Geveltuinen hit in de wijk!

Met twee volgeladen bakfietsen trekken José Hamer en Loes Baijens elke maandag en donderdag de wijk in om geveltuintjes aan te leggen. Sinds de coronacrisis heeft het duo al meer dan zestig bewoners in de wijk Rustenburg/Oostbroek in stadsdeel Escamp blij gemaakt met groen langs de gevel.

José belt aan bij een huis aan de Hilversumsestraat. “Goedemorgen! Wij begrepen van de buren dat u ook een geveltuintje wilt. Klopt dat?”, vraagt José als er open wordt gedaan. “Nou! Zeker, heel graag! Schiet maar op!”, zegt de 72-jarige Corrie. Ze kan niet wachten. Ze zag de langgerekte kleurrijke geveltuin van haar buurvrouw Hennie en wil die gezelligheid ook langs haar benedenwoning. “Ik vind het er zo mooi uitzien. Het geeft de straat meer kleur.”

René is de eerste in de straat die voor zijn moeder een geveltuintje aanvraagt en maakt andere buren enthousiast.


Om de hoek, aan de Weesperstraat, staan Hennie en haar zoon René. Ze zwaaien naar José en haar team. Die kennen ze wel. René is de eerste in de straat die voor zijn moeder een geveltuintje aanvraagt en maakt andere buren enthousiast. “Ik zag het in het wijkkrantje staan en heb mijn moeder meteen aangemeld”, vertelt René die voor zijn moeder zorgt. “Moet je kijken hoe de buurt ervan opknapt. Het was zo grauw allemaal.”
 
Moeder Hennie die al vijftig jaar in deze straat woont, is blij. Ze heeft het langste geveltuintje van de buurt. “Ik heb heel veel last van hondenpoep en nu krijgen die honden geen kans meer voor de deur. Ik ben heel gelukkig met dat groen langs mijn gevel. Ik hou van bloemen. We hebben 52 jaar een bloemenwinkel gehad tot mijn zoon vorig jaar na een ziekbed overleed. De bloemen in mijn geveltuintje doen me aan hem denken. Heel erg fijn.”     

Groen voor beton

De hardwerkende José en Loes en hun bakfietsen horen inmiddels tot het straatbeeld: op elk adres waar zij komen, heeft beton plaatsgemaakt voor groen. De wijk tussen de Soestdijksekade, Apeldoornseweg, Loosduinseweg en Escamplaan, heeft ruim 1.300 stoeptegels minder en is honderden planten rijker. “Tegel eruit, plant erin”, zegt José, drijvende kracht achter de geveltuintjes. Dat doet ze vanuit bewonersorganisatie SPARK aan de Escamplaan. 

De wijk heeft ruim 1.300 stoeptegels minder en is honderden planten rijker.


Het initiatief wordt gesteund door Fonds1818 en Operatie Steenbreek. In Den Haag organiseert Stichting Duurzaam Den Haag deze ‘operatie’ waar bewoners tegels kunnen inruilen voor (gratis) planten. Bij de eerste tien tegels, krijgen bewoners een plant per tegel. Daarna krijgen ze een plant per twee tegels mee. Operatie Steenbreek wil hiermee de aanleg van meer groen in de stad stimuleren. Sinds 2016 zijn er al ruim 110.000 stenen opgehaald!

“Door tegels te vervangen door groen helpen we de natuur een handje. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog - beton houdt warmte vast -, maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger. In een groene omgeving voelen we ons meer ontspannen en gezonder. Het hebben van meer groen is echt belangrijk”, legt José uit. 

Loes sjouwt met de bakken planten die ze van Duurzaam Den Haag en Operatie Steenbreek krijgen in ruil voor tegels.

Zestig tuintjes aanleggen

Om het bewoners zo makkelijk mogelijk te maken, regelt José de planten bij Operatie Steenbreek en legt zij met een team vrijwilligers de geveltuintjes aan. Vlak na de uitbraak van de coronacrisis begon José met de actie. Het geveltuintjesproject is ontstaan uit het project SoepSpark waarbij ze in de coronatijd soep uitdeelt in de wijk om van bewoners te horen hoe het met ze gaat. Met de soep in de bakfiets bellen José en Loes lukraak aan bij mensen om soep uit te delen en om ze te vragen of ze een klein tuintje langs de gevel mogen aanleggen. 

José en Loes hebben al meer dan zestig tuintjes aangelegd. En ze gaan door!


Het is meteen een succes. Ze kan de vraag nauwelijks aan. José en haar team hebben inmiddels al meer dan zestig tuintjes aangelegd. En er liggen nog dertig aanvragen waar ze nauwelijks aan toekomt. “Vaak als we ergens bezig zijn, komen we die straat niet meer uit. Buren vragen elkaar of ze ook een tuintje willen onderhouden, of degene die toevallig langsloopt raakt aan de praat en wordt gedurende het gesprek ook enthousiast. Wij hoeven niets meer te vragen.”

José is blij met het domino-effect en het aanstekelijk enthousiasme van de bewoners. “Het komt uit de mensen zelf. Sommige bewoners spreken geen Nederlands en zijn een beetje argwanend. Ze geloven niet dat het mág van de gemeente. En ze geloven ook niet dat de gemeente er zelfs zo blij mee is dat ze de planten cadeau geeft. Of mensen denken dat een tuin veel onderhoud kost. Als er dan een buurvrouw is die zegt: ‘Doe het gewoon, ik geef jouw tuintje water als je weg bent’, gaan ze overstag. Dat is zo leuk om te zien!” 

De geveltuinen zorgen voor saamhorigheid in de wijk. Overal waar José en Loes hun bakfietsen parkeren, komen mensen naar buiten om een praatje te maken. “Mensen staan op de stoep te kletsen, kijken naar elkaars tuintje, geven elkaar tips of vertellen bewoners zonder tuintje hoe leuk het is. Mensen voelen dat meer groen goed doet en het beter is voor ons allemaal.”  

Edward is dolblij met zijn geveltuintje.

“Ik ben geboren en getogen in Suriname. Ik mis de natuur. Mijn moeder was altijd bezig in de tuin en als kind hobbelde ik achter haar aan. Lekker rommelen in de tuin… Daar hou ik van. Ik heb altijd een geveltuintje gewild, maar dacht dat het van de gemeente niet mocht. Ik ben nu zo blij met de bloemen en planten langs mijn gevel. Ik geef ze elke dag water. Kijk eens goed naar die bloemen, hoe mooi. Schilderachtig. Ik heb er net een hortensia bij gezet. Ik stek mijn planten zelf. Wil je dat ik rozen voor je stek, José? Dat ga ik doen. Dan kun je die weer aan andere bewoners geven.”

 Jeannette en hondje bij haar geveltuintje. 

“Ik kom uit Birmingham, een lelijke industriële stad in Groot-Brittannië. In woon nu tien jaar in Nederland en ben blij met Den Haag. De stad heeft zoveel mooie parken en het strand. Ik vind het ongelooflijk mooi dat de gemeente actief meewerkt aan het groener maken van onze omgeving. Kijk naar mijn geveltuin… het bloeit en groeit. Naast de plantjes die ik gratis kreeg, heb ik boontjes en een blauwe Delphinium neergezet. Ik heb nog meer plannen. Ik zou graag plantjes neerzetten in de boomspiegel rondom de boom. Nu ligt daar vaak troep of hondenpoep. Planten zijn gezelliger om tegenaan te kijken.”

 

Meer weten?

Woon je ook in Rustenburg/Oostbroek in stadsdeel Escamp en wil je ook een geveltuintje? Meld je aan bij groen@sparkdenhaag.nl Deze bewoners hebben geluk. Ze hoeven niet zelf te sjouwen met tegels. Dat doet José voor ze. Normaal gaat het er zo (filmpje) aan toe. 

Genomineerd voor de Gulden Klinker 2021 

Spark is genomineerd voor de Gulden Klinker 2021
. De klinker is een waardering voor bewoners die werken aan een schone en veilige omgeving. De klinker wordt in 2021 in de bestrating gelegd. Zo ziet iedereen dat daar hard wordt gewerkt aan een prettige buurt. 

Wil je ook aan de slag? Lees hier waar je op moet letten.

Tip: Organiseer een straatactie!

Organiseer een straatactie samen met je buren of de hele straat! Leg samen geveltuintjes aan of vergroen een gezamenlijke binnenplaats! Leuk om samen te doen en de straat wordt er mooier en groener van. Gaat het om een straatactie met meer dan 200 stenen? Dan helpt Duurzaam Den Haag jullie op weg met gratis planten en het ophalen van de tegels. Niet alleen achtertuinen, maar ook geveltuinen en binnenplaatsen tellen mee! Wil je zo'n wijkactie organiseren?
Lees hier in het draaiboek hoe je zo'n actie organiseert en mail dan projectleider Edwin: operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl. Download hier de flyer en poster van Operatie Steenbreek om de actie in jouw wijk of buurt te promoten!

Lees ook:

Meer groen op je balkon? Met deze eenvoudige tips gaat dat zeker lukken

Tekst: Merijn van Grieken
Foto's: Jurriaan Brobbel

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen