Elk jaar organiseert gemeente Den Haag het Internationaal Rozenconcours in het Rosarium in het Westbroekpark. 

Op het Rozenconcours geuren en kleuren zo’n 350 rozenrassen uit de hele wereld op hun best. Uiteindelijk dingen tussen vijftig en zeventig rassen mee naar de ‘Gouden Roos’. Er is ook een ‘Geurprijs’ voor de best geurende roos. En er is een prijs voor de roos die door het publiek wordt gekozen als de mooiste. Ga jij ook stemmen?

Het Internationaal Rozenconcours is onderdeel van een serie concours in heel Europa. Een vakjury keurt de rozen in het Westbroekpark een aantal keer per jaar op eigenschappen als kleur, blad en groeiwijze. Een internationale vakjury keurt de rozen voor de laatste keer tijdens het Internationale Rozenconcours.

Keuring van de roos

Hoe wordt er gekeurd?

Afdeling A: de nieuwe rozensoorten
In het Westbroekpark is een zogenoemd proefveld. Rozenkwekers kunnen voor dit proefveld elk jaar nieuwe rozensoorten insturen die nog niet in de handel zijn. Per soort worden meestal vijf struiken aangeplant. Een Vaste Keuringscommissie (VKC) van rozendeskundigen keurt deze rassen anoniem vijf keer voor afdeling A van het concours.
Na deze keuringen staan de punten voor 75% vast. In het tweede bloeiseizoen komt de Internationale Keuringscommissie (IKC) tijdens het Internationale Rozenconcours punten geven. Die punten tellen voor 25% mee. In afdeling A kan een gouden medaille worden gewonnen in iedere rozencategorie (trosrozen, grootbloemige rozen, park/heesterrozen, patiorozen, klimrozen). Voorwaarde is wel dat er minimaal zestig punten behaald zijn.

Afdeling B: een stapje hoger
Kwekers kunnen rozen die te koop zijn (‘handelsrassen’) insturen voor de afdeling B van het concours. Gemiddeld worden er veertig nieuwe soorten per jaar ingestuurd die een plekje krijgen in het Westbroekpark. Daarna doet de VKC negen keuringen in 2,5 groeiseizoen. Als een roos na deze negen keuringen gemiddeld minimaal 62,5 punten heeft behaald, krijgt hij een certificaat van aanbeveling. De rozenrassen die dit halen gaan over naar afdeling C.

Afdeling C: de ‘prijzenklasse’
Als een roos goed genoeg is bevonden, mag hij in afdeling C vijf jaar meedoen om de prijzen. Van de punten die de roos in afdeling B heeft gekregen blijft 50% gedurende die vijf jaar staan als basis. Tijdens het Internationale Rozenconcours keurt de IKC deze rozen. Deze punten tellen ook voor 50% mee.

In de afdeling C zijn voor elke rozencategorie de certificaten Goud (minimaal 67,5 punten), Zilver (minimaal 65 punten) en Brons (62,5 punten) te winnen. De rozen mogen vijf jaar meedoen, maar ze krijgen nooit eenzelfde of een lagere onderscheiding. De roos die in de afdeling C uiteindelijk van alle rozencategorieën het hoogste aantal punten heeft verdiend, wint de Gouden Roos van Den Haag.

Er wordt ook een prijs uitgereikt aan de best geurende roos.

Geurprijs
Om kwekers aan te moedigen om bij het kweken van nieuwe rozenrassen extra aandacht te geven aan de geur, wordt de 'Geurprijs' uitgereikt.

Publieksprijs
Ook gaat er een prijs naar de favoriete roos van het publiek. Iedereen kan zijn of haar favoriete roos uitkiezen in het rosarium van het Westbroekpark. Je kunt stemmen met je mobiele telefoon of met een papier stemformulier. Stem jij ook op jouw favoriet? Kijk hier meer informatie.

Cookie-instellingen