Wees een baas en doe je hond aan de lijn

13-04-2023

Heb jij een hond en laat je ‘m graag uit in onze groengebieden? Van harte welkom! Maar houd je aan de regels: hond aan de lijn. “De gevolgen van loslopende honden zijn groot, vooral in het broedseizoen”, zeggen Eric van Stichting Duinbehoud en boswachter Anouk van gemeente Den Haag.

Natuurlijk is het heerlijk als jouw hond kan rondrennen en zijn energie kwijt kan. Maar in veel groenbieden, zoals het Westduinpark, moet de hond altijd aan de lijn. Loslopende honden kunnen namelijk veel verstoring veroorzaken. Zeker in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli.

“In het broedseizoen zijn vogels, vossen, reeën en andere dieren kwetsbaar. Zij hebben al hun energie nodig om voor nageslacht te zorgen. Ze hebben baat bij rust, hygiëne en afstand”, zegt Anouk. “Voor veel mensen is het niet duidelijk wat precies de gevolgen zijn van loslopende honden in onze natuur”, zegt Eric.

Wat er gebeuren?
De duinconsulent en de boswachter leggen graag uit wat er met wilde dieren gebeurt als honden in onze groengebieden loslopen.

Loslopende honden…
… zorgen voor stress, paniek en vluchtgedrag bij dieren
… laten een geurspoor achter dat dieren koppelen aan de wolf, dus gevaar! (ze durven soms weken niet terug te komen)
… verstoren het territoriale gedrag van vossen

… hebben een jaaginstinct en bijten dus wel eens dieren dood
… verstoren vogels die op de grond en in struiken broeden, waardoor ze de eieren niet uitbroeden

… graven stukken duin uit, waar graafwespen, zandbijen en rupsendoders broeden en waar zandhagedissen hun eieren ingraven
… kunnen ervoor zorgen dat Schotse hooglanders gaan hollen en een gevaar zijn voor bezoekers

Loslopende honden kunnen ervoor zorgen dat Schotse hooglanders gaan hollen en een gevaar zijn voor bezoekers.

Onberekenbaar gedrag
“Hooglanders met slechte ervaringen en angst voor honden gaan zich onberekenbaar gedragen. En dat kan gevaarlijk worden voor bezoekers. Het kan soms zelfs betekenen dat ze niet meer geschikt zijn voor natuurlijke begrazing in de duinen”, vertelt Eric. “Ook kunnen schapen in de duinen vluchten voor honden. Het kost veel tijd om ze terug te vinden. Zwangere schapen kunnen van de schrik zelfs een miskraam krijgen.”

Trekvogels
Ook buiten het broedseizoen kunnen loslopende honden, en ook hardlopers buiten de paden en illegale bikers dieren verstoren. “Honden graven in de winter naar de holletjes van muizen en egels in winterslaap. En trekvogels, die in de duinen naar eten zoeken, kunnen van schrik opvliegen. Dat gaat ten koste van de energie die zij nodig hebben voor hun lange reis”, zegt Eric.

Hondenpoep
"En als we nu toch bezig zijn: Ruim de hondendrol van jouw hond op. Dat is in de hele stad 
verplicht. Het is niet alleen vies om erin te staan, hondenpoep is ook niet goed voor de planten en bodem”, zegt de boswachter.
“Hondenpoep zorgt voor flinke hoeveelheden extra stikstof. Het kan kan de bodem vermesten, waardoor woekerende planten zoals brandnetels de overhand krijgen. Dat gaat ten koste van onze unieke duinsoorten”, weet de duinconsulent. 


Portemonnee
Kortom: Wees een baas en houd de hond aan de lijn, blijf op de paden en ruim hondenpoep op. Hoe beter bezoekers zich aan de regels houden, des te beter de start van de nieuwe generatie dieren in het bijzonder en het welzijn van wilde dieren in het algemeen. En ook beter voor de portemonnee. Een boete kost 150 euro. Zonde!

Kijk op de hondenkaart om te zien waar jouw hond los mag. In het Scheveningse Bos bijvoorbeeld.

Waar mag mijn hond los?
Den Haag heeft gebieden waar een hond altijd aan de lijn moet en gelukkig ook veel speciale losloopgebieden. Wil je weten waar welke regels gelden? Kijk dan op deze hondenkaart. En op deze pagina kun je alle regels vinden voor het uitlaten van jouw hond en het opruimen van hondenpoep.

Strand
Op het strand is loslopen beperkt toegestaan. Stranden zijn afhankelijk van tijdstip en seizoen wel of niet losloopgebied. Lees meer op de Honden en paarden op het strand.

 


Tekst: Merijn van Grieken & Beeld: Pixabay 

Lees ook:
Broedseizoen: daten, paren, broeden. Dit moet je weten!
Langs de Haagse kudde: ronde pony’s, wollige schapen en grote grazers

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen