Onze duinen en bossen straks onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen

09-12-2020

O, o, Den Haag, mooie stad achter de duinen…. Wandelen langs het strand, een fietstocht door de duinen en zwemmen in zee. Of struinen door onze mooie bossen, parken en landgoederen. Voor ons is deze natuur om de hoek heel ‘gewoon’ maar eigenlijk is het heel uniek! En dat willen we koesteren.

Op 9 december is daar een hele belangrijke eerste stap voor gezet: gemeente Den Haag heeft samen met partners zoals Dunea, Staatsbosbeheer en de provincie Zuid-Holland bij het ministerie van LNV een aanvraag gedaan voor een officiële status voor het Nationaal Park Hollandse Duinen. Onze stad maakt dus mogelijk straks deel uit van een Nationaal Park! Daar zijn we natuurlijk erg trots op.

7.000 verschillende soorten

Maar wat betekent zo’n status nu eigenlijk? Allereerst is het een mooie nationale erkenning van een heel uniek en divers natuurgebied. Zo kent het park een rijke flora en fauna. In 2018 werden bijna 7.000 verschillende soorten planten, vogels, zoogdieren, dagvlinders en libellen geteld. Sommige daarvan zijn beschermd, zoals de rugstreeppad en zandhagedis, andere uiterst zeldzaam, zoals de kleine kop-en-schotel en het rozenkransje. Nationaal Park Hollandse Duinen behoort tot een van de meest soortenrijke gebieden van Nederland en is alleen al daarom het beschermen meer dan waard.

Natuur beschermen

We zien dat het klimaat verandert en dat het steeds drukker wordt in het gebied. Het aantal inwoners stijgt en er komen steeds meer mensen die genieten van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Kinderen, wandelaars, fietsers, cultuurliefhebbers, rustzoekers, buitensporters. En het kan op alle mogelijke manieren. Op een mountainbike in de duinen, in een fluisterboot op het water, wandelend door de geschiedenis of met je hond op het strand. We willen de natuur dan ook graag beschermen en recreatie op een verantwoorde en aantrekkelijke manier in goede banen leiden. (tekst gaat verder onder filmpje)

Groen rondje Den Haag

Een van de plannen waar we in Den Haag mee bezig zijn is het ‘groene rondje Den Haag’: fietsroutes die de groengebieden rond de stad met elkaar verbinden. Door gebieden beter met elkaar te verbinden zorgen we ervoor dat bewoners, bezoekers en toeristen nog meer kunnen genieten van alles wat het Nationaal Park heeft te bieden. Want naast waardevolle natuur en vele kilometers strand bestaat het Nationaal Park ook uit prachtige dorpen, kleurige bollenvelden, statige landgoederen en talloze interessante musea en historische gebouwen.

Beoordeling aanvraag

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit beoordeelt de aanvraag in het eerste kwartaal van 2021. Ondertussen werken de gezamenlijke partners door aan de ontwikkeling van het nationaal park.

Een van de mooiste natuurgebieden

Het park beslaat grofweg 450 km² en is 47 km lang en tot 8,5 km breed. Het omvat meer dan 60 km² waardevolle natuur (het Natura2000-gebied) en 47 kilometer strand. Eind 2016 koos het Nederlandse publiek Nationaal Park Hollandse Duinen als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Dit gebied strekt zich uit langs de kust van Zuid-Holland; van Hoek van Holland tot Hillegom. Het park bestaat uit zee, strand en duinen, en ook de meer landinwaarts gelegen strandwallen en strandvlakten horen erbij.

Om de aanvraag te organiseren hebben Dunea, Staatsbosbeheer en Provincie Zuid-Holland Nationaal Park Hollandse Duinen opgericht. Den Haag sloot zich onlangs aan als besturingspartner. Samen met nog ruim vijftig gebiedspartners maken zij zich sterk om het park te beschermen en de leefomgeving van mensen, planten en dieren te verbeteren.

Kijk voor meer informatie over Nationaal Park Hollandse Duinen op www.nationaalparkhollandseduinen.nl

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen