Fiets mee! 4 verrassende routes langs ons Haagse voedsel

2896 keer bekeken

‘Wat je van ver haalt, is lekker’, zo luidt het gezegde. Maar is dat wel zo? Echt niet! Wist je dat veel eten en drinken van onze eigen Haagse bodem en de zee kunt krijgen? Ontdek ons Haagse voedsel op zondag 19 juni tijdens een van de vier inspirerende fietstochten. Trap je mee?

Wat heb jij vanmorgen gegeten? Waar komt het vandaan? Wie heeft het gemaakt? Allemaal vragen waar je niet iedere dag bij stil staat, maar die de laatste jaren wel steeds vaker in het nieuws komen. En die steeds belangrijker worden.

We willen je graag meer vertellen over lokaal voedsel. Dat doen we tijdens een van de vier fietstochten op zondag 19 juni in Den Haag. We fietsen langs Haagse ondernemers, producenten en initiatiefnemers in de wijk. De tochten worden georganiseerd door Stadslandbouw Den Haag en het Haags voedselplatform ‘Ons Eten’.

Je komt langs plekken in en rond de stad waar eten wordt verbouwd, verhandeld of bewerkt. En ook langs bewust ondernemende Haagse horeca, producenten in en rond de stad, buurttuinen en locaties met een interessante geschiedenis. En natuurlijk valt er tijdens de tocht ook het een en ander te proeven. 

Fiets op 19 juni mee en kies uit een van onze vier routes op basis van vier voedselthema’s:

Route 1: Groente in en rond de stad (13 km)
Verleden, heden en toekomst van de groentes op ons bord. Waar komen de groentes op jouw bord vandaan? In deze route rijden we van de Grote Markt, onder andere langs de Dagelijkse Groenmarkt, een wormenhotel, het Voedsellokaal van Lekkernassûh, de eerste winkel in Nederland van Rechtstreex, CSA van Pluk, ABC distributiecentrum Westland, Westlanddruif en de Groene Matties waar mensen samen groentes telen naast hun flat.

Route 2: Zee, vis & wier: Scheveningen- en kustroute (8 km)
De zee en rivieren zijn van oudsher een rijke bron van vis en schelpdieren. In deze route rijden we onder andere van de Grote markt, de Riviervismarkt, de Zeeheldenbuurt, via Muzee naar de Scheveningse haven. Onderweg verkennen we wat je uit het water kan eten en horen we over de Noordzeeboerderij die zeewier kweekt, een gezonde en duurzame bron van ijzer en eiwitten.

Route 3: Zuivel, vlees en plantaardige vervangers (15 km)
Op zoek naar de koeien in de wei, de kippen in de rondeel en wat we rechtstreeks van de boer kunnen eten. In deze lange route rijden we van de Grote Markt, Botermarkt en Lange Beestenmarkt via onder andere het Rechtstreex distributiecentrum op de Binckhorst, Haagse Eitjes in Ypenburg naar Leidschendam waar we de koeien op boerderij Akkerlust begroeten en het indrukwekkende panorama platteland bezoeken op de Molenwei.

Route 4: Graan, Brood, Bier en Boeren (7 km)
Waar wordt ons brood gebakken en van wat voor graan? Van de Grote Markt rijden we via het Koorenhuis, de Bierkade, LekkerBrood naar The New Farm, waar bier gebrouwen wordt.

Meld je snel aan!
Zin om mee te gaan? Meld je hier aan: 
Activiteit: Voedsel Fiets Excursie Den Haag 19 juni (ons-eten.nl) 
De tocht is gratis en op je eigen fiets. 
Heb je alleen een vraag over de fietstochten? Stuur een e-mail naar 
Stadslandbouw@denhaag.nl 

Kun je niet mee, maar ben je wel nieuwsgierig? Kijk dan eens op dit kaartje met leuke, duurzame voedselintiatieven in onze stad.

Haagse Voedselraad
Heb  je interesse in de onderwerpen voedsel, gezondheid en duurzaamheid? De Haagse Voedselraad is de plek waar inwoners, instellingen en ondernemers samenkomen om kennis uit te wisselen en te werken aan een gezondere leefomgeving voor onze stad. 

 


Hoofdfoto: Jerney de Wilde van het Toverbosch met een lokaal voedselpakket van LekkerNassûh. (foto: Frank Jansen)

Lees ook: 
Eetbaar groen in het plantsoen: leuk, lekker en lokaal
Elemam, Patricia en Jerney verbouwen voedsel in de stad
'We willen bewoners trakteren op salade uit de buurttuin'

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen