Meer groen, vogels en vlinders in je tuin? Zo doe je dat!

1656 keer bekeken

Het is lente. Tijd om in je tuin en op je balkon aan de slag te gaan. Hou je van een kleurrijke tuin en wil je meer er vlinders en vogels in zien? Maak van je tuin een groene oase met bomen, planten en bloemen die hier thuishoren. De campagne ‘Groene Tuinen in Hollandse Duinen’ helpt je daarbij.

Wij wonen in Den Haag midden in het Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD). Dat is uniek en daar zijn we trots op. In dit bijzondere en afwisselende gebied liggen duinen, bossen, parken, landgoederen, steden en jouw tuin! Met de actie ‘Groene Tuinen in Hollandse Duinen’ kunnen we Den Haag en het nationaal park nog groener en groter maken.

Prettige stad 

“Veel van de 1 miljoen mensen die in het nationaal park wonen hebben een tuin. Als zij hun tuin allemaal voor twee derde met groen zouden inrichten, dan krijgen we er heel wat natuur bij”, zegt Georgette Leltz van Nationaal Park Hollandse Duinen, initiatiefnemer van de campagne.

Meer groen is niet alleen leuk voor jezelf – een fijne, mooie, levendige tuin! – maar voor ons allemaal in de stad. Meer groen zorgt namelijk voor koelte en schaduw in de zomer, zorgt ervoor dat er veel verschillende soorten planten en dieren kunnen leven en maakt onze stad prettig om in te wonen.

Groene vingers

Of je nu wel of geen groene vingers hebt, een grote of kleine tuin of een balkon: iedereen kan meedoen aan Groene Tuinen in Hollandse Duinen. Misschien heb je al een mooie groene tuin of wil je jouw tuin verbeteren? Check dat hier met deze checklist. Misschien kun je juist nog een groene slag maken? Neem dan een kijkje op deze site van Groenen Tuinen in Hollandse Duinen.

Wat is nu precies een groene tuin? Dat is een tuin met weinig tegels en veel streekeigen groen. Dat zijn bomen, heesters, planten en bloemen die in deze Haagse omgeving thuishoren. Zoals winterlinde, wilde lijsterbes duindoorn, hazelaar, teunisbloem, veldsalie en daslook. De lijst met streekeigen groen vind je hier. 

In een groene tuin staat streekeigen groen, zoals blauwe druifjes.


Wil je van jouw groene tuin ook een levendige tuin maken waarin vogels, vlinders, insecten en egels zich thuis voelen, hang dat nestkastjes voor vogels, bijenkasten of insectenhotels op. “Elke vierkante meter meer groen helpt. Voor onze gezondheid, ontspanning, de biodiversiteit en schoon grond- en drinkwater. Kleine inspanning, grote impact!”, zegt Georgette.

Tip!
Ruil tuintegels om voor gratis plantjes bij Duurzaam Den Haag, Operatie Steenbreek. Daarmee doe je ook nog eens mee met het NK Tegelwippen.

 


Waarom een groene tuin?

  • Een groene tuin is fijn om naar te kijken, trekt vogeltjes, vlinders en ander leven aan. Het vermindert stress, nodigt uit tot bewegen en maakt de buurt gezelliger.
  • Door meer groen kunnen er verschillende soorten planten en dieren leven.
  • Als er minder stenen en meer groen is kan het regenwater beter weglopen, blijft het grondwater op peil en stromen riolen niet onder. Groen zorgt voor koelte in de zomer.


Meer weten?
Op de site van Groene Tuinen in Hollandse Duinen vind je tips en inspiratie en leuke activiteiten om meer te leren over groen en de juiste planten voor jouw Groene Tuin in Hollandse Duinen aan te schaffen. Op de site staan ook tuincentra die meedoen.

Online webinar
Wil je meedoen aan een online webinar? Dat kan. 
Staatsbosbeheer vertelt hoe je door je tuin te vergroenen de natuur in Nederland kan helpen versterken. De Tuinbranche NL vertelt over de rol die tuincentra spelen en de Moestuinman zorgt ervoor dat je meteen met een groene tuin kunt beginnen. De webinar is online op 20 april van 19:30- 20:30 uur. Ben jij erbij? Aanmelden kan via deze link.

Lees ook:
Buurtvaders Laak blij met meer groen; start NK Tegelwippen 2022
Bewoners willen meer groen; volop kansen voor Scheveningen
Gulden Klinker: Deze bewoners zijn goud waard!

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen