Hijs de Groene Vlag! Zo werd De Paradijsvogel een Eco-School

1980 keer bekeken

Een groen schoolplein, inzamelbakken, een kas op het dak, waar compost wordt gemaakt van GFT-afval. Basisschool De Paradijsvogel in Ypenburg is goed bezig met groen, afval en duurzaamheid en behaalde het hoogste certificaat van Eco-Schools: de Groene Vlag. Hijs die vlag! Zo deden ze dat.

De Paradijsvogel heeft ‘m binnen! De felbegeerde Groene Vlag. Dit is een internationaal keurmerk voor scholen die zich inzetten voor duurzaamheid. De school heeft duurzaamheid een vaste plek gegeven. Niet alleen op het schoolplein en in het gebouw, ook in de lesprogramma’s. Dit doet de basisschool met ondersteuning van Milieueducatie van gemeente Den Haag. Zij is erkend begeleider van Eco-Schools.

Anderen enthousiast maken
Een Eco-School worden, doe je niet zomaar. Het begint met een initiatiefnemer die bereid is tien, misschien wel twintig passen extra te zetten om anderen enthousiast te krijgen. Bij De Paradijsvogel was dat conciërge Wim van Diesveld, die al snel directrice Nieke Opstal en een aantal leerkrachten bereid vond mee te doen.

Uitreiking van het Groene Vlag-certificaat.


Samen met leerlingen uit groep 6, 7 en 8 vormen zij het Eco-team, waarin de leerlingen een voortrekkersrol hebben. Zij komen zelf in actie, bedenken welke stappen de school kan nemen om duurzamer te worden en voeren dit samen met de hele school uit. Bijvoorbeeld door met de klassen afval te rapen of een themaweek over duurzaamheid te organiseren. Ze geven regelmatig presentaties in iedere klas.

Groene Vlag
Om een Groene Vlag te verdienen moet duurzaamheid een cultuur worden binnen de school, weet Hak van Nispen, initiatiefnemer van Eco-Schools Nederland. “De Paradijsvogel is echt een schoolvoorbeeld hoe je dat doet. Alles in deze school ademt duurzaamheid. Vanaf het groene schoolplein, de inzamelbakken van WeCycle achter de ingang tot aan de kas op het dak van de gymzaal, waar al het GFT-afval van de school wordt omgezet in compost.”

Varandering in gedrag, gebouw en schoolplein
Eco-School zijn betekent dat het gebouw en het schoolplein een verandering moeten ondergaan. Bijvoorbeeld door het schoolplein te vergroenen of een groene speeltuin aan te leggen (daar kregen ze een Gulden Klinker voor) en door een warmteterugwinningssysteem en zonnepanelen aan te leggen. “Het groene schoolplein is echt tof. Veel leuker dan een saai plein van stenen. Afgelopen herfst hebben we hier veertien verschillende soorten paddenstoelen gevonden”, vertelt leerling Eloy.

 Tip voor scholen!
Ook als school verduurzamen? Kijk eens op Duurzame Stad Den Haag. Hier vind je tips en informatie over groen-blauwe schoolpleinen, duurzame schooldaken, lesmaterialen over klimaat en energie en meer.

 


Halve kliko afval twee weken
De Paradijsvogel is een afvalvrije school geworden. Papier, plastic en GFT-afval wordt gescheiden en kleine elektrische apparaten worden apart ingezameld. Restafval is nog maar een halve kliko per twee weken voor een school met zo’n 600 leerlingen. Dat is minder dan een gemiddeld huishouden! Daar is de school apetrots op.

Om afvalvrij te worden, moet je soms ook maatregelen treffen die minder populair zijn, weet directrice Nieke. “Zo hebben we bij de startbijeenkomst al ons afval op de grond in de aula gegooid. Dat bestond voor driekwart uit drinkpakjes. Die hebben we toen in de ban gedaan. In het begin stuitte dat op wat weerstand bij ouders. Maar inmiddels is (bijna) iedereen eraan gewend en weet men niet beter”, vertelt ze.

Begin klein, dan komt de rest vanzelf
De samenstelling van het Eco-team wisselt ieder jaar als de achtstegroepers naar de middelbare school gaan. Zelfs daarna stoppen ze niet met hun missie. Zoals Emma, die inmiddels in 4 VWO zit en op haar huidige school haar best doet om duurzaamheid op de kaart te krijgen. Emma: “Ik merk dat je mensen steeds moet blijven herinneren dat het echt niet zo moeilijk is. Begin gewoon klein, dan komt de rest vanzelf.

Eco-School zijn betekent dat het gebouw en het schoolplein een verandering moeten ondergaan.


Begeleiding Milieueducatie
Milieueducatie van de gemeente begeleidt de scholen en zit regelmatig bij het Eco-teamoverleg. “Wij kijken of de plannen die ze bedacht hebben mogelijk zijn. Wat kunnen wij hierin betekenen met bijvoorbeeld subsidies? Welke van onze lespakketten sluiten aan bij de plannen?”, legt Henke Nienhuis van Milieueducatie uit.

Milieueducatie begeleidt drie basisscholen in Den Haag: De Paradijsvogel, Octantschool Fontein en Octant Zonnestraal. En zes scholen in het voortgezet onderwijs: Haags Montessori Lyceum, Maerlant Lyceum (zilveren certificaat), Johan de Witt Scholengroep Zusterstraat, Johan de Witt Scholengroep Hooftskade, Johan de Witt Scholengroep Capadostraat en International School of The Hague (Groene Vlag).

Wat is Eco-Schools?
Eco-schools is een programma voor scholen die samen met leerlingen werk willen maken van duurzaam denken en doen. De filosofie is gebaseerd op 5 pijlers:

  • Leerlingen staan centraal
  • De school zet steeds duurzame stappen – groot of klein 
  • Duurzaamheid heeft een vaste plek in het onderwijs
  • Duurzaamheid is zichtbaar in het gebouw en de omgeving
  • Iedereen in en rond de school doet mee

De scholen moeten eerst een Bronzen en Zilveren certificaat behalen. Daarna volgt de audit voor De Groene Vlag, met in het rapport tips en aanbevelingen om duurzame stappen te kunnen blijven zetten. Als de felbegeerde Groene Vlag eenmaal boven de school wappert, volgt er iedere twee jaar een audit om het certificaat te behouden. 

Bekijk hier het filmpje over Eco-Schools.

Ook een Eco-School worden?
Meld je aan bij Eco-Schools via deze link.

 


Meer weten?
Stuur een e-mail naar Natuur- en Milieueducatie (NME)
milieueducatie.po@denhaag.nl

Lees ook: 
Bomen planten op schoolpleinen
Gulden Klinker: Deze bewoners zijn goud waard!

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen