'We willen bewoners trakteren op salade uit de buurttuin'

9808 keer bekeken

“Kan ik jullie blij maken met kruisbes, citroenmelisse, aardbei, braam en nog wat andere eetbare planten?”, vraagt een buurtbewoner aan de mannen van eetbare Buurttuin De Groene Zon. “Graag!”, roept het tweetal meteen. Even later komt ze een doos met plantjes brengen. “De tuin wordt steeds mooier!”

Het idee bestond al langer en kreeg in de coronatijd pas echt vorm: Een eetbare buurttuin voor en door bewoners. De Groene Zon dat ligt op de hoek van de Copernicuslaan en de Fahrenheitstraat in het Valkenboskwartier.

Als je regelmatig langsloopt, zie je de tuin ontstaan. Elke week komt er weer iets bij. De laatste aanwinst: twee kiemkasten en een plantenbieb. Na het Koningsplein en Newtonplein de derde plantenbieb van Den Haag. Initiatiefnemers Gwénaël Hugon (links op de foto) en Gert-Jan Wiersma (met hoed) kunnen na maanden hard werken niet wachten tot alles groeit en bloeit. Laat de lente maar komen!

Een buurtbewoner maakt buurttuin De Groene Zon blij met een doos met kruisbes, citroenmelisse, aardbei, braam en nog wat andere eetbare planten.

Het stukje grond bestond uit verdorde planten en werd tot voorkort vooral gebruikt als hondenuitlaatplek. “Nu is het een buurttuin in ontwikkeling waar buurtbewoners straks groenten en vruchten kunnen plukken en waar kinderen leren dat appels niet uit de winkel komen maar groeien aan een boom”, zegt Gwénaël.

Hij is leraar Frans op een middelbare school en volgt een cursus permacultuur. Hij woont met plezier in Valkboskwartier-Noord, maar miste er groen. “Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om de buurt te vergroenen. Dit stukje grond op de hoek is zonnig en leek me daardoor geschikt voor het houden van eetbare bomen en struiken”, zegt Gwénaël.

Hij kwam in contact met achterbuurman Gert-Jan, die al twintig jaar in dit deel van Den Haag woont. In het voorjaar 2020 gooiden ze samen flyers in de brievenbussen rondom het Coperniscusplein om over hun buurtinitiatief te vertellen. Waar de meeste mensen meteen enthousiast waren en hulp aanboden, was er ook een enkeling met zorgen. Waar laat ik nu mijn hondje uit en wat gaat er precies gebeuren voor mijn deur?

Praten over mogelijkheden

Gert-Jan is met mensen in gesprek gegaan om de plannen uit te leggen. Het duo zocht vervolgens contact met de gemeente, met de groenbeheerder van het stadsdeel en Tom Voorma van Stadslandbouw Den Haag, om te praten over de mogelijkheden. “De gemeente was bereid ons te helpen, maar wilde zeker weten dat we dit zelf over twee maanden ook nog een goed idee vonden. Zo’n tuin heeft natuurlijk continu onderhoud nodig”, vertelt Gwénaël.

De gemeente maakte de plek schoon, voegde aarde toe en hielp met het plaatsen van de basis zoals het schapenhek, een pergola, stenen voor plantenbakken en wilgentakken voor het maken van een poort. Ook kreeg het initiatief een kleine stimuleringsbijdrage van coöperatie Zon der Gaslaan waarmee ze biologische aarde konden kopen.

De afgelopen maanden zag je de tuin ontstaan. Elke week komt er weer iets bij. Deze foto is alweer van een tijd geleden. 

Plantenbieb

Maanden later staat er in de tuin inmiddels een door Gert-Jan getimmerd informatiebord, insectenhotel en  kweekkasten van gerecycled materiaal. Ook staat er een plantenbieb waar mensen stekjes kunnen ruilen. Verder zijn er vier hoge plantenbakken (waarvan een met zand voor gewassen die op zandgrond groeien) en een bergkist voor tuingereedschap.

De beplanting is ook bijna klaar: er staat een gojibes, een vijgenboom, druivenbomen, een krentenboompje, een appelboom. “We willen de biodiversiteit laten zien en op kleine schaal herstellen door minder bekende rassen en soorten te gebruiken zoals mini-kiwi, kruisbessen, zeekool en minder bekende tomatenrassen. We verheugen ons erop dat alles gaat groeien en bloeien”, zegt Gwénaël.

Lekkere salade en Hollandse soep

Op het wensenlijstje staat nog een container voor ondergrondse wateropslag en een compostbak. “We willen mensen inspireren en laten zien hoe leuk het is met groen in je buurt bezig te zijn. We hopen buurtbewoners in de zomer te kunnen trakteren op een lekkere salade en in de herfst op een Hollandse soep”, zegt Gwénaël.

We hopen buurtbewoners in de zomer te kunnen trakteren op een lekkere salade en in de herfst op een Hollandse soep”, zegt Gwénaël (links op de foto)


Ook wil De Groene Zon mensen met elkaar verbinden. “Iedereen is hier welkom. We zien nu al dat mensen een praatje komen maken en de week daarna komen helpen in de tuin”, zegt Gert-Jan. “We zouden het ook leuk vinden een plukroute met andere eetbare tuinen te organiseren. Zo ontstaat er een keten van eetbare stadstuin door Den Haag waar je overal lekkere groeten en vruchten kunt plukken. Dat lijkt me geweldig!”, zegt Gwénaël. De Groene Zon wordt dit voorjaar officieel geopend.

Benieuwd naar de buurttuin? Volg Buurttuin De Groene Zon op Facebook.

Het logo van de Buurrtuin met een verwijzing naar de vier plantenbakken.


Wil je ook een buurttuin? Vijf tips van Gwénaël en Gert-Jan:

  • Deel je groene ideeën met buurtgenoten om je heen. Alleen samen kun je dit soort projecten van de grond krijgen.
  • Laat je inspireren door bestaande initiateven. Maak bijvoorbeeld een fietsroute langs vier à vijf buurttuinen in de stad om ideeën uit te wisselen. Dat was echt een succes!
  • Zoek contact met de groenbeheerder van het stadsdeel of met Stadslandbouw Den Haag. Zij kunnen  meedenken en het plan verder helpen.
  • Zoek contact met allerlei kleine fondsen om de beginkosten te kunnen dekken, zoals ZelfdoeninZuidholland of de Haagse Gulden Klinker.

Meer weten?
Neem een kijkje bij S
tadslandbouw De Haag of bij de stadsdelen van Den Haag.

Lees ook:
Eetbaar groen in het plantsoen: Leuk, lekker en lokaal
Buren toveren stenen hofje om tot groene oase

Bomenfonds: Mariahoeve krijgt mini-bos met eetbare planten

Tekst en beeld: Merijn van Grieken

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen