Hoe maak ik... een egelhuisje?

4471 keer bekeken

Wil je van slakken af in je tuin? Misschien ook wel van die dikke, harige spinnen? Er is een perfect middel tegen dat zowel biologisch als schattig is: Egels! Nodig een egel uit om in je tuin te wonen en je hebt je eigen kriebelbeestjes-opruimploeg. Ik leg je uit hoe je zelf een egelhuisje maakt.

Wat is het een milde november. Het is al bijna winter, maar zo voelt het niet. Ook de planten en beestjes zijn nog niet helemaal aan het slapen. Nog nét genoeg tijd om een leuk egelhuisje te bouwen!

Egels brengen het grootste gedeelte van de winter slapend door. Daar hebben zij een beschutte hoek voor nodig. Omdat vele tuinen té opgeruimd zijn vinden zij niet altijd een goede plek. Help de egel een beetje en maak daarom een eigen egelhuis. Als dank zullen zij de slakken en spinnen in je tuin eten. Ook fruit dat van bomen of struiken valt, ruimen zij keurig op. Egels zijn omnivoren: ze eten vlees en planten. 

De Egelwerkgroep Nederland heeft leuke bouwinstructies voor een egelhuis. Ik heb hem zelf gebouwd en dat is best goed gelukt. Het is belangrijk dat de binnenkant van het huis onbehandeld is, maar ik vond het leuk om hem van de buitenkant wel een kleurtje te geven. Klik hier voor de pdf met de bouwinstructies.

Bouwproces egelhuis


Goede plek
Plaats het  egelhuis op een rustig plekje in je tuin, (zoveel mogelijk) buiten het bereik van huisdieren en spelende kinderen. Onder bosjes of in de meest afgelegen hoek vindt hij het leukst. Plaats de ingang in de buurt van de schutting en/of begrenzing van je tuin en verstop het onder takken of bladeren. Je kunt het huisje op een kleine verhoging zetten zodat vocht niet via de bodem in het huisje trekt.

Materialen
Er zijn verschillende materialen waarmee je je egelhuisje kunt vullen, bijvoorbeeld stro, droge bladeren en krantensnippers. Zorg er in ieder geval voor dat het nestmateriaal droog is. Zo voorkom je schimmel. Egels gaan ook vaak zelf op zoek naar nestmateriaal. Ik raad aan om een paar lagen krant op de bodem te leggen, zodat het makkelijk schoon te maken is in het voorjaar.

Schoonmaken
Egels worden meestal rond maart weer wakker. Dat is het moment om het huisje goed schoon te maken. Oud nestmateriaal eruit, nieuwe erin, en weer terugzetten! Want egels gebruiken deze huizen niet alleen in de winter. In het voorjaar hebben vrouwtjes ook een veilige plek nodig om te baren. Kleine egels zijn helemaal naakt, blind en zeer kwetsbaar. Als je ze ziet, lekker met rust laten! En vooral absoluut nooit melk geven! Egels zijn lactose intolerant. Een bakje water nemen ze wel graag.

Toegang tot de tuin
De egels kunnen wel pas intrek nemen in het mooie egelhuis als ze de tuin ook in kunnen. Zorg ervoor dat zij onder het hek langs kunnen of maak een 13x13 cm gat in de schutting. Het is ook heel leuk om samen met buren een ‘egel snelweg’ aan te leggen. Een route langs schuttingen en afscheidingen waar bladeren en takken blijven liggen en de egels beschut van een tuin naar de ander kunnen.

Veel succes met het maken van jouw eigen egelhuis!

Martina
 

Plaats het  egelhuis op een rustig plekje in je tuin

Lees ook de andere doe-verhalen van Martina:
Hoe maak ik een biotoop?
Hoe maak ik een vijver?
Hoe maak ik meer planten van mijn plant? (beginners)
Hoe maak ik meer planten van mijn plant? (gevorderden)

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 

 

Cookie-instellingen