Schotse Hooglanders terug op hun winterweide: de Haagse duinen

2156 keer bekeken

De Schotse Hooglanders in het Westduinpark zijn er weer! Deze rustige, behaarde dames lopen vrij rond om het duinlandschap open en gevarieerd te houden. Het Haagse Groen was erbij toen de grazers vanuit de weilanden van de Uithof naar hun vertrouwde ‘winterweide’ werden gebracht: het Westduinpark.

De Schotse Hooglanders hebben in de zomer genoten van het sappige gras in de rijkelijk begroeide weilanden van De Uithof. Maar in de herfst en winter is het tijd voor een andere, drogere plek. “Door de vele regens krijgen de dieren in de weilanden doorlopend natte voeten. Daarnaast lopen ze de toplaag stuk waardoor de weilanden beschadigen. Tijd om te vertrekken naar de winterweide… de droge duingrond in het Westduinpark”, zegt Rens de Boer van Ekogrön.

[tekst gaat verder onder de foto's]

Met deze flexible hekken helpen Gijs en zijn collega het weiland te verkleinen.
De weilanden in de Uithof worden door de regen te drassig voor de dames.


De Schotse Hooglanders en de andere grote grazers die in onze Haagse natuurgebieden te vinden zijn, zijn dieren van dit gespecialiseerd bedrijf in natuuronderhoud. Rens beheert ongeveer 4.500 hectare natuur verdeeld over ruim dertig gebieden met graasdieren in Noord- en Zuid-Holland. 

Haagse kudde

Een van de kuddes die Rens beheert is de kudde van gemeente Den Haag. Die bestaat uit zes pony’s voor winterbegrazing in Wapendal en een deel van het Westduinpark (in de zomer staan ze in Noord-Holland), acht schapen voor natuurgebied De Uithof en twaalf Schotse Hooglanders voor de Uithof en het Westduinpark. Samen beheren ze ongeveer 140 hectare van de  Haagse natuur. 

Met een trailer komen medewerkers van Ekogrön aan in De Uithof. Ze laden hekken uit, waarmee ze en stuk land afzetten en een kraal bouwen. Voorzichtig en met beleid lokken ze de Hooglanders en drijven ze rustig in de kraal. Een voor een sjokken de dieren de trailer op, moeders en dochters staan in de trailer bij elkaar. Dan gaat de klep dicht en rijden de verzorgers naar het Westduinpark. Daar verdwijnen ze met zwiepende en zwaaiende staarten de bosjes in. “Aan het werk dames!”, lacht Rens. 

[tekst gaat verder onder de foto's]

Gijs geeft de dames nog wat hooi.
En dan gaat het hek dicht en komt de trailer erbij. 

Verschillende leefgebiedjes

De grazers zijn weer terug op hun vertrouwde najaarsstek, de duinen. “Ze voorkomen dat het duingebied dichtgroeit en zorgen voor meer biodiversiteit”, zegt Rens. “De dieren eten hier wat, drinken daar wat, lopen paadjes plat en poepen weer op ander plekje. Zo krijg je eigenlijk allemaal verschillende leefgebiedjes in je terrein met ieder eigen kenmerken en dier- en insectensoorten”, legt Rens uit.

Verzorger Maikel begeleidt de dames een voor een naar de trailer.


In 2012 begon hij in het Westduinpark met vier Schotse Hooglanders en tijdelijk een grote stier met wie er kalfjes kwamen. “De vrouwelijke dieren zijn in Den Haag gebleven, de mannelijke dieren zijn in andere natuurgebieden geplaatst. Dit om te voorkomen dat de jonge stiertjes hun moeder of tante zouden bevruchten. In het Westduinpark loopt nu een mooie kudde van moeders en dochters dat zich als een familie gedraagt.”

Laat weten dat je er bent

Rens raadt iedereen aan om volop van de dieren te genieten, maar dat wel met respect te doen. “Ons advies voor de omgang met de grote grazers in alle gebieden, is: houd 25 meter afstand, zeker met een hond, en laat weten dat je er bent. Bijvoorbeeld door tegen ze te praten. Mochten ze op je pad liggen, loop er dan in een grote boog omheen of kies een andere route. 

Een mooi moment in het jaar: Daar zijn ze weer! 


En heel belangrijk; geef de dieren nooit eten. "Dat is niet goed voor hun spijsvertering. Ook worden ze opdringerig. En dat kan niet in gebieden met zoveel recreanten als in het Westduinpark. Dit geldt voor alle dieren, dus zeker ook voor de pony’s en schapen”, zegt Rens. 

Meer weten?

Wil je meer weten over natuurlijke begrazing? Kijk dan eens op de website van Ekogrön. Meer informatie over onze natuurgebieden vind je hier

Moeders en dochters als een familie samen in de duinen.
Het blijft indrukwekkend om deze mooie Schotse Hooglanders in de duinen te zien grazen.

 

Nieuwe paden in het Westduinpark

De zandpaden in het Westduinpark worden vanaf begin november aangepakt. Op verschillende plekken komen paden van schelpen of asfalt in plaats van zandpaden. Ook worden de toegangspoortjes veiliger. Zo wordt het Westduinpark beter bereikbaar voor ouderen, mindervaliden en ouders met kinderwagen. Het werk duurt ongeveer een maand. Meer weten? Kijk hier.

Tekst: Merijn van Grieken
Foto's: Jurriaan Brobbel 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen