Met weinig moeite en een klein budget een groot verschil maken… vooral voor insecten. Ester maakt zich zorgen over de afname van het aantal insecten in Nederland. Om vlinders, bijen, kevers, vliegen en andere beestjes te helpen hoef je als bewoner helemaal niet zoveel te doen. Het zaaien en planten van bij- en vlindervriendelijke planten kan al genoeg zijn.
Samen met de groenbeheerder van de gemeente komt Ester op het idee om insectenvriendelijke mini-tuintjes te maken in de boomspiegels van de bomen in haar wijk. Een boomspiegel is de ruimte rondom de stam van een boom. Bij Statenkwartier Begroot, het wijkbudget dat de gemeente beschikbaar stelt voor groene initiatieven, dient ze met succes haar plan in. “We vangen we letterlijk en figuurlijk drie vliegen in een klap: we helpen de insecten, we fleuren de straten op en het tuintje helpt tegen hondenpoep in de berm”, zegt Ester.
Hommels horen zoemen
Door de hele wijk leggen bewoners mini-tuintjes aan. “Met weinig moeite en lage kosten maak je echt een verschil; voor insecten, de wijk, en zeker ook voor jezelf. Het is leuk om ook midden in een stad te leven met de natuur om je heen. Je hoeft er niet altijd voor naar een park of een bos. Wat is er nou leuker om op je eigen stoep een vlinder te zien fladderen of hommel te horen zoemen? Als ik door de wijk wandel word ik vrolijk van de mini-tuintjes.”
Ester is niet de enige die het belang van meer biodiversiteit in de stad inziet. Dat blijkt ook uit het aantal stemmen dat haar plan krijgt. Haar idee krijgt de meeste stemmen van bewoners. Met het geldbedrag dat ze wint, weet de gemeente mooie planten voor weinig geld te kopen. Buurtbewoners mogen ze op een vastgestelde datum in juni in het parkje op de Frederik Hendriklaan gratis afhalen. Met de groencommissie uit de wijk deelt Ester flyers uit, hangt ze posters op en roept via sociale media buurtbewoners op mee te doen.
Ook goed voor de sociale contacten
De reacties waren erg positief en de opkomst was erg groot. “Veel mensen waren tegelijkertijd hun mini-tuintjes aan het planten en raakten en daardoor aan de praat. Zo was het niet alleen goed voor de bijen en vlinders maar ook voor de sociale contacten in de wijk. Het is erg leuk om te zien hoe een plan op papier verandert in een actie waarbij je mensen met een blij gezicht en een arm vol planten naar huis ziet gaan.”
Ook de kinderen beleven de grootste pret aan de mini-tuintjes. “Het is leuk om te zien hoe de kinderen nu ook ineens veel meer verbonden zijn met de bomen in de straat. Samen met buurkinderen gaan we nu iedere dag even gieteren. Bijna alle bewoners hebben voor de deur (of in ieder geval in de buurt) een boom, dus zo’n tuintje is makkelijk voor buurtbewoners om te onderhouden. Als je je eigen voortuin water geeft, gieter je meteen even je mini-tuintje mee. Iedereen voelt zich betrokken. Mijn dochter van vier wil nu iedere dag even terug naar 'haar boom' om met een klein roze gietertje water te geven en te kijken of er al insecten op zitten!”
Oog voor de ontluikende natuur om ons heen
Volgens Ester heeft de coronacrisis een positief effect gehad op haar plan. “Door corona zaten veel mensen thuis waardoor ze ineens alle tijd hadden om een mini-tuintje te maken. Ook zijn mensen meer op hun directe omgeving gericht. Bijna iedereen maakt dagelijks wel even een wandelingetje door de wijk, terwijl dit voorheen niet zoveel gebeurde. Door de lockdown werd het leven vertraagd en was er ineens veel meer oog voor de ontluikende natuur om ons heen. Dit draagt eraan bij dat mensen zich nu meer willen inzetten voor meer groen in hun wijk, te beginnen bij hun eigen voordeur.”
Tip van Ester:
“Veel mensen zeggen: ‘Ik had ook zulke plannen, maar heb er niets mee gedaan’. Ik zou zeggen: ‘Ga ermee aan de slag!’ Het is leuk om te doen en het geeft veel energie om je plannen verwezenlijkt te zien worden en te zien dat andere mensen daar dan ook weer van genieten. Sla de handen ineen en ga ervoor. Dit project laat zien dat mensen zich willen inzetten voor groen.”
Top-10 vlinderplanten
Met deze Top-10 vlindervriendelijke planten in je (mini- of gevel-)tuin help je vlinders, bijen en andere insecten van de lente tot de herfst aan nectar. Ze zijn dol op:
1. Winterheide
2. Sneeuwbal / Viburnum
3. Judaspenning
4. Lavendel
5. Vlinderstruik
6. IJzerhard
7. Koninginnenkruid
8. Hemelsleutel
9. Herfstaster
10. Klimop
(bron: Vlinderstichting)
Wil je ook een mini-tuintje in een boomspiegel maken?
Kijk eens op de website van gemeente Den Haag voor inspiratie.
Wil je een geveltuintje aanleggen?
Doe inspiratie op voor een mooie geveltuin en lees meteen ook waar je op kunt letten. Je hoeft voor een geveltuin geen vergunning aan te vragen, maar er zijn wel een paar spelregels. Veel succes!
Lees ook:
Meer groen gewoon doen!
Vijf tips voor meer groen op je balkon
Nieuwsbrief
Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.
Aanmelden