Duizenden rozen in de duinen

(Interview: Theo Paijmans. Fotografie: Fleur Beemster) 

Dit jaar wordt de 58ste editie van De Gouden Roos op donderdag 12 juli georganiseerd.
“Kwekers zenden hun rozen in uit alle delen van de wereld, uit Azië, Europa, Amerika en zelfs Australië”, vertelt Ed Vreeken. De gemeentemedewerker is al dertig jaar beheerder van de rozentuin en het Rosarium in het Westbroekpark. Kijk je in zijn hart, dan zie je een vlijtige hovenier. Hij voelt zich verbonden met de rozentuin. “Ik doe dit werk al dertig jaar en nog steeds iedere dag met plezier.”
Vreeken en zijn collega’s verzorgen alle rozen in de tuin en ze zorgen voor de inzendingen voor De Gouden Roos, die al maanden van tevoren aangeleverd worden. Eens in de week komt ook een groepje van vijftien vrijwilligsters langs om te tuinieren.

Bruidsparen

Trouwpaartjes zoeken steevast de rozentuin op, want wat is er nou mooier dan een trouwfoto, waarop het gelukkige koppel staat tussen duizenden rozen. “Vooral rond deze tijd, als er veel mooie bloemen staan te bloeien. Ik zie heel wat mensen met blije gezichten. Als de zon schijnt, hebben ze het echt naar hun zin.” Inmiddels reizen bruidsparen uit heel Nederland af naar de rozentuin voor dat ene, idyllische kiekje. Een ding moeten de verliefde stelletjes wel doen: te voet gaan naar de rozenperken. “Je kunt niet met een bruidswagen het park inrijden”, legt Vreeken uit.

Een roos meenemen voor zijn vrouw doet Vreeken trouwens niet. Hij neemt zijn vrouw juist gezellig mee naar de rozen. En die zijn er genoeg. De rozentuin heeft namelijk zo’n 350 rozenperken en in totaal ruim 22,000 rozenstruiken.
Het is net een sprookje, beaamt Vreeken, vooral als alle bloemen bloeien. En dat in Scheveningen, vlak langs de kust. “Dat is ook bijzonder, een stukje groen achter de duinen”, vindt hij. Je zou verwachten dat de bloemen te lijden hebben van de zilte zeelucht die het land opwaait, maar dat is niet het geval, legt Vreken uit: “Het Rosarium ligt in een dal en de bomen houden het zeezout ook tegen. De rozen zijn mooi beschermd.”

 

Zie agenda voor Rozenconcour en Dag van de Roos

Cookie-instellingen