Speelzone in het bos

29-11-2018
959 keer bekeken 0 reacties

In veel bossen zijn of verrijzen speelzones. Dat zijn delen van het bos waar kinderen en jongeren vrij kunnen spelen. Je mag er van de paden af. Speelzones hebben een bewezen aantrekkingskracht op kinderen en jongeren. Het maakt de gang naar het bos een stuk aantrekkelijker...

Een natuurlijke speelzone in de Scheveningse Bosjes

In veel bossen zijn of verrijzen speelzones. Dat zijn delen van het bos waar kinderen en jongeren vrij kunnen spelen. Je mag er van de paden af. Speelzones hebben een bewezen aantrekkingskracht op kinderen en jongeren. De mogelijkheid om écht in de natuur te spelen, maakt een gang naar het bos ineens heel aantrekkelijk.

Een goed ingerichte speelzone draagt bovendien bij aan het ecologisch bewustzijn van kinderen en jongeren. Hoe ga je om met de natuur, waar zit de waarde, wat is jouw impact daarop en hoe ga je om met wat kwetsbaar is? Juist door het bos meer open te stellen, creëer je kansen om waardering en kennis te vergroten.

De Scheveningse Bosjes biedt een ideale omgeving voor een speelzone. Het gebied heeft een oorspronkelijk, uit zichzelf al avontuurlijk karakter. Voor veel gebruikers is dat precies de aantrekkingskracht. Was het niet precies hierom dat het planmatige karakter van het Internationale Park velen zo tegen de borst stuitte?

Een speelzone doet wel recht aan het authentieke karakter van de Scheveningse Bosjes. Het biedt extra waarde voor een brede groep mensen, zonder dat het oorspronkelijke karakter wordt aangetast of andere doelgroepen worden benadeeld. Mits goed uitgevoerd en beheert, wat niet heel complex is, biedt een natuurlijke speelzone louter verrijking. 

In de bijlage staat het voorstel uitgewerkt. Het is nadrukkelijk een eerste aanzet, een schets. Hopelijk wakkert het enthousiasme aan en biedt het een vruchtbare grond voor verdere gesprekken. Mijn naam is Hedde Meima, ik was actief betrokken bij het verzet tegen de plannen van het Internationale Park en ben regelmatig in de Scheveningse Bosjes te vinden als boomklimbegeleider en buitencoach.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Stemmen

Een momentje...
2 van 2 stemmen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen