Ruimte maken voor mooie, oude bomen
“Een van de eerste acties die we gaan uitvoeren is het ‘dunnen’ van het bos”, vertelt Michel Romeijn, beleidsmedewerker grote groengebieden bij de gemeente. “Er staan prachtige eiken en andere mooie oude bomen in het bos die moeten concurreren met andere bomen die eromheen staan, in de Scheveningse Bosjes is dat vooral esdoorn. Door die bomen weg te halen, geven we oude grote bomen weer ruimte en licht om gezond te blijven.” De bomen die we weghalen, worden gemarkeerd met een roze stip.
Waarom dunning van belang is om het bos gezond en divers te houden
In het najaar planten we nieuwe bomen en struiken
“Oude bomen krijgen de ruimte om te groeien en een bijkomend voordeel is dat er ook meer licht op de bodem komt”, aldus Michel. In de Scheveningse Bosjes staan heel veel jonge esdoorns. Door een deel daarvan weg te halen, ontstaat er meer ruimte voor andere struiken en bomen. Op de plekken waar we jonge esdoorn weghalen, planten we in het najaar weer nieuwe bomen (zoals de haagbeuk, eik en linde) en struiken (bijvoorbeeld de kardinaalsmuts, meidoorn, hulst en sleedoorn). Zo krijg je meer variatie in het bos. En de struiken zijn ook goede schuilplekken voor kleine diertjes en hun vruchten of bloemen trekken weer insecten aan.
Hout en takken blijven liggen
Het grootste deel van de bomen die we weghalen blijft liggen in het bos. Hiermee sluiten we de zogenaamde ‘olifantenpaadjes’ af, soms in combinatie met ‘takkenrillen’. Dat zijn een soort hekjes, gemaakt van takken. Deze olifantenpaadjes zijn paden die in de loop der jaren in het bos zijn ontstaan naast de ‘officiële’ paden. Hoe meer paden, hoe slechter het is voor de natuur. Vogels en andere kleine diertjes hebben rust nodig. En ook de bloemen en planten die groeien in het bos moeten de ruimte krijgen om te groeien. Daarom sluiten we de olifantenpaadjes af.
Tot slot gaan we ook nog wat bamboe weghalen bij de Duinweg (op het talud richting de vijver). Bamboe hoort niet thuis in een Nederlands bos. De bamboe wordt uitgegraven en de grond wordt weer aangevuld. In het najaar komt ook hier weer nieuwe beplanting.
Aanpak in vijf jaar
We pakken niet in een keer het hele gebied aan. Het beheerplan voor de Scheveningse Bosjes wordt in vijf jaar uitgevoerd. We zijn vorig jaar begonnen en dit jaar is fase 2 aan de beurt. Zie hieronder een kaartje waar we dit jaar aan de slag gaan.
Meehelpen om bos mooi en gezond te maken?
Er is een groep vrijwilligers actief in de Scheveningse Bosjes die zich hebben verenigd in een beheergroep. Deze groep doet vanalles in het bos; de ene keer ruimen ze het bos op of bouwen ze takkenrillen en de andere keer planten ze nieuwe struiken en boompjes. Ze gaan op 11 februari en 11 maart weer aan de slag! Voor meer info en aanmelden, stuur een mail naar christien@stemfoort.nl.
Vrijwilligers natuurwerkgroep aan de slag!
Heb je vragen over het bosbeheer?
Vragen of opmerkingen kun je mailen naar scheveningsebosjes@denhaag.nl.
Gebieden in Scheveningse Bosjes waar in 2023 bosbeheer wordt uitgevoerd