Rozenconcours 2023: Nederlandse kwekers vallen in de prijzen

02-07-2023

Nederlandse rozenkwekers zijn in 2023 ruimschoots in de prijzen gevallen tijdens het 61ste Internationale Rozenconcours in het Haagse Westbroekpark. Zowel de Gouden Roos van de internationale vakjury als de Best geurende roos en Publieksprijs gaat dit jaar naar Nederlandse kwekers.

Den Haag is dit weekeinde het toneel van een rozenspektakel van wereldformaat. Enkele honderden bezoekers genoten dit weekeinde van het Rosarium; de rozen staan er nu op z’n mooist bij. De rozen zijn nog volop bewonderen. En ook leuk om te checken: kun je je vinden in het besluit van de kenners?

Onder grote belangstelling worden de winnaars van het Rozenconcours bekend gemaakt.

Een paar keer per jaar keurt een vakjury de 350 rozen in het Westbroekpark op kleur, bloei en groei. Op het Rozenconcours wordt de vakjury aangevuld met genodigden uit binnen- en buitenland. Deze internationale jury verricht dan de laatste keuring. De roos met het hoogste aantal punten wordt bekroond als ‘Gouden Roos van de stad ’s-Gravenhage’.

De Gouden Roos winnaar Interplant kreeg de prijs uitgereikt door Ricardo Janssen, directeur Dienst Stadsbeheer.


Gouden Roos
De Gouden Roos 2023 van de vakjury gaat naar ‘Bravo Babylon Eyes’ van de Nederlandse kweker Interplant. Het is bijzonder en uniek dat na tientallen jaren weer eens een patio-roos wint. Dit is een kleine roos die niet langer wordt dan 60 centimeter. De roos blijft laag en compact. Vorig jaar won een trosroos.

De Gouden Roos 2023 van de vakjury gaat naar ‘Bravo Babylon Eyes’ van de Nederlandse kweker Interplant.


De Publiekroos
Bezoekers van het Rosarium hebben de afgelopen tijd voor hun favoriete Top-5 gestemd. De meeste stemmen van het publiek gingen naar de knalrode roos ‘Hot Rock’. Deze trosroos is van de Nederlandse kweker Spek Rozen.

Publieksprijs gaat naar ‘Hot Rock’.
De Nederlandse kweker Spek Rozen wint de Publieksprijs

Best geurende roos
De prijs voor de best geurende roos gaat eveneens naar een Nederlandse kweker. De Geurcommissie kent de meeste punten toe aan de roos ‘White Valeda’. Dit is een park/heesterroos van de kweker Boot & de Ruiter.

De Best geurende roos is White Valeda


De Nederlandse kwekers hebben het dit jaar heel goed gedaan. Drie prijzen voor drie Nederlandse kwekers! In 2022 ging de Duitse rozenkweker Kordes met alle prijzen naar huis. Hij won drie keer. Met de Coral Lions-Rose won hij de Gouden Roos, met roos Better Times de Publieksprijs en ook de prijs voor Best geurende roos nam hij mee naar Duitsland. De Vaste Keuringscommissie zei toen dat de concurrentie het zwaar zou krijgen. Maar ook dit jaar zijn de hooggespannen verwachtingen weer ruim overtroffen.

De prijzen werden uitgereikt door Ricardo Janssen, directeur van Dienst Stadsbeheer van gemeente Den Haag. De feestelijke middag werd opgeluisterd door pianist Gregor Bak.

Pianist Gregor Bak.


Foto's: Martijn Beekman
Hoofdfoto: Drie prijzen voor drie Nederlandse kwekers.

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen