Elemam, Patricia en Jerney verbouwen voedsel in de stad

Eetbare plantsoenen, buurttuinen, moestuinen, op steeds meer plekken in Den Haag zijn mensen bezig met het verbouwen van hun eigen voedsel, of met andere lokale voedselinitiatieven. Dat is leuk, duurzaam en gezond en de stad wordt er groener van. Zelf aan de slag in jouw eigen buurt? Dat kan!

Stadsboer Elemam Musa: ‘Als kind was ik al bezig met voedsel’

Elemam Musa (foto boven) heeft als stadsboer een aantal moestuinprojecten opgezet. Daar werken cliënten van de Stichting Anton Constandse. "We hebben twee grote tuinen: bij Drievliet en bij de Nijkamphoeve. Daar verbouwen we biologische groenten en fruit. Van de pepers maken we Haagse Hete, onze eigen sambal. En het zachte fruit verwerken we tot jam en chutney’s. Onze producten zijn te koop bij Lekkernassûh. Als kind was ik al bezig met voedsel. Ik ben geboren in Sudan en kom uit een familie van boeren. Toen de oorlog uitbrak moest ik vluchten. In Nederland heb ik extra zaadtechnologie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit. Ook volgde ik online een cursus Organic Urban Farmer. Waarom ik stadslandbouw belangrijk vind? De meeste mensen wonen in de stad. Als je voedsel verbouwt waar de mensen wonen, scheelt dat in de uitstoot van CO2. Je kunt beter voedsel uit de buurt eten dan wat van ver komt. Stadslandbouw is een van de oplossingen voor de klimaatcrisis. Door je eigen voedsel te verbouwen bespaar je geld. En het kan een oplossing zijn voor de dreigende voedseltekorten in de wereld."

Patricia Blok van de eetbare buurttuin de Groene Zon aan de Copernicuslaan. Foto: Frank Jansen


Patricia van de Groene Zon: ‘Deze buurt kan wel wat groen gebruiken’

Op de hoek van de Copernicuslaan en de Fahrenheitstraat in het Valkenboskwartier hebben bewoners met steun van de gemeente De Groene Zon aangelegd, een eetbare buurttuin voor en door bewoners. "Onze tuin heeft de vorm van de zon", vertelt Patricia Blok, een van de actieve bewoners. "Vorig jaar september zijn we begonnen met de aanleg. Nu zijn we bezig alle planten er in te zetten. Eetbare bomen en struiken als kruisbes, peer en appel. Eetbare bloemen als goudsbloem en kaasjeskruid. Planten die bijen en vlinders aantrekken. Het ontwerp is op basis van permacultuur. We verbouwen meerdere eetbare gewassen naast elkaar. Zo verbeteren we het plaatselijk ecosysteem. Elke zaterdag werken we met een groep bewoners in de tuin. Steeds meer mensen doen mee. Voor kinderen houden we zaaisessies. Zij kweken de plantjes thuis op de vensterbank tot ze groot genoeg zijn voor de tuin. Deze buurt kan wel wat groen gebruiken. In de zomer kan het hier erg warm worden. Er wonen hier veel jonge ouders. Die willen ook graag meer groen. Deze tuin kan uitgroeien tot een ontmoetingsplek in de buurt. We hopen mensen te inspireren zelf ook meer planten te plaatsen in hun tuin, voor de deur of op het balkon."

Meer weten? Volg De Groene Zon op Facebook

Jerney de Wilde, marktcoördinator bij Lekkernassûh, locatie Toverbosch. Foto: Frank Jansen


Jerney van Lekkernassûh: ‘In de coronatijd zijn we explosief gegroeid’

Sinds vorig jaar is er bij het Toverbosch in Mariahoeve een nieuwe locatie van  Lekkernassûh. Elke woensdag komen daar tussen de 35 en 50 mensen een pakket afhalen met duurzame groente van boeren uit de buurt. ‘In de coronatijd is Lekkernassûh explosief gegroeid,’ vertelt marktcoördinator Jerney de Wilde. "We hebben nu ruim 600 deelnemers in de hele stad. We verkopen ook brood uit de Volkskeuken en ander lokaal voedsel. In de Witte de Withstraat hebben we een verpakkingsvrije winkel. Het mooie van dit initiatief is dat de weg van de groente op het land naar je bord heel kort is. We hebben direct contact met de boeren. Wij hebben letterlijk een stukje akker op hoeve Biesland waar de groente voor ons worden verbouwd. Als je daar de snijbiet ziet groeien dan weet je: die zit over een paar weken in ons pakket. Lekkernassûh is een mooie gemeenschap en iedereen helpt mee. De inkoop, het rondbrengen van de groente, het op en afbouwen van de markt, de communicatie, alles gebeurt door vrijwilligers.  Mensen denken door corona meer na over hun leven en maken verstandiger keuzes. Gezond eten is daarbij heel belangrijk."

Meer weten? Kijk eens op Lekkernassuh.org en inhettoverbosch.nl

Boverstaande tekst verscheen eerder in de Stadskrant van 12 mei 2021. (lees verder onder de foto)


Zelf aan de slag?
Ben je enthousiast over stadslandbouw? Of was je dat al, en wil je gewoon meteen aan de slag? Neem eens een kijkje op de website van Stadslandbouw Den Haag. Daar staat ook het overzicht, de Haagse initiatievenkaart.

Meer weten ons voedselsysteem?
Een uitgebalanceerd voedselsysteem zorgt voor minder bodemuitputting, watertekort, stikstof uitstoot, broeikasgassen uitstoot co2, ontbossing, insectensterfte en minder gezondheidsschade. Lees er meer over op Duurzame stad Den Haag.

Meer weten over Ons Eten Den Haag?
Wil je je aansluiten/of op de hoogte blijven van activiteiten van Ons Eten Den Haag. Kijk dan eens op de website.  De vereniging is aangesloten bij het landelijke initiatief Voedsel Anders, die door Nederland dit soort excursies organiseert.

Meer weten over Lekkernassûh?
Lekkernassûh is een georganiseerde gemeenschap van mensen die samen werkt richting de visie van een eerlijk, lokaal voedselsysteem in en rondom Den Haag. Lekkernassûh zorgt voor verse lokale groenten uit de regio, geteeld zonder gif en kunstmest en zonder verpakkingsmateriaal. Via de website kun je je opgeven voor een wekelijks voedselpakket die je op verschillende locaties in de stad kunt afhalen. In een pakket vind je ten minste zeven verschillende groenten. 

Lees ook: 
Eetbaar groen in het plantsoen: leuk, lekker en lokaal
Zelf een moestuin maken
Stappenplan voor meer groen in je buurt

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen