‘De buurttuin is mijn rustpunt in de stad’; inschrijving geopend!

Heb je groene vingers? Of wil je juist gaan tuinieren? Schrijf je tot 31 december in voor een gemeentetuintje. Ze zijn populair, dus wees er snel bij! Frans en Esther hopen ook kans te maken. Ze verbouwen al jaren groente en bloemen. Een fijne hobby. “De buurttuin is mijn rustpunt in de stad."

Na haar werk springt Esther Hordijk op de fiets en rijdt vaak linea recta naar haar moestuin. Onkruid wieden, water geven, kijken hoe de groente erbij staan… “Het hebben van een tuintje is zo heerlijk. Ik heb een drukke baan in de zorg en werk met mensen met een beperking. De tuin is een rustpunt in mijn bestaan. Je bent even afgesloten van de rest van de wereld. Het is bijna meditatief.” 

Hoe groeit iets?

Esther neemt ook vaak haar zonen Joa (8) en Jez (10) mee. Die helpen graag mee. “Het leuke is dat ze zich ervan bewust worden waar groente vandaan komt. Hoe groeit iets? De natuur heeft iets magisch: je stopt een zaadje in de grond en na een paar weken komt er een courgette, pastinaak of pompoen tevoorschijn. Als ik zeg dat ik ga oogsten, springen ze op. Daar willen ze bij zijn.”

Esther met haar zonen Jez en Joa


Het allerleukste is om na de oogst een recept uit te zoeken en het eindresultaat met elkaar op te eten. “Zelf je groente kweken geeft zoveel voldoening… En het leuke is dat mijn jongste eigenlijk niet zoveel had met groente. Hij at het met tegenzin op. Nu trekt hij een wortel uit de grond, spoelt m af en zet zonder morren zijn tanden erin.”

Gat in de lucht

Esther tuiniert al enkele jaren en hoopt ook dit jaar weer een plek bij de gemeentetuinen aan de Kamperfoeliestraat te bemachtigen. De belangstelling is op deze locatie zo groot dat er vaak geloot moet worden. “Dat is elk jaar weer spannend. De ene keer spring je een gat in de lucht, de andere keer grijp je naast. Dat is heel teleurstellend”, zegt Esther.

De zoon van Esther is trots op zijn zelf gekweekte zonnebloem.


Afgelopen seizoen werd ze helaas uitgeloot. En toch was ze ‘op de tuin’ te vinden. “Mijn buurvrouw had zich ook ingeschreven en het tuintje gekregen. Omdat zij niet zoveel ervaring heeft met tuinieren, vroeg ze me of ik haar kon helpen. Nou graag!”, vertelt Esther. Bewoners kunnen zich van 1 tot en met 31 december inschrijven. De tuin is open van half maart tot half november. 

In de grond wroeten

Ook Frans van Hilten hoopt dat hij weer een tuin krijgt. Hij huurt al vanaf 2015 een tuintje, afwisselend aan de Kamperfoeliestraat en het Zuiderpark. Tuinieren is zijn hobby; thuis heeft hij een balkon. “Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de grond te wroeten… en hou ervan om lekker fysiek bezig te zijn in de buitenlucht. Het is een manier om me te ontspannen.”

De tuin van Frans bestaat uit een mix van bloemen en planten.


Zijn 15 m2 grond bestaat uit een mix van groente en veldbloemen. “Het is ontzettend leuk om de groente en bloemen te zien opkomen. In het begin gaat het langzaam… pas na weken zie je iets uit de grond omhoog komen en voor de zomer explodeert het. Dan groeit alles als een tierelier. Groot succes dit jaar was de lathyrus -een ranke plant met paarse bloemetjes-, courgette, meiraap, snijbiet en korenbloemen”, vertelt Frans. 

Hard werken

Volgens het tweetal geeft een tuintje veel plezier, maar is het keihard werken. Je moet er elke week minimaal twee keer heen. “Het onkruid kan heftig zijn. Na een vakantie moet je de tuin op het onkruid terugveroveren. Als het te droog is, moet je gieten; luizen moet je bestrijden. De tuin heeft continu onderhoud nodig”, zegt Frans. “Veel mensen verkijken zich erop hoeveel werk het is. Ook als je een keer geen zin hebt, moet je gaan. Het vraagt echt om dedication, toewijding”, zegt Esther. 

Schrijf je in voor een buurttuin

Vanaf 1 december kun je je inschrijven voor een buurttuin voor in het seizoen 2021. Inschrijven kan via op www.denhaag.nl/buurttuinen. Ook is hier meer informatie te vinden over de regels over het loten en tuinieren. De inschrijving sluit op 31 december, dus wees er snel bij. De kosten voor het huren van een tuin zijn €35,- voor het seizoen 2021. Hier vind je op een digitale kaart het overzicht van alle buurttuinen in Den Haag.

Lees ook:
Hoe maak ik een moestuin?
Eetbaar groen in het plantsoen: leuk, lekker en lokaal

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen