Bewoners: ‘Heetste plein in Moerwijk nu groen en koel’

20-06-2022

Voor bewoners Evelien en Renske uit Moerwijk was het even zoeken naar de juiste persoon binnen de gemeente. Maar toen ze groenbeheerder John eenmaal hadden gevonden, was het versteende plein in hun buurtje binnen no time groen. Evelien, John en Renske vertellen over de verandering van het plein.

Bewoner Evelien Luchtenberg: 'Heet, bakstenen plein nu kleurrijk geheel’ 
“Ons plein met 65 nieuwe koopwoningen rondom de voormalige kerk is een verborgen parel van de stad. Maar in de zomer kan de temperatuur flink oplopen. Onze Grovestinstraat bleek volgens de gemeentelijke hittekaart de heetste plek van Moerwijk!
Dat moest veranderen. We wilden minder stenen en kleurrijk groen. Bomen, planten en struiken geven schaduw en houden de omgeving koel in de zomer. Maar bij wie kun je met deze wensen aankloppen? Nadat we talloze instanties hadden benaderd, kwamen we via via aan het mailadres van groenbeheerder John van de gemeente.
Hij kwam koffie drinken en was meteen enthousiast. John had zelf ook allemaal leuke ideeën. Zo stelde hij voor tussen het groen door paadjes te maken van natuurlijke materialen voor kinderen. Het ene pad met stapstenen en boomstam, de andere van grind of gras.

Op Burendag hebben wij de buren de uitgewerkte plannen laten zien. Een paar weken later gingen de klinkers eruit en werden in vlakken bomen, planten en struiken geplant. We zijn ongelooflijk blij met het resultaat. Ons hete, bakstenen plein is nu een kleurrijk geheel. Iedereen is blij, op een paar jongens na. Zij moeten voor hun potje voetbal nu naar de voetbalkooi iets verderop.”

Groenbeheerder John tussen de enthousiaste bewoners Renske (l) en Evelien (r). Samen zorgden ze voor een mooi groen plein. 


John Schaaper, groenbeheerder Escamp: 'Ze zeiden: Je bent er echt voor ons’
“Wat een geweldig idee van deze bewoners. Moerwijk is erg versteend en kan meer groen gebruiken. Dit buurtje, Kloosterburen, stond op mijn lijst om te vergroenen. Voordat ik met de wensen bewoners Evelien en Renske aan de slag zou gaan, wilde ik weten of de buren dit ook wilden. Ze deden briefjes bij buren in de bus en daar werd positief op gereageerd.
Na onze koffie-afspraak was het snel geregeld. Ze waren verbaasd en zeiden: ‘Je bent er echt voor ons.’ Dat was leuk om te horen. Er is in het algemeen veel wantrouwen naar de gemeente. Dat verdwijnt zodra je laat zien dat je het doet.

Op de plekken waar klinkers uitgingen, hebben we 6 bomen op het plein en 4 fruitbomen in aangrenzend stuk geplant. Ook hebben we er kleurrijke bloemen zoals margrieten neergezet. De groene vlakken die er al waren, stonden vol onkruid en brandnetels. Dat zorgde voor ergernis bij bewoners. Daar hebben we nieuwe planten ingezet. Het aanleggen en onderhouden van groen doen we samen met de bewoners. Zij moeten het wel verzorgen en onderhouden.”

Groenbeheerder John Schaaper: "Moerwijk is erg versteend en kan meer groen gebruiken." ​​


Bewoner Renske van der Vegt: ‘Meer groen en uitdaging voor de kinderen’
“Met mijn man en drie kinderen woon ik aan het plein aan het voormalig kloostercomplex. Er spelen heel veel kinderen. Zo ook die van mij. Toen het in de eerste coronazomer zo ongelooflijk heet was, zeiden we tegen elkaar: Wat zou het fijn zijn als er wat bomen kunnen komen, zodat de kinderen niet in de brandende zon hoeven te spelen. Ook wilden we graag wat meer uitdagende speeltoestellen zodat er voor de kleine kinderen meer te doen is. Voor de allerkleinsten is er alleen een speeltuin aan de overkant van de weg. Veel te gevaarlijk om over te steken. We zijn blij en gelukkig zagen de andere buren de veranderingen ook zagen zitten. Moet je kijken hoe mooi het is geworden!”

Tussen het groen zijn paadjes voor kinderen aangelegd.


66.500 m2 meer groen!
In de periode 2019-2022 heeft de gemeente jaarlijks 2,5 miljoen budget voor extra groen in de stad. Een deel daarvan gaat niet naar de aanleg, maar naar het onderhoud van het groen. In 2021 is nog eens 750.000 euro extra vrijgemaakt voor vergroening die bijdraagt aan het ‘verbeteren van de leefkwaliteit’ in onze stad. Er kwamen dus weer veel vierkante meters groen bij, in totaal al 66.500 m2! In 2019: 31.000 m2  meer groen, in 
2020: 12.500 m2 meer groen en in 2021: 23.000 m2! 

Voorheen was deze klimop op de voormalige kerk het enige stukje groen aan de Grovestinstraat.

Wil je ook meer groen?
Begin klein. Denk eens aan het aanleggen van een geveltuin of boomtuintje voor de deur. Deze bewoners gingen je voor. Het leuke is dat je meteen ook meedoet aan het NK Tegelwippen. Wist je dat Den Haag in 2021 heeft gewonnen? Lees hier over het NK Tegelwippen en het startschot ervoor in Laak. 

Wil je net als Renske en Evelien ook meer groen in jouw wijk? Meer groen staat of valt met enthousiaste bewoners die de kar willen trekken. Zoek buren om je heen die die wens ook delen en maak een plan. Neem contact op met jouw stadsdeelkantoor. Zij kunnen de mail doorsturen naar de groenbeheerder. Hij/zij kan beoordelen of jouw idee kansrijk en betaalbaar is om uit te voeren.

 
Het hete, bakstenen plein is nu een kleurrijk geheel met groenvlakken.


Foto's: Jurriaan Brobbel
Tekst: Merijn van Grieken


Lees ook:
Den Haag vergroent: ‘Ik snakte naar meer groen in mijn wijk’
Bewoners willen meer groen; volop kansen voor Scheveningen
Binckhorst vergroent: ‘Niemand wil leven in een stenen woestijn’

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen