Buurtvaders Laak blij met groen; startschot NK Tegelwippen 2022

23-03-2022

Den Haag moet groener. Daarom doet de stad weer mee met het NK Tegelwippen. Het startschot daarvoor werd gegeven bij het Vadercentrum Adam in Laak. Vrijwilligers legden een geveltuin van 20 meter aan. De Haagse wijk is een van de hotspots waar meer groen en minder stenen moeten komen.

Laak is een van de meest versteende wijken van de stad. Dat moet veranderen, vinden de buurtvaders die met de aanleg van de geveltuin helpen. "Meer planten en bomen maken de buurt vriendelijker. Groen is zachter voor je ogen dan het grijs van stenen”, zegt buurtvader Ahmed El-Aallaoui. “Meer groen is nodig omdat het klimaat verandert. Groen is goed voor onze gezondheid, de dieren, de stad en het land”, zegt buurtvader Mohammed Arkhouchi.

Duimpje omhoog! Buurtvader Mohammed Arkhouchi is blij met meer groen in Laak.


Vrijwilligers en buurtbewoners wipten dinsdag 22 maart ten minste 60 stoeptegels langs de gevel van het Vadercentrum Adam. Op die plek hebben ze onder andere mooie lavendelplanten gezet. “Ik ben heel blij dat we hier nu zo’n mooie tuin maken. In Syrië hadden we veel bloemen en planten. Ik hou van kleuren en geuren”, zegt Shokria Alshlash, terwijl ze aarde omwoelt. Zij werkt als vrijwilliger in het naaiatelier bij het Vadercentrum.

“Ik hou van de kleuren en geuren van planten en bloemen”, zegt buurtbewoner Shokria Alshlash.


De ambities voor vergroening is hoog. In 2021 werd Den Haag landelijke winnaar van het NK Tegelwippen. Ruim 200.000 stoep- en tuintegels maakten plaats voor groen. “We moeten onze titel verdedigen. Dit jaar moeten er minstens 15.000 meer tegels uit. Er valt in onze versteende stad veel winst te halen. Tegels wippen in voor- en achtertuinen, pleinen en plantsoenen lijkt een klein gebaar, maar het helpt om de stad groener, klimaatbestendiger en mooier te maken”, zegt directeur Heleen Weening van Duurzaam Den Haag.

Vergroenen hoeft niets te kosten. Voor elke tegel die je bij Operatie Steenbreek van Duurzaam Den Haag inlevert, krijg je een plant cadeau. “Lever je tien stenen in, dan krijg je tien planten mee om te gebruiken. Dat is een goede deal”, zegt Anouk van Santen, projectleider NK Tegelwippen van Duurzaam Den Haag. Kijk hier voor tips en regels.

Buurtvaders en vrijwilligers van Vadercentrum Adam in Laak zijn blij met hun nieuwe geveltuin. 


Een groene stad is goed voor mens en dier. Groen zorgt ervoor dat regenwater de grond in kan sijpelen, geeft schaduw en koelte in de zomer en is belangrijk voor insecten, vlinders en vogels. “Ook maakt het de buurt gezelliger. In Laak is helaas weinig groen. Daarom gaan we goed voor deze nieuwe geveltuin zorgen”, zegt Bilal Sahin, coördinator van het Vadercentrum.

Doe je mee?
Om zoveel mogelijk tegels te wippen, is alle hulp welkom. Het NK Tegelwippen duurt tot en met 31 oktober. Meer informatie over de actie kun je hier op de site van Duurzaam Den Haag vinden.

Tip!
Tips over en de regels voor het maken van een geveltuin kun je hier vinden. Succes!

Bilal Sahin, coördinator van Vadercentrum Adam: "Er is helaas weinig groen in Laak."


Beeld: Arnaud Roelofsz & Tekst: Merijn van Grieken

Lees ook: 
Laak Bloeit bruist van de ideeën: ‘Waar haal ik de tijd vandaan?!’
Geveltuinen een hit in de wijk: ‘Buurvrouw, ik geef jouw geveltuintje wel water’
Groen in Transvaal: ‘Mag dat dan, zo’n geveltuin?’

Zij gingen je voor: 30.000 tegels eruit en planten erin!

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen