Gulden Klinker 2022: Deze groene bewoners zijn goud waard!

08-02-2022

Wat zijn er ongelooflijk veel bijzondere buurtinitiatieven die onze stad mooier, schoner en gezelliger maken. Dat is goud waard! Met de uitreiking van de Gulden Klinker zet de gemeente mooie initiatieven in het zonnetje. Deze tien toppers zijn genomineerd en ontvangen dit jaar hun Gulden Klinker.

“We willen dat de stad aantrekkelijk, veilig, bereikbaar en schoon is. Wij doen daar als gemeente van alles aan, maar daarnaast stimuleren we ook eigen initiatief uit de buurt. Dat is er gelukkig volop. Hagenaars die zelf de handen uit de mouwen steken, zijn goud waard. En die willen we graag belonen”, zegt Wendy van Nieuwkerk, projectleider Gulden Klinker.

De Gulden Klinker is een straatsteen met een verguld plaatje, die in de stoep of in de straat wordt gelegd van het buurtinitiatief. Bij de steen hoort een waardebon van 1000,- euro waarmee bewoners spullen of planten kunnen kopen om de buurt nog gezelliger en schoner te maken. De Gulden Klinker wordt inmiddels al 25 jaar uitgereikt.

Lijst met Gulden Klinker Nominaties
De volgende buurtinitiatieven hebben hun nominatie ontvangen. Zij krijgen vanaf maart dit jaar een Gulden Klinker in de stoep gelegd:

Het Kapelplein
Deze bewoners in Scheveningen hebben veel tijd en geld besteed aan het mooier maken van hun plein. Ze kochten samen planten voor de perkjes en plaatsten borden om ervoor te zorgen dat honden er niet meer plassen en poepen. Daarnaast hebben ze met het Maris College het stukje grond tussen de Kapelweg/Kapelplein en de school flink aangepakt.

Bewoners van het Kapelplein zijn blij met hun Gulden Klinker Nominatie. (Foto Fleur Beemster)


Stokroosproject Belgisch Plein
Bewoner Alexander begon een paar jaar geleden met het kweken van stokrozen in zijn badkuip. Hij plantte de zaailingen in de boomspiegels (aarde rond een boom) van het Belgisch Plein. Andere bewoners werden enthousiast en volgden zijn voorbeeld. In alle omringende straten zijn nu ook stokrozen geplant en het planten van deze bloemen breidt zich steeds verder uit.

Stadsdeeldirecteur Mendy van Veen reikt de Gulden Klinker Nominatie uit voor het stokroosproject Belgisch Plein. (Foto fleur Beemster)


Groenproject Zandvoortsestraat
In deze straat in Scheveningen leggen bewoners een gezamenlijke geveltuin aan. Ze hebben zelfs voor een oudere bewoner, die bijna niet meer buiten kwam, een geveltuin gemaakt en een bankje neergezet. Hij verzorgt het tuintje dagelijks en heeft hierdoor weer meer contact met de buren. Ook hebben ze plantenbakken van de gemeente gevuld en geraniums aan lantaarnpalen opgehangen. Ook helpen en adviseren zij buren over de aanleg van een geveltuin.

Bewoners van de Zandvoortsestraat zijn blij met hun Gulden Klinker Nominatie. (Foto: Fleur Beemster)


Het Mussenduin
De binnentuin aan de Houtrustweg in Duindorp wordt door bewoners van Sternstraat, Zeearendstraat en Zeezwaluwhof onderhouden. Ze hebben van de binnentuin in bruikleen van wonningcorporatie Vestia. Ze hebben er een vogel-, insecten- en egelvriendelijke tuin van gemaakt door diverse planten en bloeiers, hagen en struiken te planten en door egelhuizen en insectenkasten neer te zetten.

Stadsdeeldirecteur Mendy van Veen reikt de Gulden Klinker Nominatie uit voor het vogelvriendelijke Mussenduin. (Foto: Fleur Beemster)


De Groene Zon
De buurttuin op de hoek van de Copernicuslaan en de Fahrenheitstraat in het Valkenboskwartier is een eetbare tuin voor en door bewoners. Het stuk grond werd voorheen gebruikt om honden uit te laten. Enthousiaste bewoners maakten er een buurttuin van waar buurtgenoten groenten en vruchten kunnen plukken en waar kinderen over de natuur leren. Lees hier hun verhaal: 'We willen bewoners trakteren op salade uit de buurttuin'

Blij met de nominatie: hoed in de lucht! De Groene Zon is een eetbare tuin voor en door bewoners. (Foto: Fleur Beemster)


Het Mozartpark
De werkgroep van dit park in Loosduinen heeft de bouw van negentig woningen op het voormalige sportcomplex Wings met succes tegengehouden om er een stadspark van te maken. Het Mozartpark werd in september 2021 geopend. Bewoners hebben het terrein in bruikleen en hebben er samen met de gemeente een plantsoen en een moestuin aangelegd.

De werkgroep krijgt de Gulden Klinker voor het Mozartpark. (Foto: Fleur Beemster)


Plantenbakken Roggeveenstraat
Bewoners van de Roggeveenstraat in het Zeelheldenkwartier hebben de afgelopen twee jaar in hun straat tot aan de Prins Hendrikstraat geveltuintjes aangelegd. Er zijn vijf grote boomspiegels en twee kleinere, die door de gemeente beschikbaar zijn gesteld. Bewoners verzorgen de geveltuintjes en de bakken onder de bomen en doen het snoeien in om de beurt.

De nominatie van de Gulden Klinker voor vergroening van de Roggeveenstraat. (Foto: Fleur Beemster)


Laakie Groen
Laakie Groen is al twee jaar actief met het onderhouden van geveltuinen tussen de Isingstraat en Lorentzplein, plantenbakken (bij Albert Heijn en café het Hoekje) en plantsoen Lorentzplein. Kees en Lia, de drijvende krachten achter Laakie Groen, wisten andere wijkbewoners enthousiast te maken. Ze komen bijvoorbeeld samen tijdens de Nederland Doet Dagen.

Laakie Groen vergroent de buurt met geveltuinen en krijgt daarvoor een Gulden Klinker Nominatie. (Foto: Valerie Kuypers)


Bewonersgroep Van Mussenbroekstraat
Bewoner Kevin van de Van Musschenbroekstraat onderhoudt met een aantal buurtbewoners geveltuinen, boomspiegels en plantenbakken. Het groen zorgt voor een prettige buurt en beter onderling contact met elkaar. Daarnaast ruimen ze ook zwerfvuil op en houden ze op die manier de buurt schoon. Zij willen nog graag een stuk stoep openbreken om daar een tuin aan te leggen.

Stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa reikt de Gulden Klinker Nominatie uit aan de bewoners van de Van Mussenbroekstraat.


Het Toverbosch
Het Toverbosch in Haagse Hout is een groene ontmoetingsplek waar kinderen buiten kunnen spelen en bewoners kunnen ontspannen. Er zijn moestuinprojecten, een kruidentuin, workshops en er is een bouwspeelplaats. Iedere woensdagmiddag is er Lekkernassûh Versmarkt van 15.00-17.00 uur. Lees hier meer iver het Toverbosch, Eetbaar groen in het plantsoen.

Het Toverbosch is een groene ontmoetingsplek in Haagse Hout en krijgt een Gulden Klinker Nominatie van stadsdeeldirecteur Debora Lootsma (rechts). (Foto: Valerie Kuypers)

Verdient jouw initiatief ook een Gulden Klinker? Zo maak je kans! 

Je kunt een Gulden Klinker verdienen als je initiatief voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • de straat of het plein wordt er schoner, mooier of veiliger door
  • er doen minstens drie personen aan mee
  • hij is gericht op de buurt, de straat of het plein en natuurlijk op de bewoners of gebruikers
  • de initiatiefnemers steken zelf ook de handen uit de mouwen
  • de actie duurt minstens een jaar.

Wil je kans maken? Vul dit aanmeldingsformulier in. Dat kan het hele jaar door.
 

 

 


Tip!
Je kunt jouw buurt ook iets gezelliger en groener maken door een gevel- of boomtuintje aan te leggen. Hier vind je alle tips en regels. 


Lees ook:
Geveltuinen een hit in de wijk: ‘Buurvrouw, ik geef jouw geveltuintje wel water’
Groen in Transvaal: ‘Mag dat dan, zo’n geveltuin?’
Den Haag vergroent: 'Ik snak naar meer groen in mijn wijk'

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen