Laak Bloeit bruist van de ideeën: ‘Waar haal ik de tijd vandaan?!’

Als ze door Laak loopt, zou je denken dat Kirsten zich trots voelt. Al die geveltuinen en boomspiegels! Wat begon met het planten van een simpel bloempje, groeide uit tot Laak Bloeit. Dankzij bewoners met een groen hart wordt de wijk mooier. “Maar ik zie nog teveel beton. Er kan meer groen bij!"

Hondenpoep, lege blikjes frisdrank, plastic verpakkingen. De aarde rondom bomen, ook wel boomspiegels genoemd, lag ermee bezaaid. “Ik vond het er in mijn straat heel ongezellig en vies uitzien”, vertelt bewoner Kirsten. “Ik dacht: waarom zoek ik geen oplossing als ik me er zo aan stoor?"

Ze kocht mooie planten en bloemen en zette ze in de boomtuintjes voor mijn huis. Een leuk klusje met de kinderen op de zaterdagmiddag. Het resultaat mag er zijn: een kleurrijk geheel waar je vrolijk van wordt. "Het ziet er nu veel leuker uit. Ik vind een prettige omgeving belangrijk, ook voor mijn kinderen”, zegt Kirsten. 

Kirsten kocht planten en bloemen en zette ze in de boomtuintjes voor haar huis.


Wat twee jaar geleden met enkele plantjes voor haar deur begon, groeide - ongepland en onbedoeld - uit tot iets groters in de wijk. Een soort groene beweging waaraan steeds meer buurtbewoners meedoen. Met Laak Bloeit kreeg Kirsten eind 2020 de nominatie voor de Gulden Klinker, de prijs in Den Haag voor bewoners die hun omgeving schoner, veiliger of prettiger maken. “Een hele leuke opsteker”, vindt ze.

Nadat ze haar eigen straat had vergroend, wilde Kirsten meer boomspiegels versieren. Ze klopte bij de gemeente aan met de vraag of er misschien een potje geld was. Het werd haar anders wel erg duur. “Dat geld was er, maar dan moest er wel een gezamenlijk buurtinitiatief zijn”, vertelt ze. Ze vroeg de communitybuilder van stadsdeel Laak hoe ze het kon aanpakken, vroeg er andere bewoners bij, maakte een Facebookpagina aan, ging flyeren in de buurt en liet een logo maken. “Zo is Laak Bloeit ontstaan.”

Bewoners gaan samen aan de slag in de wijk.


Het initiatief is niet meer weg te denken en het groen is op steeds meer plaatsen zichtbaar. In de  Ising- en Linnaeustraat zijn in totaal twintig boomtuintjes aangelegd. In elk boomtuintje staat een naamplaatje met het logo en mailadres. Op de Laakkade zie je het resultaat van de aanleg van tientallen geveltuinen. Afgelopen jaar ruilde Laak Bloeit maar liefst 900 stoeptegels in voor planten bij Operatie Steenbreek van Duurzaam Den Haag. 

n elk boomtuintje staat een naamplaatje met het logo en mailadres.


“Ik wil mijn wijk gezelliger maken door de aanleg van planten en bloemen. Maar het gaat om meer dan dat: in de zomer worden al die tegels zo heet. Het houdt warmte vast en dat zorgt voor hittestress. En door de vele stenen is de sponsfunctie van de aarde verdwenen. Het water kan niet weg. Daarom is groen ook goed om te doen”, zegt Kirsten.

Behalve een groenere wijk zorgt het gezamenlijk wroeten in de aarde ook voor meer saamhorigheid en verbinding in de wijk. “Kinderen vinden het heel leuk om mee te helpen. Buurvrouwen bakken koekjes en serveren thee. Het Marokkaanse Theehuis heeft een tuinslang gekocht om de boomtuintjes water te geven. Iedereen draagt zijn steentje bij”, vertelt Kirsten. 

Kinderen vinden het heel leuk om mee te helpen.


Ze heeft een team van buurtbewoners om zich heen die helpt bij de administratie, de financiën, de Facebookpagina, het aanschrijven van fondsen en de logistiek. Ook de groenbeheerder van de gemeente helpt mee. Hij geeft onder andere tips over onderhoudsvriendelijke planten en de hoogte van de aarde in de boomtuintjes. De gemeente levert planken voor de houten bak, tuingereedschap, aarde, planten en bloembollen. “Het wordt groter en groter”, vertelt Kirsten.

Laat Bloeit komt regelmatig bij elkaar om plannen te bedenken. Zo heeft Laak Bloeit vorig jaar vogelhuisjes laten maken in het Vadercentrum Adam en deze doe-het-zelf-pakketten uitgedeeld in de wijk. En had het in november de actie ‘Yes we Plant’ georganiseerd. Die ging door de coronamaatregelen niet door. 

Laak Bloeit kreeg steeds meer bewoners op de been om de wijk te vergroenen.


“We bruisen van de ideeën. We willen een wijkmoestuin, een vlindertuin, wormenhotels, plukroutes langs de Laakkade. Plannen genoeg! Het is nog steeds een versteende wijk die meer groen kan gebruiken. Maar iedereen doet het naast zijn baan en gezin. Waar halen we de tijd vandaan?! Het is teveel om uit te voeren! Ik zou er een fulltime baan aan kunnen hebben”, zegt Kirsten. 

Meer weten over…

  • Laak Bloeit? Kijk eens op hun Facebookpagina 
  • Meer groen in de buurt? Kijk eens op  Meer groen? Gewoon doen! voor informatie en tips
  • De Gulden Klinker? Check deze pagina om te zien hoeveel bewoners al met groen actef zijn!

Gouden Tip van Kirsten:
Begin eens met een zonnebloemzaadje tussen een tegel bij de voordeur!
 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen