Fleurige containertuintjes maken straat groener en schoner

03-12-2020

Heb jij ze al gezien? De containertuintjes rond afvalcontainers in Escamp, Segbroek, Scheveningen, Haagse Hout, Centrum en Laak? Bewoner Carlos was bij de plaatsing van ‘zijn’ tuintje in Mariahoeve. Hij gaat de plantjes verzorgen en houdt een oogje in het zeil zodat het er een beetje netjes blijft.

Den Haag krijgt er maar liefst 25 fleurige en groene containertuintjes bij. De tuintjes komen op plekken waar veel afval naast containers wordt geplaatst én waar nog weinig groen in de straat is. Ook moet het een plek zijn waar bewoners zelf de tuintjes willen onderhouden en de buurt willen netjes houden. En daar blijkt veel animo voor te zijn, zo blijkt uit onderzoek.

Onder toeziend oog van bewoner Carlos plaatst wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) het eerste containertuintje. 


Een van die enthousiaste bewoners is Carlos uit Mariahoeve. Hij adopteert de container in zijn straat en verzorgt de containerplantjes. Hij heeft een sleutel om de container vanaf de zijkant te openen om verstoppingen te verhelpen en ruimt met een prikker, werkhandschoenen en een bezem het afval op dat naast de container staat.

Groener, vrolijker en mooier

De tuintjes maken niet alleen de straten groener, vrolijker en mooier, maar zorgen er hopelijk ook voor dat bewoners minder vaak afval naast de bakken zetten. De komende tijd meet de gemeente de hoeveelheid afval op en rond de containers en spreekt met bewoners over hun ervaringen. De proef in de zes stadsdelen loopt tot juli 2021. Bij een positief resultaat blijven de tuintjes staan.

De containertuintjes zijn ontworpen en worden gevuld door het Haags Groenbedrijf.


De containertuintjes worden gevuld door het Haags Groenbedrijf. Bij de selectie van planten houden zij rekening met variatie in bloei, het seizoen, bestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid. De tuintjes zijn 3D geprint en gemaakt van gerecycled kunststof. Ook in veel andere steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn, Groningen, Amersfoort en Emmen zijn containertuintjes geplaatst. 

Zelf aan de slag met groen?
Bewoners kunnen zelf geen containertuintjes aanvragen. Wil je toch aan de slag met meer groen in de straat? Maak een geveltuintje of doe dat met de buurt. Hoe je dat doet, lees je hier. Kijk op het Haagse Groen ook eens op de pagina Groen Doen. Daar vind je tal van ideeën voor het vergroenen van je eigen omgeving. 

Lees ook:
Stappenplan voor meer groen in de buurt
Geveltuinen, ja graag. Maar waar moet je op letten?
Geveltuinen, een hit in de wijk
Mag dat dan, zo'n geveltuin?

Beeld: Frank Jansen

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen