Kleinste park ter wereld is jarig en krijgt een jubileumboompje

Het kleinste park ter wereld is jarig en dat wordt ‘groots’ gevierd. Het BijBinnenhofpark van 50x50 centimeter in het Haagse centrum bestaat 19 november vijf jaar. Daarom hebben de bedenkers Annechien Meier en Gert-Jan Gerlach samen een jubileumboom geplant, een minispar van 10 centimeter hoog.

Voorzichtig haalt Annechien de spar uit de pot en zet ‘m in het kuiltje dat ze net met haar vingers heeft gegraven. Gert-Jan drukt de aarde aan en geeft het boompje water. De spar is een mooie aanvulling in het park; schaduw is er nog niet veel. En dat is wel nodig om hitte tegen te gaan. 

In het park staan miniboompjes en -struikjes zoals varens, coniferen en tijm. Ook is er een vijver, een waterbuffer voor de opslag van regenwater, zijn er paden en staat er een bankje. Verder zie je er plastic diertjes staan die voorbijgangers kunnen meenemen of liever kunnen ruilen voor andere poppetjes of diertjes. "Dat gebeurt heel vaak. Zo zaten er aan de rand van de vijver eens twee basketballers met hun voeten in het water en zwom er ook een keer een speelgoedhaai in het bassin”, vertelt Annechien, beeldend kunstenaar.

In het park staan miniboompjes en -struikjes, een vijver, paden en een bankje. De dieren kunnen voorbijgangers ruilen.


Het piepkleine park geeft weliswaar veel plezier, het dient een serieus doel. Met het extreem kleine park vragen Annechien en Gert-Jan aandacht voor oververhitting en vergroening in de stad. “We zijn geen klimaatactivisten, we zijn kunstenaars die bewustzijn willen creëren voor klimaatverandering. We willen mensen op deze leuke manier activeren”, zegt Gert-Jan, conceptueel ontwerper en filmmaker.

Het tweetal bedacht daarom het park als kunstproject om het belang van afvoer van overtollig regenwater en hittestress in de stad bij bewoners en overheid op de kaart te zetten. “Den Haag heeft een heel warm stadscentrum. Die oververhitting kunnen we aanpakken door de stad te vergroenen. Bomen geven schaduw. Door meer bomen, perken en tuintjes kan het regenwater op een natuurlijke manier de aarde instromen”, vertelt Annechien.


Het duo deed vijf jaar geleden inspiratie op in het Amerikaanse Portland. Daar gaat men het klimaatprobleem te lijf door tussen gebouwen wateropslag en parken aan te leggen. En door groenstroken tussen de tramrails. Ook trekken vrijwilligers met kruiwagens door de stad om asfalt en stenen te vervangen voor groen. “Zo kwamen we op het idee voor project ONTTEGEL! Dit miniparkje valt daaronder”, zegt Gert-Jan.

Door het park extreem te verkleinen, trekken ze de aandacht. En dat lukt al vijf jaar heel aardig. Politici lopen dagelijks langs, voorbijgangers blijven vaak verwonderd staan en maken selfies en toeristen houden er met hun gids steevast een stop. Op Google Earth staat dat het park al meer dan 5.000 bezoekers heeft gehad.

Annechien en Gert-Jan planten een minispar.


Toch vindt het tweetal dat de stad nog teveel verharde plekken en bestrating heeft. “Dat kan echt beter”, zeggen ze. Bewoners kunnen daar heel goed bij helpen. Als iedereen iets doet... “Begin klein, begin naast je voordeur. Leg een geveltuintje aan of vervang tuintegels voor onderhoudsarme planten, zoals lavendel en kruiden. Of pak het met de buurt aan… hoe het ook zij: de tegels moeten eruit en de grond moet open”, zegt Annechien.

Het duo geeft climate hunter cursussen. “Door met mensen door hun omgeving te lopen, leren we mensen anders naar groen te kijken. Ze krijgen meer oog voor de kleine natuur, mos tussen stoeptegels. We openen hen de ogen voor het groen wat niet direct zou opvallen. Voor veel mensen is iets snel onkruid…. Maar in feite zijn het kleine landschapjes die we moeten koesteren.”

De minispar is geplant... en als extra traktatie staat er een paddenstoeltje bij.  


De documentaire over het project ONTTEGEL! en de reis van Portland is te zien op www.microclimates.nl

Maak een eigen geveltuin

Wil je ook bijdragen aan een groene stad? Alle beetjes helpen. Maak met gemak een geveltuin? Hoe je dat doet, lees je hier

Lees ook:

Geveltuinen, waar moet je op letten? 
Meer groen, gewoon doen!
Geveltuinen, hit in de wijk
Groen in Transvaal, mag dat zo'n geveltuintje?
Laak Bloeit, meer groen op straat

Tekst & Beeld: Merijn van Grieken

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen