Groen op je dak

Ga het dak op met een tuin! Het is niet alleen mooi, het is ook nog eens heel goed voor de natuur. Een groen dak koelt in de zomer, houdt de warmte vast in de winter en het isoleert geluid. Ook neemt een groen dak extra regenwater op.

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Van een complete daktuin met bloemen, vlinders en bijen tot een eenvoudig dak waar je de natuur lekker zijn gang laat gaan.

Waar moet je op letten?
Als je aan een groen dak begint, is er een aantal zaken waar je op moet letten:

  • Je dak moet stevig genoeg zijn om het gewicht van een tuin te houden. Het gewicht van aarde en begroeiing is groot, en als het gaat regenen, hagelen of sneeuwen komt er nog een enorm gewicht bij. 
  • Ook schuine daken kun je beplanten. Er moeten dan wel een soort roosters worden geplaatst waarin de wortels van de plantjes houvast hebben zodat ze niet naar beneden schuiven.
  • De afwatering moet goed blijven. Je moet zeker weten dat het groen het opgevangen water ook weer kwijt kan.
  • Je moet de juiste onderlaag voor onder de aarde en de begroeiing kiezen. Hier is deskundig advies van een tuinbedrijf of bouwkundige gewenst.

Dit klinkt misschien allemaal ingewikkeld, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Er bestaan inmiddels heel veel standaardpakketten die je zo op je dak kunt leggen. Als je dak geschikt is natuurlijk. Ook zijn er er veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in groene daken en waar je terecht kunt voor advies en hulp bij de aanleg. 

Subsidie 
Een groen dak aanleggen kost geld. De gemeente Den Haag heeft een subsidie die ingezet kan worden voor de aanleg van een groen dak of andere maatregelen die regenwater opvangen zoals een regenton. Deze subsidie is alleen voor bewoners uit wijken in Den Haag waar de wateroverlast groot is. Kijk hier voor meer informatie over de subsidie.

Tips
Kijk hier voor de veelgestelde vragen over groene dakenOp deze site van de gemeente staan ook veel handige tips voor het vergroenen van je dak.  

Inspriratie
Veel bewoners en ondernemers zijn al aan de slag gegaan met een groen dak. Lees hier hun ervaringen:

Ondernemer: 'Dankzij groen dak geen herrie meer'
'Groen op het dak is leuk voor beestjes en voor ons'

Cookie-instellingen