Groen op je dak

Ga het dak op met een tuin! Het is niet alleen mooi, het is ook nog eens heel goed voor de natuur. Het houdt de warmte vast in de winter, koelt in de zomer en het isoleert geluid. Daarnaast is het ook heel goed voor de waterberging. Waarom zou je het niet doen?

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Van een complete daktuin met bloemen, vlinders en bijen tot een eenvoudig dak waar je de natuur lekker zijn gang laat gaan.

Waar moet je op letten?
Als je aan een groen dak begint, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

  • Je dak moet stevig genoeg zijn om het gewicht van een tuin te houden. Het gewicht van aarde en begroeiing is groot, en als het gaat regenen, hagelen of sneeuwen komt er nog een enorm gewicht bij. 
  • Ook schuine daken kun je beplanten. Er moeten dan wel een soort roosters worden geplaatst waarin de wortels van de plantjes houvast hebben zodat ze niet naar beneden schuiven.
  • De afwatering moet goed blijven. Je moet zeker weten dat het groen het opgevangen water ook weer kwijt kan.
  • Je moet de juiste onderlaag voor onder de aarde en de begroeiing kiezen. Hier is deskundig advies van een tuinbedrijf of bouwkundige gewenst.

Dit klinkt misschien allemaal ingewikkeld, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Er bestaan inmiddels heel veel standaardpakketten die je zo op je dak kunt leggen.Als je dak geschikt is natuurlijk. Ook zijn er er veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in groene daken en waar je terecht kunt voor advies en hulp bij de aanleg. Of je begint heel eenvoudig met bijvoorbeeld een aantal niet te zware bloempotten op je dak. 

Subsidie 
Een groen dak aanleggen kost geld. De gemeente Den Haag heeft een subsidieregling voor groene daken. Kijk hier voor de veelgestelde vragen over groene daken. Op de site van duurzamestad.denhaag.nl staan nog meeer tips voor het vergroenen van je dak. 

Lees ook:
'Groen op het dak is leuk voor beestjes en voor ons'

Cookie-instellingen