Aan de slag met Martina

Martina heeft groene vingers en kan jou precies uitleggen hoe je aan de slag kunt met groen.

Hoe geef ik...mijn tuin een goede start in het nieuwe jaar?

De dagen zijn donker en druilerig. Tijd om thuis te blijven met een kopje chocomelk en de tuin te laten voor wat hij is. Of niet? Juist nu is het goed om de tuin extra aandacht te geven! Zo heb niet alleen jij, maar ook je tuin een goede start in het nieuwe jaar. Drie tips hoe je dat kunt doen.

Tip 1: Mulchen
Geef je tuin een deken! Mulchen ligt niet lekker op de tong. Wel lekker op de grond. Het betekent namelijk dat je de grond, vooral blote aarde, bedenkt met organisch materiaal. Bijvoorbeeld oude bladeren, compost of houtsnippers.

Blote aarde is niet goed in de tuin. Als aarde blootligt droogt ie snel uit en wordt gauw een groeiplaats voor ongewenste planten (ook wel onkruid genoemd). En in blote aarde zit niet veel bodemleven. Een laagje mulch beschermt je planten van de vorst en maakt de wormpjes blij!

Mulchen betekent dat je de grond, vooral blote aarde, bedenkt met organisch materiaal.

Let wel op: Met compost en houtsnippers niet meer dan circa drie centimeter mulchen rondom planten, anders kunnen de wortels verstikken.

Extra tip: Bladeren zijn slecht voor het gazon. Veeg bladeren die op het gazon liggen bij elkaar en gebruik ze om onder struiken te mulchen. Kijk voor meer informatie op: Wat is mulchen en waarom is het belangrijk?

Tip 2: Plannen
Winter is dé tijd om de toekomst van je tuin te plannen. Nu zie je de harde structuren, de dingen die er zijn als er geen bladeren aan de planten zitten. Neem de tijd, kijk waar nog extra planten kunnen komen. Of waar je een leuk zithoekje kunt maken. Misschien wel met een mooie boog voor klimplanten.

De Amerikaanse sering is geschikt als heg, groeiend langs schuttingen en als struik. (Foto: Pixabay)

Tip 3: Planten
Nu is de tijd om bomen te planten. Door bomen te planten in de winter kunnen zij gaan settelen en wortels aanmaken voordat zij in blad staan. Hierdoor hebben je bomen de beste kans om gezond groot te worden.

Oogt de tuin nu wel erg kaal? Plant een paar groenblijvende planten. Laurier (laurus nobilis) is niet alleen mooi groen, maar ook lekker in de soep. En een van mijn grote favorieten: de Amerikaanse sering (ceanothus). Geschikt als heg, verticaal groeiend langs schuttingen en als struik! Nog meer tips om in de winter kleur in je tuin te krijgen vind je hier: Hoe maak ik... mijn tuin kleurrijk in de winter? | Het Haagse Groen

Trouwens in de winter kun je planten met ‘kale wortel’ kopen. Dat zijn planten waar geen kluit aarde aan zit. Lichter te dragen, en veel goedkoper dan kluitplanten!  

Veel plezier en een goede jaarwisseling!

Martina

Martina is gepassioneerd tuinier en werkt op de afdeling groenbeleid van de gemeente. Ze weet uit haar omgeving dat lang niet iedereen groene vingers of inspiratie heeft. Daarom wil zij de lezers van het Haagse Groen laten zien hoe zij zelf met groen aan de slag kunnen. Dat doet ze in deze rubriek.

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen