Vurige stengels
Eén manier om kleur in de tuin te krijgen is om te kiezen voor planten met gekleurde bast. Bijvoorbeeld een Japanse esdoorn (Acer palmatum bi-ho). Heel geschikt voor kleine tuinen! Met een wat grotere tuin kun je genieten van de witte schors van een mooie berk (Betula pubescens).
En iedere tuin en zelfs groter balkon heeft wel ruimte voor een prachtig kornoelje struik (cornus). Als die regelmatig stevig terug wordt gesnoeid blijft hij nieuwe, kleurrijke scheuten maken. En er zijn héél veel soorten, zoals Cornus alba ‘ibirica’ (rode stengels), Cornus sericea ‘Flaviramea’ (gele stengels), of Cornus sanguinea ‘Anny’s Winter Orange’ (oranje stengels). Voor elk wat wils!
Bonte spikkels
Voor bonte spikkels door de hele tuin heen kies je voor planten die later in het jaar bessen krijgen die tot in de winter blijven hangen. Bijvoorbeeld de schoonvrucht (Callicarpa bodinieri) met zijn aparte paarse bessen. Of vuurdoorn (Pyracantha) en hulst (Ilex aquifolium). Die zijn ook nog eens groenblijvend. Van de hulst heb je wel vrouwelijke en mannelijke planten. Voor bessen moet je dus de vrouwelijke hebben. De bessen worden in de winter ook graag door vogels gegeten. En dan is er natuurlijk nog de favoriet van onze stadsecoloog Martin: De kardinaalsmuts (Eonymus)
Het hele jaar bloesems
Niet alleen in de lente en zomer, maar ook herfst en winter zijn er bloeiende planten. Late bloesems in het jaar krijg je bijvoorbeeld door bollen te planten zoals cyclaam (Cyclamen), herfstcrocus (crocus speciosus) of herfsttijloos (Colchicum). Die laatste komt in de herfst met prachtige roze/paarse bloemen zonder bladeren uit de grond. Omdat de bloemen dus ‘kaal’ zijn worden die in het Engels ‘naked ladies’ genoemd. De bladeren komen in het voorjaar. Deze dames zijn wel giftig als je ze eet!
Een mooie vaste plant voor winterbloesem is de kerstroos (helleborus). Er zijn heel veel verschillende kleuren beschikbaar. En als je nog iets meer ruimte hebt, probeer het eens met een winterbloeiende kers (Prunus Prunus ×subhirtella 'Autumnalis Rosea'). Hij verrast me telkens opnieuw met zijn bloesems terwijl alle bomen om hem heen kaal zijn.
Voor vroege bloesems kun je altijd gaan voor de old favourite: de sneeuwklokjes (Galanthus). Ze lijken misschien wat ouderwets, maar vergis je niet. Sneeuwklokjes zijn IN! Er zijn heel veel verschillende soorten die met enorme passie worden gekweekt en verzameld door de ‘galanthofielen’.
Twee struiken die in de winter bloeien en ook nog eens fantastische geur hebben zijn de toverhazelaar (Hamamelis) en het peperboompje (Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’).
Groen is ook een kleur!
Groenblijvende planten zorgen ook in de winter voor een mooie structuur in je tuin. Met schijnhulst (Osmanthus × Burkwodii) of vleesbes (Sarcococca confusa) kun je prachtige heggen maken zonder last te krijgen van de verschrikkelijke buxusmot! De vleesbes bloeit ook nog eens in de winter!
Voor een groene muur of schutting plant je Toscaanse jasmijn (trachelospermum jasminoides). Deze aardige klimplant groeit ook onder zwaarste omstandigheden, op zand of in schaduw. In het voorjaar heeft hij heerlijk geurende bloemetjes. Sinds kort zijn er behalve geel en wit ook exemplaren met bloesems in pink beschikbaar.
Veel plezier met je kleurrijke wintertuin! En niet vergeten: Winter is dé tijd om bomen en struiken te planten!
Martina
Lees ook:
Hoe maak ik... mijn tuin winterklaar? - Het Haagse Groen
Hoe maak ik... een vetbolletje voor vogels? - Het Haagse Groen
Hoe maak ik... een egelhuisje? - Het Haagse Groen
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden