Of een vogel besluit om te gaan nestelen hangt niet af van de datum op de kalender, maar van zijn of haar interne hormoonspiegel, buitentemperatuur, daglengte, de aanwezigheid van voldoende voedsel enzovoort. Vogels die een lange tijd voor hun jongen moeten zorgen, of van origine uit andere streken komen, beginnen vaak al vroeg in het jaar. Zo liep op 14 februari al een paartje Nijlganzen zo trots als een pauw hun jongen te showen bij de Koekamp. Een datum waarop de gemiddelde Haagse houtduif denkt van ”dachetnogeffenie”, en de blauwe reigers en bosuilen al met vlinders in hun buik elkaar het hof maken. Eksters beginnen soms zelfs al eind december aan hun nesten te sleutelen.
Vroege en late broeders
Net zoals er ochtend- en avondmensen zijn, zijn er naast vroege broeders ook late broeders. Vogels die pas laat in het seizoen in ons land arriveren zoals de gierzwaluw en boomvalk beginnen pas in mei of juni te broeden. Vogels kijken evenmin op de kalender om te besluiten of het al klaar is met het broedseizoen en hun kroost de deur uit te sturen. Die 15 juli zegt ze niets. De soorten die laat beginnen zijn uiteraard ook later klaar met broeden. Vogels die maar een korte tijd voor hun jongen hoeven te zorgen zoals mezen en merels gaan vaak voor een tweede of soms derde nest.
Ondanks de grote verschillen die er tussen soorten zijn, blijkt toch het gros van de vogels in de periode 15 maart – 15 juli te nestelen. Vandaar dat we in deze periode niet toestaan om bomen te kappen en ingrijpende werkzaamheden in natuurgebieden uit voeren. Wanneer werkzaamheden echt niet buiten deze periode kunnen worden uitgevoerd dan controleren we altijd eerst of er geen broedende vogels aanwezig zijn.
Ga kijken!
Dus: 15 maart – 15 juli broedseizoen en geniet ervan! Ga kijken naar de klepperende ooievaars in de minikolonie aan Suzannaland, zie hoe de meerkoeten elkaar de tent uit vechten in de stadsvijvers, geniet van de zingende nachtegalen in het Westduinpark, laat je vertederen door de elkaar het hof makende Turkse tortels, verwonder je over de dansende futen en strooi een beetje vogelzaad voor voor de kwetterende huismussen.
"Nestcam"
Even geen tijd om naar buiten te gaan? Volg dan de torenvalken van de Scheveningse watertoren via de webcam van Dunea.
Gaaf he?
Blog van de stadsecoloog
Martin is stadsecoloog bij gemeente Den Haag. Via deze blog vertelt Martin maandelijks wat er speelt in de Haagse stadsnatuur. Ontdek de wondere wereld van het Haagse groen! Wil je meer blogs lezen? Kijk dan eens in onze rubriek Op pad met Martin