Op pad met Martin...Stadsecoloog Martin blogt maandelijks over onze Haagse stadsnatuur. 

Martin's blog: Roffelende Badr Hari's en dansende macho’s 

08-03-2018

Mijn opa zei altijd: “Als de dagen gaan lengen, gaat de winter strengen”. Maar het kan dan niet alleen flink kouder worden, ook gaat onder invloed van de langere dagen het testosteron niveau bij mannetjes vogels stevig omhoog. En dat zien en horen we nu overal.

Vogels moeten als vliegende dieren efficiënt met hun gewicht omgaan.  Net als bij vliegende mensen die extra moeten betalen voor meer dan alleen handbagage kost het vogels per vlucht extra energie wanneer ze onnodig gewicht meedragen.  Vandaar dat buiten het voortplantingsseizoen de geslachtsorganen verschrompelen. Scheelt onnodige`bal’-last zeg maar.  Nu de dagen echter weer langer worden, kunnen de testikels bij mannetjes vogels wel  300 keer in volume toenemen. De vrouwelijke eierstokken kunnen zelfs wel 500 keer zo groot worden. Eigenlijk weer net als bij mensen. Hij met een koffer op het vliegveld, zij met twee.

Van suffe dodo naar een Badr Hari
De stevig groeiende testikels zorgen voor de aanmaak van flink wat extra testosteron. En testosteron maakt van elke suffe dodo een Badr Hari. En dat zien en horen we overal om ons heen. In het bos roffelen de grote bonte spechten op de bomen dat het een lieve lust is. De meer goocheme Badr’s roffelen af en toe ook op de kap van een lantaarnpaal. Dat maakt zo’n imponerend geluid dat alle meisjes spechten er wel voor moeten vallen. De roodborsten en heggenmussen macho’s  zingen de longen uit hun lijf, de opgewonden koolmeesman pompt overal zijn fietsje op, de bedachtzame merel zingt zijn aria’s en ook op het water wordt voor heel wat spektakel gezorgd.

Fraaie futen
In de grotere wateren in Den Haag kun je de fuut tegen komen. Fraaie visetende watervogels  met in het voorjaar en zomer een kenmerkende oranje bruine kraag. De mannetjes kunnen onderling heel wat afknokken om in het gevlei van de dames te komen. Maar als het dan eenmaal zover is volgt een van de meest vertederende schouwspellen die je je maar voor kunt stellen. Met opgezette kragen zwemmen de dieren naar elkaar toe. Eenmaal tegenover elkaar schudden de beide partners met hun koppen en knikken ze met hun halzen waarbij ze in hun rugveren pikken.  Op andere momenten zwemmen ze met planten in hun bek naar elkaar toe en komen ze half uit het water om te laten zien hoeveel ze wel niet van elkaar houden.  En dan opeens kan het zomaar uit het niets even over zijn, en wordt het  tedere ritueel ruw onderbroken met een klein vechtpartijtje. Net mensen zeg maar.

Geen #metoo
Het  fraaie schouwspel dat de futen opvoeren noemen biologen de balts. De balts dient er onder ander voor om de paringsbereidheid van de beide partners op elkaar af te stemmen. Circa 97 % van de vogelsoorten heeft namelijk geen penis. Er kan dan ook pas succesvol  gepaard worden als beiden instemmen.  #METOO is bij vogels dan ook nauwelijks aan de orde. 
Wil je meer zien van de futen? Ga naar buiten en speur de vijvers en grachten af, geheid dat je ze zult vinden.  Even lekker binnen genieten van de dansende futen?  Zoek dan maar eens op YouTube onder baltsende futen. Je raakt niet uitgekeken. Hierbij alvast twee voorproefjes:

Blog van de stadsecoloog
Martin is stadsecoloog bij gemeente Den Haag. Via deze blog vertelt Martin maandelijks wat er speelt in de Haagse stadsnatuur. Ontdek de wondere wereld van het Haagse groen! Wil je meer blogs lezen? Kijk dan eens in onze rubriek Op pad met Martin
 

Cookie-instellingen