Sneeuwklokjes. Kleine sierlijke juffertjes met groen gezoomde, zwierige rokjes. Andere namen zijn februarigekjes, ijsbrekertjes, winterklokskes, sneeuwvlokjes, winterliedertjes, vroegopjes, vastenavondgastjes of sjneeklökskes. Maar de mooiste naam vind ik toch wel Zomerzotje.
Zomerzotje is de Deense naam voor het sneeuwklokje die dankzij een sprookje uit 1886 ook in Nederland werd gebruik. In 2015 werd deze naam weer uit de Dikke van Dale geschrapt om plaats te maken voor de Beyoncévlieg. Volgens het sprookje liet onze lente bode zich door het zonlicht verleiden om al midden in de winter te bloeien. Door de wind en het weer werd het uitgemaakt voor Zomerzotje. Het werd geplukt en gedroogd, mee gezonden met een liefdesbrief en eindigde als boekenlegger. Dit verhaal moest in de Dikke van Dale plaats maken voor een met zijn glimmende achterkant schuddende paardenvlieg.
Sneeuwklokjes komen van nature in het wild voor in Zuid-Europa. Ze zijn in de 18e eeuw ingeburgerd in Nederland en werden vooral aangeplant bij kastelen, landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen en dergelijke. In Nederland kunnen we vier soorten aantreffen. Het gewone sneeuwklokje is het meest algemeen en komt op tal van plaatsen in de Haagse groengebieden voor.
Trek dit weekend er op uit en ga op zoek naar de met sneeuwklokjes bezaaide velden in Park Oosterbeek, de Scheveningse bosjes, de bosjes van Poot of Meer en Bos.Ik weet zeker dat als je heel stil bent je dan de kleine klokjes kunt horen klingelen. Het wordt lente, het wordt lente! En met een beetje fantasie zie je de kleine sierlijke juffertjes met groen gezoomde, zwierige rokjes een walsje doen in de prille voorjaarszon. Want de lente, die komt er aan!
Blog van de stadsecoloog
Martin is stadsecoloog bij gemeente Den Haag. Via deze blog vertelt Martin maandelijks wat er speelt in de Haagse stadsnatuur. Ontdek de wondere wereld van het Haagse groen! Wil je meer blogs lezen? Kijk dan eens in onze rubriek Op pad met Martin.