Op pad met Martin...

Stadsecoloog Martin blogt maandelijks over onze Haagse stadsnatuur. 

Mediterrane schoonheden in Haagse parken

27-02-2025

Als een van de eerste voorjaarboden, dienen na de sneeuwklokjes, de krokussen zich aan. De tere bloemen tooien onze grasvelden, parken en landgoederen met een tapijt van lila, paars en  wit, met soms hier en daar een geel accent. Wat hoort er nu meer bij de lente dan bloeiende krokussen?

Alhoewel de lila boerenkrokus en de paarse en witte bonte krokussen overbekend zijn, komen ze van nature niet uit Nederland. Hun oorsprong ligt vooral in de gebergten rond de Middellandse zee. Toch worden ze al sinds 1550 in Nederland gekweekt. Niet alle krokussen zijn voorjaarsbloeiers. Een derde van alle bekende krokussen bloeit namelijk in het najaar. In de Nederlandse natuur komen alleen voorjaarbloeiers voor, al kennen we wel de in de herfst bloeiende en op een krokus lijkende herfsttijloos.

Herfsttijloos lijkt op een krokus en bloeit in  herfst.

Duurste specerij ter wereld
Een speciale krokussoort die vooral veel in Iran wordt gekweekt, is de leverancier van de duurste specerij ter wereld, namelijk saffraan. Saffraandraadjes zijn de stampers van de saffraankrokus en zijn zo duur omdat ze alleen handmatig kunnen worden geoogst. Omdat voor een kilo saffraan er van 150.000 tot 200.000 krokusbloemen de stampers moeten worden verwijderd, is het niet verwonderlijk dat voor een kilo saffraan al gauw €30.000 tot € 40.000 moet worden neergeteld. De naam krokus heeft waarschijnlijk ook met de oogst van saffraandraadjes te maken. Deze naam is namelijk afgeleid van het woord kroke, wat draadje betekent.

De stampers van de saffraankrokus zijn duur omdat ze alleen handmatig kunnen worden geoogst.

Krokuslegendes
Over de oorsprong van krokussen zijn verschillende legendes. Zo was er een knappe jongeling uit Arcadië die Krokus heette en tijdens het discuswerpen met de god Hermes, dodelijk door een discus werd geraakt. Later groeiden erop de plaatsen waar zijn bloed neerkwam, paarse krokussen.

Een ander verhaal gaat over de jongeman Krokos die de nymph Smilax achtervolgde in de wouden rond Athene. Toen hij haar maar bleef achtervolgen, veranderde ze hem in een saffraankrokus. De stralende geelrode meeldraden en stampers van deze krokus is het symbool van zijn onsterfelijke passie voor haar.

Een derde verhaal gaat over een rijke man aan wie verteld is dat hij dood zou gaan. Om een goede daad te verrichten gooide hij bij alle huizen waar armen woonden een paar goudstukken neer. Op de plekken waar de goudstukken niet werden opgeraapt, bleken later krokussen te groeien.

Voorjaar….
Of de krokus nu afstamt van het bloed van een jonge Griek, het gevolg is van een toverspreuk of opgekomen is uit een verloren goudstuk, mij maakt het niet uit.  Een bloeiende krokus is voor mij het begin van de lente. Ik kan niet wachten!

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

Foto: Merijn van Grieken

 


(Hoofdfoto: Ingrid Crijns)

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen