Op pad met Martin...Stadsecoloog Martin blogt maandelijks over onze Haagse stadsnatuur. 

Martin's blog: Ik zie een ster!

21-12-2023

Sterren en kerst zijn met elkaar verbonden. Het was de ogenschijnlijke versmelting van planeten Jupiter en Saturnus die voor drie Oosterse astrologen op een nieuw ontstane ster leek en de geleerden de weg wees naar het Kerstkind. Vandaag gaan we op zoek naar andere Haagse sterren op het strand.

Mijn inspiratie voor dit blog komt uit een liedje uit 1973, namelijk de oorwurm ‘Seasons In The Sun’ in de versie van Terry Jacks. Wanneer de zanger op zijn sterfbed afscheid neemt van zijn geliefde zingt hij spijtig: ‘But the stars we could reach. Were just starfish on the beach’.
Aan deze strofe moest ik denken toen ik het bericht las van de aangespoelde zeesterren op het Zuiderstrand eind november. Door het onstuimige weer spoelden duizenden zeesterren met talloze schelpen aan op de Nederlandse stranden. Een vervroegd kerstdiner voor vogels!

Buitenaardse dieren
Als je ze goed bekijkt zijn zeesterren eigenlijk maar vreemde dieren. Ze hebben geen ogen, hebben een mond ter hoogte van hun buik en een anus op hun rug. De vijf armen zijn geen echte armen of poten maar een soort lichaamslobben, verstevigd met kalkplaatjes en voorzien van heel veel zintuigen waarmee een zeester elke verandering in zijn omgeving goed kan waarnemen. In de armen zit een groot deel van het spijsverteringsstelsel en zitten de geslachtsorganen. Zeesterren hebben een intern systeem van blaasjes en leidingen vol met zeewater. Door de waterdruk in dit systeem te variëren kan een zeester zich bewegen of zich ergens aan vasthechten.

Eenmaal buiten het water kunnen dan ook niet zo veel meer. Een zeester heeft ook een groot aantal zuignappen. Hiermee kunnen ze schelpen opentrekken om zo de inhoud te verorberen. En een ieder die wel eens geprobeerd heeft om zonder mes een verse oester te openen, weet hoeveel kracht hiervoor nodig is.

Een zeester is overigens niet iemand waarmee je graag aan het kerstdiner wilt zitten. Ze houden er nogal afwijkende tafelmanieren op na. Als ze eenmaal een schelp hebben opengebroken stulpen ze hun maag uit en verteren het voedsel al deels buiten het lichaam voordat ze het opnemen.

Haagse natuursterren
Ga in 2024 eens opzoek naar Haagse natuursterren. Behalve de zeesterren op het strand, zijn er nog de duinsterretjes en de aardsterren in de duinen, de sterhyacint in de Haagse bossen en de wit gesternde blauwborst in de Ypenburgse rietkragen.

Fijne kerst en een goed 2024 vol met sterren!

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

Foto Martin: Merijn van Grieken

 

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 

 

Cookie-instellingen