Op pad met Martin...

Stadsecoloog Martin blogt maandelijks over onze Haagse stadsnatuur. 

Martin's blog: De oren van Tolkien

30-09-2022

Het is een druilerige dag in het Westduinpark. Slierten mist vullen de valleien en de regen druipt over mijn gezicht. Voor mijn voeten duikt een konijn zijn droge holletje onder een vlierstruik binnen. Wanneer ik de vlier beter bekijk, ontwaar ik een paar grote oren op de stam van de struik.

Tolkien
Ik sta vertwijfeld te kijken. Oren? Op een struik? Zie ik het goed? Meer en meer bekruipt me het onwezenlijke gevoel dat ik in de verhalen van Tolkien ben beland. Pratende bomen, elfen, trollen en bomen met oren. Ik besluit eens wat beter te kijken. Het oor zit duidelijk vast aan de stam, is vlezig maar toch niet van menselijke oorsprong. En het is ook niet afkomstig van een elf, trol of hobbit. Wat is het dan wel?!

Judasoren
Stiekem weet ik het wel. Het is een Judasoor. Een echt Judasoor om precies te zijn. Judasoren zijn paddenstoelen die vooral op vlierstruiken groeien. Met een formaat van twee tot acht centimeter lijken ze bedrieglijk veel op een menselijk oor. Als het droog is, zijn klein en hard. Op een miezerige dag als deze zijn ze groot, lichtbruin en flexibel.

Judasoren kun je het hele jaar vinden, maar in het najaar en de winter is de kans wel wat groter. Ze kunnen prima tegen de winterkou en groeien gestaag als de temperatuur boven het vriespunt is. Ze zijn vernoemd naar de Bijbelse Judas Iskariot die volgens de overlevering, nadat hij Jezus had verraden, zichzelf aan een vlier ophing.

Hot and Sour soup
De bizar gevormde paddenstoelen zijn eetbaar, maar hebben van zichzelf weinig smaak. Ze nemen wel uitstekend de smaak op van het vocht waarin ze worden gekookt. De gelei- en rubberachtige textuur van de Judasoren is zeer geliefd bij Chinezen. Het Judasoor is dan ook een belangrijk ingrediënt in de Hot and Sour soup.

Toch hoef je zelf geen vlierstruiken af te zoeken om deze paddenstoelen in je soep te kunnen verwerken. Judasoren worden onder de naam wolkenoortjes of boomoren gedroogd verkocht in Aziatische winkels. Wolkenoortjes zijn kleiner en krijgen een wolkachtig uiterlijk als ze worden geweld. De boomoren zijn groter en taaier. Hoewel wolkenoren en boomoren andere soorten zijn, hebben ze, net  als onze eigen Judasoren, weinig smaak en een chewy bite.

Van oor tot oor
Wie het geluk heeft een Judasoor in de natuur tegen te komen, hoeft zeker niet te kijken of hij zijn laatste oortje heeft versnoept. Sterker nog, nu je weet wat het is, denk ik dat je glundert van oor tot oor als je er een vindt.

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

 

 

 

Lees ook:
Martin's blog: McFlurry egel
Martin's blog: Brengers van vrede
Martin's blog: Levende tuinen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen