Op pad met Martin...

Stadsecoloog Martin blogt maandelijks over onze Haagse stadsnatuur. 

Martin's blog: Een nacht in Ockenburgh

26-07-2021

Het begint te schemeren op Landgoed Ockenburgh. Een groep merkwaardig uitgedoste mensen loopt door Ockenburgh. De meesten hebben een klein kastje met knoppen en lampjes, anderen een moderne uitvoering van een piratenkijker. Het groepje gaat uiteen en de aanwezigen nemen een positie bij een boom in.

De avond valt
Zo ook collega stadsecoloog Esther en ik. We zijn een avond mee op stap met de Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland die in de Haagse bossen de vleermuizen in kaart brengt. Wat oude bossen betreft, neemt de regio Den Haag in Zuid-Holland best een bijzondere positie in. Alleen in en rond Den Haag vinden we oudere bossen met de voor sommige vleermuizensoorten zo belangrijke holle bomen. Uit de holle boom die Esther en ik onder onze hoede hebben gekregen komen piepende geluiden. “Dat zijn rosse vleermuizen”, vertelt een werkgroeplid. “Zie je daar die holte? Daar komen ze straks uit.”

Rossen en watertjes
Onafgebroken turen Esther en ik omhoog. Wanneer het bijna helemaal donker is, en we intussen een behoorlijke stijve nek hebben gekregen, laat de eerste rosse vleermuis zich uit de holte vallen om het luchtruim te kiezen. Even later volgen anderen. Met een warmtebeeldcamera, die wel wat weg heeft van een ouderwetse piratenkijker, zijn de uitvliegende vleermuizen goed te zien.

Via de groepsapp komen ook meldingen van andere tellers in het bos binnen: “Hier een eerste rosse, bij de boom met watertjes is nog niets.” Esther en ik tellen plichtsgetrouw door. Tegen elf uur zitten we op zeventien dieren en dan is er niets meer. Ook op het kastje in mijn handen waarmee ik vleermuisgeluiden kan horen is het nu stil. De telploeg gaat even wat slaap pakken want om drie uur in de ochtend begint de volgende telronde. De beide stadsecologen haken voldaan af. 

Vrijwilligers
Dankzij het vele werk van de Zoogdierenwerkgroep weten we veel over de in bomen levende vleermuizen in Den Haag. Zo zijn er in Ockenburgh in juni 2021 bijna honderd watervleermuizen en 25 rosse vleermuizen geteld. De rosse vleermuizen vliegen vanuit hun bomen hoog de lucht in om daar insecten te vangen. De watervleermuis doet het heel anders. Deze vliegt naar vijvers en grachten om daar, vlak boven het wateroppervlak, insecten te verzamelen. Vooral voor de lichtschuwe watervleermuis is het belangrijk dat we in Den Haag voldoende donkere plekken hebben en houden.

Een paar dagen laten krijg ik over de app een mooi filmpje van uitvliegende watervleermuizen in Ockenburgh. Ik wil het graag met je delen. Vleermuizen, fascinerend toch?

Hoofdfoto: watervleermuis van Paul van Hoof 
Filmpje: Bart Noort

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

 

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen