Op pad met Martin...

Stadsecoloog Martin blogt maandelijks over onze Haagse stadsnatuur. 

Martin’s blog: Als de meidoorn bloeit

25-05-2021

Een ouderwets voorjaar hebben we. Dag in dag uit valt de regen met gestage druppels neer op de (tot voorkort) veel te droge bodem. Voortdurend sijpelt het water de bodem in en vult het de grote, ondergrondse wateraccu waar alles wat groeit en bloeit in de zomer gebruik van kan maken.

Prima voor de natuur, die regen en wat lagere temperaturen, maar zelf verlang ik inmiddels wel wat meer naar zon en warmte.

Een lichtpuntje in het sombere bos
Ook mijn lievelingsstruik, de meidoorn, bloeit laat dit jaar. Maar nu ze bloeit, fleurt ze elke sombere dag op. Als een stralende, verleidelijk ruikende, in het wit getooide bruid verspreiden haar roomwitte bloemen een zoet, licht bedwelmend parfum die mensen verrukt en talloze insecten aantrekt. Net zoals alle hoogtepunten duurt dit feest helaas maar kort. Zodra de bloei ten einde loopt wordt de geur, net als bij mensen aan het einde van hun werkdag, een stuk minder prettig.

Een- en tweestijlige meidoorns
In Nederland kennen we twee meidoornsoorten. Ze bloeien allebei wit, al zit er zo af en toe een roze exemplaar tussen. De ene soort heeft een stamper die maar uit één stijl (steeltje) bestaat. Bij de andere soort bestaat de stamper uit twee stijlen. De tweestijlige meidoorn is veel zeldzamer en komt vooral in oosten van het land voor.

Vanwege hun prikkels zijn meidoorns veel gebruikt als erfafscheiding in de vorm van hagen. Meidoorns zijn niet alleen mooi en handig, maar ook ontzettend belangrijke struiken in de natuur. De bloemen leveren nectar voor veel insectensoorten, de bladeren worden door veel verschillende insectensoorten gegeten en vogels nestelen graag tussen de doornige takken.

In vuur en vlam
Wanneer aan het einde van het jaar bomen en stuiken hun bladeren verliezen en zich naakt aan het landschap tonen, trekt de meidoorn een nieuw passievol kleed van kleine rode besjes aan.

Koperwieken, kramsvogels en merels eten van de besjes


Talloze vogels, vaak op trek, eten die bessen. Denk aan koperwieken, kramsvogels en merels. Maar ook insecten, zoals de rups van het motvlindertje en de larve van het bronswespje, leven ervan. Alle bessen bevatten pitjes. Die van de eenstijlige meidoorn één en die van de tweestijlige meidoorn uiteraard twee. De bessen, waar je gelei van kunt maken, zitten vol vitamine C. Super gezond dus! Ik kan er niets aan doen. Ik hou gewoon van meidoorns.

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

 

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van de verhalen op het Haagse Groen? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen