Op pad met Martin...Stadsecoloog Martin blogt maandelijks over onze Haagse stadsnatuur. 

Martin's blog: Egel Rob verkent de stad

04-09-2020

De avond valt over de Haagse wijk Segbroek. Op straat loopt nog een eenzame hondenbezitter met zijn trouwe viervoeter. De eerste vleermuizen zijn al uit de spouwmuren gekropen en fladderen geruisloos over de Haagse Beek. Verscholen tussen de struiken wordt langslaper Rob wakker.

Egel Rob
Rob is een egel. Het stekelige diertje rekt zich nog eens uit en schuift de bladeren van zijn slaapnest aan de kant. Zijn maag rommelt. Het is tijd om op stap te gaan. Egel Rob loopt bedachtzaam naar de rand van de bosschage en neemt de omgeving rustig in zich op.

Rob weet precies wie er nog langs gaan komen. Meestal komt de vinnige terriër van de familie Smidt als eerste. Die ontwijkt hij liever, net als de beagle van mevrouw García en de jack-russel van meneer Verkade. Als ze voorbij zijn, gaat hij op stap. 

Op stap in het donker
Langs de vijvers van de Haagse Beek, die door de gemeente Den Haag als ecozones zijn ingericht, gaat Rob op zoek naar regenwormen en slakken. Op zijn dooie akkertje scharrelt hij rond in donker. Als nachtdier mijdt Rob de straatverlichting zoveel mogelijk.

Gelukkig zijn langs de Haagse Beek nog voldoende donkere zones te vinden. Rob controleert een dode boomstam en een hoop bladeren om vervolgens naar de waterkant te gaan. Het talud is hier flauw, zodat Rob zonder kans op verdrinken zijn dorst kan lessen. Rond de natuurvriendelijke oever is veel voedsel te vinden.

Tijdens zijn zoektocht komt Rob behalve slakken, regenwormen, kevers en spinnen, ook bruine kikkers en rosse woel- en bosmuizen tegen. Een van de kikkers kan het niet meer navertellen; hij verdween in de maag van Rob. Eén rosse woelmuis is overigens ook spoorloos. Daar weet Klaartje de Bosuil misschien meer van…

Schuilen
Een verliefd stelletje loopt hand in hand over het wandelpad. Rob krijgt de neiging om zich op te rollen, maar besluit toch maar het zekere voor het onzekere te nemen en holt naar de dichtstbijzijnde bosjes. Die zijn hier bij de Haagse Beek niet ver weg en groot genoeg om als volwaardige schuilplaats te dienen.

Wanneer het stel verder is gelopen, vervolgt Rob zijn pad en komt een weg tegen. Het was vroeger een gevaarlijke kruising waar verschillende kennissen van Rob zijn overreden. Gelukkig is er sinds een paar jaar een tunneltje onder de weg zodat Rob hier veilig de weg kan passeren.

Gezelschap
Aan de overkant van de weg komt Rob egel Isa en haar kleintjes tegen. De jonkies lopen in een treintje achter hun moeder aan die een scharreltochtje over het gazon maakt. Het nest van Isa zit diep verscholen onder het struikgewas in een gedeelte van de Haagse Beekzone waar geen honden mogen komen. Zo kan ze in alle rust, zonder angst, haar jonkies laten drinken. Rob scharrelt nog wat verder en wanneer hij zijn buikje vol heeft loopt hij voldaan terug. Het is immer alweer bijna licht.

Groene 'wegen' voor onze dieren

Bekijk ons filmpje over de ecozones, de groene ‘wegen’ voor dieren in onze stad:

Lees ook: 
Het artikel over de Nota Sadsnatuur: Trots op onze stadsnatuur 
Het artikel over de Nota Stadsnatuur in NRC Handelsblad: 'De stad moet er ook voor egels zijn'

Dit zijn onze ecologische verbindingszones:

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen