Op pad met Martin...Stadsecoloog Martin blogt maandelijks over onze Haagse stadsnatuur. 

Martin's blog: Neighbours

28-05-2020

Geen vogel zo Haags als de ooievaar. Als echte kolonievogels zitten ze graag bij elkaar. In de wijk Mariahoeve hebben vier ooievaarsparen een nest. Boven op de schoorsteen van een flatgebouw. Drie aan het Suzannaland en een vierde nest aan het Isabellaland. Ik stel de bewoners graag aan je voor.

Kylie en Nathalie

Op de eerste flat bij Suzannaland wonen Kylie en Natalie. Deze twee dames hebben samen een liefdesnestje gebouwd. Maar alle inspanningen ten spijt, komen door gebrek aan mannelijke bemoeiing de eieren nooit uit. Toch zijn de beide tortelduifjes altijd op het nest te vinden. Ze verdedigen hun nest tegen indringers en maken er samen maar het beste van. Dag in dag uit zijn ze op hun nest te vinden en houden ze de buurt in de gaten. Ze hebben dan ook goed meegekregen wat er bij de directe buren is gebeurd. Ze zijn er nog steeds van slag van.

Terreur

Dit voorjaar is er bij de buren namelijk iets tragisch voorgevallen. Het oudere echtpaar dat al jaren op flatnummer 2 woonde, de familie Kennedy, is weggepest door een nieuw jong stel. Dag in, dag uit is het oudere echtpaar door het jonge stel lastig gevallen waarop ze besloten om te vertrekken. Het jonge paar nam enthousiast bezit van hun nest en leek een mooie toekomst voor zich te hebben. Maar helaas werd het mannetje nogal overmoedig. Tijdens een potje luchtacrobatiek is hij tegen een hoogspanningsleiding gevlogen en helaas overleden. Sindsdien ligt het nest op flatnummer twee er verlaten bij.

De buurtjes 

Klein geluk

Bij flatnummer drie is onlangs de ooievaar langs geweest. Jason en Delta zijn de trotse ouders geworden van één of meerdere kinderen. Hoeveel weten we nog niet. Op dit moment zijn de jonkies nog te klein om het te kunnen zien. Moeder en vader zorgen goed voor ze. Het blijft spannend of ze het gaan redden. Regenwormen vormen een heel belangrijk deel van het voedsel van ooievaars. En door de droogte zijn die steeds moeilijker te vinden.

Villabewoners

Op de flat aan het Isabellaland wonen, enigszins afgezonderd, de villabewoners Allen en Margot. Ze zijn nog al op hun privacy gesteld. Het door hun gebouwde nest is zo groot dat het niet te zien is of er al jonge dieren zijn. Achter een brede heg van takken broeden ze in alle rust of voeren ze wellicht al hun jonkies. Pas over een paar weken weten we of ook dit paar weer voor nageslacht heeft gezorgd.

Kom eens langs!

Mocht je in de buurt van Mariahoeve komen, kom dan eens op kraamvisite. Dat zullen de buurtjes waarderen!

De Villa van Allen en Margot


Blog van de stadsecoloog
Martin is stadsecoloog bij gemeente Den Haag. Via deze blog vertelt Martin maandelijks wat er speelt in de Haagse stadsnatuur. Ontdek de wondere wereld van het Haagse groen! Wil je meer blogs van Martin lezen? Kijk dan eens in onze rubriek Op pad met Martin.

Tekst & beeld: Martin van den Hoorn

Lees ook:

- Ringonderzoek naar de Haagse ooievaars: ,, Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt"
Eerste jonge ooievaars in Vogelopvang de Wulp
Haagse vogelopvang redt drie jonge ooievaars


 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen