Op pad met Martin...Stadsecoloog Martin blogt maandelijks over de Haagse stadsnatuur.

Game of Thrones aan het Lange Voorhout

27-06-2019

De meeste mensen hebben het niet door, maar elk jaar spelen zich wrede en losbandige taferelen af hoog in de bomen van het Lange Voorhout. Een soms onwelriekend, vrouwelijk minileger compleet met draken trekt door de boomkruinen en laat een slachtveld achter. En dat komt allemaal door de gemeente.

Lieveheersbeestjes. Je kent ze wel die schattige, koddige rode kevertjes met zwarte stipjes die we als symbool voor zinloos geweld hebben gekozen. Ze hebben veel verschillende volksnamen die allemaal iets liefelijks hebben. De meeste mensen noemen ze lieveheersbeestjes. In Zeeland heten ze pimpampoentjes, op de Veluwe kukeluusjes, in Twente meizoentjes, op Urk keukendieffies en in Vlaanderen pieternellekes of hemelbeestjes. Andere namen zijn: kapoentjes, zonnekevertjes, lievevrouwebeestjes, pompoelies, piempampoentje of piempompulletjes. Er zijn veel verschillende soorten kukeluusjes, te herkennen aan het aantal stippen op hun rug. De meizoentjes die de gemeente in juni op het Lange Voorhout loslaat zijn de larven van het tweestippelige lieveheersbeestje.

Niet te nassuh

Voor ons mensen spreekt het rood met zwarte stippen tot de verbeelding en heeft het vaak iets vertederends. Voor vogels is het echter een heel duidelijk waarschuwingssignaal: ,,Blijf bij me weg, ik ben niet te nassuh!''
Bijna alle lieveheersbeestjes kunnen als ze gevaar lopen namelijk een stinkende, zeer bittere, geel gekleurde stof uitscheiden die erg vies smaakt. Heb je als vogel eenmaal een pimpampoentje in je snavel gehad, dan blijf je in het vervolg wel weg bij deze koddige keukendieffies.

Killer bugs

Al hun lieve, schattige namen ten spijt, lieveheersbeestjes zijn allemaal roofzuchtige kevers die per dag zo’n 80 bladluizen verslinden. Hun larven, die wel wat weg hebben van miniatuurdraken, zijn nog in de groei en lusten dan ook wel het dubbele aantal. Omdat aan het Lange Voorhout ruim 16.000 van deze mini Rhaegals zijn losgelaten zijn dat per dag ruim 2 miljoen bladluizen die verorberd worden. Dag in dag uit.

Girls just wanna have fun

Na 20 dagen vervellen de larven en worden het volwassen kevers die vervolgens zelf weer voor nageslacht zorgen. Opmerkelijk is dat deze volwassen pimpampoentjes eigenlijk alleen maar van het vrouwelijk geslacht zijn. Bepaalde bacteriën in de geslachtsdelen van de vrouwtjes zorgen ervoor dat 80 tot 90 procent van de nakomelingen ook weer vrouwtjes zijn. Behalve dat dit vrouwelijke leger dagelijks moordend en schranzend door de boomtoppen trekt, nemen ze het ook niet zo nauw met de echtelijke trouw. Wat natuurlijk niet zo gek is wanneer slecht 1-2 van de tien dieren van het mannelijk geslacht is. Nadeel is echter dat ze dan een behoorlijke kans op een SOA hebben. Uit Australisch onderzoek blijkt dat in een hete zomer tot 90 procent van de dieren besmet kan raken met een soort van piempompulletjes schaamluis.

Dus…

Mocht je van de zomer lekker op een terras zitten en een lieveheerbeestje loopt over de rand van je glas, bedenk dan even wat deze dame allemaal uitgespookt heeft.

Credits:  Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van Wikipedia om het even weer helemaal scherp te hebben.

Blog van de stadsecoloog
Martin is stadsecoloog bij gemeente Den Haag. Via deze blog vertelt Martin maandelijks wat er speelt in de Haagse stadsnatuur. Ontdek de wondere wereld van het Haagse groen! Wil je meer blogs van Martin lezen? Kijk dan eens in onze rubriek Op pad met Martin

Lees ook:
,,Een boom vol bladluis is een toprestaurant voor lieveheersbeestjes”

 

 

Cookie-instellingen