Een mythische vlinder
Wie kent het verhaal van Icarus niet? De Griekse jongen die samen met zijn vader op Kreta werd vastgehouden. Om te ontsnappen maakte zijn vader voor hen beiden vleugels van een houten raamwerk bekleed met veren en was. Samen vlogen ze er vandoor. Icarus werd overmoedig en vloog te hoog naar de zon waar het slecht met hem afliep:
“De nabijheid van de verschroeiende zon maakte de geurige was, het bindmiddel van de veren, mals: de was smolt.Icarus zwaaide met zijn vleugelloze armen en omdat hij zijn vleugels miste, kon hij absoluut geen lucht meer opvangen. En zijn mond, die de naam van zijn vader nog riep, werd gevuld met het azuurblauwe water dat zijn naam aan hem ontleent”.
Een tragisch verhaal, maar met een blijvende erfenis. De azuurblauwe kleur van de Icarische zee zien we namelijk terug in de vleugels van de mannetjes van het Icarus blauwtje. Aan de bovenzijde azuurblauw, aan de onderzijde fantastisch getekend.
Overmoedig fladderende blauwe Hagenees
In Den Haag kun je het Icarusblauwtje op tal van plekken zien. Hij houdt vooral van kruidenrijke graslanden en ruigten. Dus niet van strakke gazons of beschaduwde bossen. Icarusblauwtjes eten vooral nectar van vlinderbloemigen. De vlinders overnachten gezellig in kleine groepje bij elkaar.Vaak in beschutte graspollen, waar dan twee tot drie vlinders met hun kopje naar beneden op een grasspriet zitten. Het Icarusblauwtje is een goede vlieger en kan zich in Den Haag prima via onze ecologische verbindingszones verplaatsen. Zeker in de Laakzone, de Schenkzone, op de geluidwal in Ypenburg en in delen van de Leidschenveen-zone kun je hem aantreffen. Als gemeente proberen we hier met ecologisch maaibeheer deze soort nog wat extra te stimuleren. Ook is het belangrijk dat we in deze zones niet nog meer bomen gaan planten, want anders verdwijnen deze kruidenrijke met zonbeschenen plekken en zullen we deze overmoedig fladderende blauwe Hagenees steeds minder vaak gaan zien.
Stoere jongens
De mannetjes van het Icarusblauwtje zijn echte vechtersbaasjes die er een eigen territorium op nahouden. Vanuit een vast punt verdedigen ze hun stekkie tegenover alles wat ook zes poten heeft en vliegt. Maak als insect je borst maar nat als je op zijn terrein komt, zeker als je ook blauw bent. Je wordt zonder pardon uit zijn territorium verjaagd. De mannetjes van het icarusblauwtje lopen niet graag een blauwtje en houden dan ook continue patrouillevluchten om vrouwtjes te zoeken. Hebben ze elkaar eenmaal gevonden en klikt het, dan vliegen het mannetje en het vrouwtje met een snelle vleugelslag en hangen ze secondenlang achter elkaar 'stil'in de lucht. Hierna landen zij op of tussen de planten. Het mannetje loopt dan achter het vrouwtje aan, terwijl beide vlinders de vleugels op en neer bewegen, waarna de paring volgt. Na de paring zet het vrouwtje haar eitjes af op verschillende soorten klavers.
Maaien en mijmeren
Wij als gemeente proberen de gebieden waar deze mooie fladderaar komt zo goed mogelijk te beheren. We maaien niet alles in een keer en laten bewust plukken staan zodat daarin eieren en rupsen kunnen overleven. Dat ziet er niet altijd even verzorgd uit, maar het is de enige manier om van deze mooie blauwe fladderaar te kunnen blijven genieten. Mocht je er een zien vliegen denk dan nog maar eens aan de azuurblauwe Griekse zee waarin in lang vervlogen tijden de onfortuinlijke Icarus zijn einde vond. Krijg je zomaar een vakantie gevoel door het maaibeheer van de gemeente Den Haag!
Blog van de stadsecoloog
Martin is stadsecoloog bij gemeente Den Haag. Via deze blog vertelt Martin maandelijks wat er speelt in de Haagse stadsnatuur. Ontdek de wondere wereld van het Haagse groen!
Wil je meer blogs van Martin lezen? Kijk dan eens in onze rubriek Op pad met Martin