Naar Buiten!

Dylan's blog: Het water op, de stilte in op een sup

29-07-2020

Als ik mensen vertel over het jaar dat ik in het bos woonde, word mij het hemd van het lijf gevraagd. Logisch. Hoewel de tijd daar geweldig was, deed ik mijn grootste ontdekkingen pas toen ik weer terugkeerde naar ‘mijn’ stad. Mijn grootste vondst: absolute stilte op het water.

In mijn pubertijd transformeerde ik van huismus tot waterrat. Ik ontdekte het kitesurfen en bracht al mijn vrije tijd door op de surfclub op Kijkduin. Al snel voegde ik wind- en golfsurfen aan mijn lijstje toe en een langdurige verslaving was een feit. Later ontdekte ik het suppen, de sport waarbij je staand op een grote surfplank rond peddelt. Het stand up paddle-en werd ontwikkeld voor de golven van Hawaii, maar ik besefte dat het ook een ideale manier is om te genieten van de rustige grachten van Den Haag.


Toen ik voor het eerst mijn sup in de grachten legde, wist ik het meteen: Dit is fantastisch. Zodra ik door de grachten peddel komt er een glimlach op mijn gezicht en stroomt er vrijwel direct ontspanning door mijn lijf. Vanaf het water ziet de stad er anders uit. Door het fysieke verschil, je staat immers een meter onder straatniveau, maar vooral door de rust. De geluiden van de stad lijken te verdwijnen bij de rand van de kade en de stilte neemt toe. De auto’s razen voorbij, gehaaste mensen lopen langs, maar ik vertraag en de snelheid van de stad lijkt steeds verder te verdwijnen.

De natuur laat zich horen

Tegelijkertijd laat de natuur zich des te harder horen. Aan de Suezkade broeden meerkoeten, de witte paardenkastanjes aan de Raamweg strelen in volle bloei het water en de zwanen zwemmen op hun gemak heen en neer. Dankzij de stilte hoor ik de vogels harder fluiten. De koolmezen, huismussen en ook een grote bonte specht laat van zich horen. Op dat soort momenten droom ik echt even weg en verdwijnen al mijn zorgen naar de achtergrond.

Natuurlijk is het niet altijd stil op het water. In een stad met kilometers aan kade moet onderhoud plaatsvinden. Dan nemen de drijvende bouwterreinen de gracht over en is de rust ver te zoeken. Althans, zo ver blijkt dat niet te zijn. Met een uitgebreid grachtenstelsel en zoveel diversiteit is er altijd wel een plekje te vinden waar de stilte weer de overhand neemt. Zo ontdek ik elke keer weer nieuwe plekjes in ons mooie Den Haag en het enige wat ik daarvoor moet doen is het water op, de stilte in. 

Bovenstaand verhaal is geschreven door Hagenees en gastblogger Dylan Haanappel. Meer lezen van Dylan? Hij was ooit surfer, later backpacker en is nu vooral een mens dat blij wordt van het buitenzijn. Hij deelt regelmatig verhalen over zijn reis naar een leven in de buitenlucht op https://dylangaatnaarbuiten.nl


Mag je eigenlijk wel suppen in de Haagse grachten?
Suppen in de grachten van Den Haag mag! Er zijn verschillende opstapplekken. Eigenlijk kun je overal waar de oever laag is het water opstappen. Bijvoorbeeld in het Westbroekpark of de Grote en Kleine Waterpartij, bij stadspark De Verademing of bij de Koekamp. 

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen