Naar Buiten!

Dylan's blog: Bosbaden

23-07-2019

In Japan doen ze het al jaren: Shinrin-Yoku. Dit is Japans voor 'baden in de atmosfeer van het bos'. Bosbaden dus. Dat is niet alleen leuk, het is ook nog eens heel gezond. De kunst? Al je zintuigen openzetten en het bos horen, zien, proeven én voelen. Je compleet laten onderdompelen in het groen.

Wat maakt bosbaden nu anders dan een gewone boswandeling? Heel vaak ben je tijdens het wandelen toch in gesprek met je metgezellen, afgeleid door je mobiele telefoon of op zoek naar het volgende paaltje met een routeaanduiding. Bij bosbaden filter je al deze prikkels uit. Je vertraagt en neemt de omgeving op alle mogelijke manieren in je op. Ruik de bomen, luister naar de vogelgeluiden, voel de boomschors, pak een handje bosgrond, proef de bramen of ga gewoon eens ergens liggen. Voel de bladeren in je nek, of een kriebelbeestje op je been. Bij het bosbaden gebruik je echt ál je zintuigen.

Eigenlijk is bosbaden een vorm van mindfulness; je ervaart in het hier en nu. Het zorgt voor ontspanning en ruimte in je hoofd. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat natuurgeluiden ervoor zorgen dat je bloeddruk en hartslag dalen, waardoor je lichaam tot rust komt en zich kan herstellen. En daarnaast scheiden bomen, vooral naaldbomen, stoffen af om zichzelf te beschermen tegen virussen en insecten. In het bos adem je deze stoffen in, en dat geeft je immuunsysteem een boost. 

Een bosbad. Hoe doe je dat? 3 tips

 1. Zoek een bos waar je je prettig voelt
  Zoek een rustig bos of park, een plek waar je gelukkig van wordt. Denk aan het Haagse Bos, de Scheveningse Bosjes, Clingendael, Park Oosterbeek of Ockenburg. 
 2. Loop langzaam en sta af en toe even stil.
  Neem geen kaart mee, volg geen route. Trekt iets in de natuur je aandacht? Ga daar dan heen en onderzoek het. Je hoeft geen doel te bereiken, het gaat om de beleving. Een paar kilometer is meer dan voldoende.
 3. Wees eens stil
  Pak een handje bosgrond, raak takken en bomen aan, luister naar de geluiden van het bos.
  Onze ogen vullen vaak al dingen in voor onze andere zintuigen, dus doe vooral ook af en toe je ogen dicht. Wat hoor, ruik, voel je?

Heb jij het al geprobeerd? Wil je eens kennis maken met bosbaden in de natuur? Ga dan eens mee met Dylan.

Bekijk hier ook onze andere tips om deze vakantie meer naar buiten te gaan. Het vakantiegevoel is dichterbij dan je denkt!

Bron: Wil je iets bijzonders doen? Probeer een bosbad

Cookie-instellingen