We kennen Ben als hardwerkende weldoener met een groot hart. In de coronacrisis verzorgde hij met zijn Participatie Keuken 100.000 gezonde maaltijden voor eenzame Haagse ouderen. Afgelopen winter bracht hij kwetsbare mensen elke week gratis soep. (Lees in het kader meer over Ben)
Heb jij wel tijd voor de natuur? Ben je er vaak te vinden?
“Jazeker, bijna dagelijks! Afgelopen weekeinde heb ik flink gewandeld: 38.000 stappen op zaterdag en 23.000 op zondag. Ik wandel doordeweeks regelmatig naar mijn werk, van Loosduinen naar Moerwijk. Telefoneren en vergaderen doe ik het liefst buiten, in het stadspark tegenover mijn kantoor. Ik wandel ook met mijn drie kinderen, mijn vrouw en vrienden. Maar die haken soms af als ik ze uitnodig, omdat ik maar blijf lopen! Ik wandel ook graag alleen trouwens.”
En waarom wandel je zoveel?
“Ik vind het heerlijk te ontsnappen uit het drukke stadsleven. Wandelen is iets wat ik altijd al veel deed, ook voor de coronacrisis. Ik raad het iedereen aan. De natuur geeft zuurstof, zuivert de geest en vergroot het geluksgevoel. Het is rustgevend en inspirerend. Ik geloof er heilig in dat frisse lucht bijdraagt aan de beste plannen. Mijn ideeën om bij te dragen aan een betere wereld, zijn veelal ontstaan in de zuivere lucht van de natuur.”
Wat betekent Haagse stadsnatuur voor jou?
“De natuur, de variëteit en veelheid ervan maakt dat ik graag in deze stad woon. Zonder al dat groen, het strand en de duinen zou ik ongelukkig zijn. Groen staat voor vrijheid en geluk. De verbondenheid die ik met de natuur voel is groot. Ik ben geboren in het Rifgebergte in Marokko. Toen ik als 11-jarig jongetje naar Nederland kwam en in de Schilderswijk kwam te wonen, was een grote boom in de tuin het enige wat mij nog verbond met mijn verleden. Die boom gaf mij houvast in een nieuwe wereld. Natuur verbindt je met je omgeving en geeft rust in jezelf. De natuur zou helend kunnen zijn voor veel kwetsbare mensen in onze maatschappij.”
Hoe bedoel je dat?
“De natuur geeft energie, maar zorgt ook voor zelfreflectie, verwondering en rust. Dat zie ik wel eens als ik hier met jongeren uit Transvaal, Schilderwijk en Moerwijk een picknick organiseer. Natuur is geen onderdeel van hun leven. Ze kennen het eigenlijk alleen van de digitale wereld of films. Waar ze aanvankelijk stoer en druk doen en schrikken van een mierenhoop, zie je langzaam de bewondering voor de natuur en dieren groeien. Best bijzonder zo’n miertje. Je laat ze zien dat er zoveel meer is.”
Waarom heb je voor Landgoed Ockenburgh gekozen?
“Het verbindt strand, duinen en parken met elkaar. En er liggen hier zoveel mooie herinneringen met mijn kinderen toen ze nog klein waren. Ze zijn zo’n beetje opgegroeid in dit park. We bouwden wekelijks hutten en namen lunch mee. Hier leef je. Hier gebruik je je zintuigen: wat ruik, zie en hoor ik? De natuur van de winter naar de lente zien gaan, knoppen opengaan, vossen en uilen zien, vogels horen zingen. We moeten er respect voor hebben. Respect voor jezelf begint met respect voor de natuur.”
Waarom moeten alle stadsgenoten Landgoed Ockenburgh ontdekken?
“Niet alle Hagenaars alsjeblieft, want dan wordt het hier te druk. Het Landgoed heeft veel te bieden: je loopt vanuit stadsdeel Escamp naar het bos, via de duinen naar het strand, maar kunt ook de rust van het hyacintenbos opzoeken. Ik heb na een bezoek aan Ockenburgh altijd het gevoel even op vakantie te zijn geweest.”
Meer weten over Landgoed Ockenburgh?
Lees hier over de rijke historie van het landgoed. Ben je nooit eerder bij Landgoed Ockenburgh geweest? Deze korte film geeft een aardig beeld.
Meer over Ben Lachhab...
Den Haag leerde Ben vorig jaar in de eerste lockdown kennen als initiatiefnemer van de Participatie Keuken. Ben droomt ervan alle eenzame mensen in de wereld te helpen. De coronacrisis heeft die droom in een stroomversnelling gebracht. Hij kookte 100.000 maaltijden voor kwetsbare Haagse ouderen zonder sociaal vangnet. Dankzij Ben en vele vrijwilligers, het bedrijfsleven en welzijnsorganisaties kregen zij elke dag een gezonde maaltijd.
Daarna kwam hij met de actie Soeper Winter voor een wekelijkse dosis warmte en liefde. In de winter bracht hij 50.000 ouderen en kwetsbare mensen in de regio elke week gratis soep. De actie is net afgerond. Ben denkt alweer na over nieuwe plannen om eenzaamheid en armoede te bestrijden. Eerder was Ben werkzaam als manager bij sociale buurtrestaurants Resto VanHarte waar mensen van verschillende culturen bij elkaar kwamen en gezamenlijke eten. In 2019 ontving Ben voor zijn werk een lintje en mag hij zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.
Tekst & Beeld: Merijn van Grieken
Lees ook:
Broedseizoen! Dit kun jij doen om dieren en hun jongen te helpen
Vermijd drukte, ontdek eens andere Haagse natuur
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden