BuitenmensenOntdek de wondere buitenwereld van Den Haag.

‘Ik wist wat een braam was, maar daar hield het bij op’

16-03-2021

Daar lag ze weer in de duinen. Op haar buik een bloem te fotograferen. Monica Hoogduin maakte van maar liefst 450 bloemen en planten in onze duinen foto’s. Ze zocht er feiten en leuke weetjes bij en bundelde dat in het boek Bloeiend Westduinpark dat net uit is. “Ik doe elke dag nieuwe ontdekkingen."

De 58-jarige Monica woont al haar hele leven in de buurt van de kust en de Haagse duinen. Ze is er elke dag te vinden en zou niet weten wat ze zonder zou moeten! Nog niet zo lang geleden kwam ze pas achter de enorme rijkdom van flora en fauna in het Westduinpark en de Bosjes van Poot. Het Westduinpark behoort tot beschermd Natura-2000 gebied en moeten we extra goed beschermen.

Hoe komt het dat je oog kreeg voor de hoeveelheid van en verscheidenheid in flora?
“Kennelijk ben ik op een andere manier naar de natuur gaan kijken. Ik liep altijd hard in de duinen, maar toen dat fysiek niet meer ging, ben ik elke dag gaan wandelen. Daardoor ga je anders naar de omgeving kijken. Vertraagd en bewust. En misschien ga je ook wel meer zien, naarmate je ouder wordt. Ik ontdekte zoveel moois dat ik alles ben gaan fotograferen. Mijn 450 ontdekkingen zette ik op mijn website en daarvan heb ik er 150 gebundeld in een boekje.”

Vingerhelmbloem


Wist je meteen wat je fotografeerde? Was je een kenner?
“Nee helemaal niet zelfs! Ik wist wat een braam was, maar daar hield het dan wel bij op. Het zoeken van de namen bij alle foto's was echt een klus! Ik kreeg gelukkig hulp van anderen en raadpleegde waarneming.nl. Ik heb in korte tijd ontzettend veel geleerd. Nu kan ik de duinen niet meer inlopen zonder te zien wat er bloeit. In maart zijn dat de sneeuwroem, gewoon speenkruid, oosterse sterhyacint, een van mijn lievelingsbloemen. En vingerhelmbloem ook heel mooi.”

Dus nu kunnen we op pad met jouw boek in de hand?
“Dat is leuk, maar het is geen wetenschappelijke boek. In mijn beschrijvingen wissel ik feiten en leuke weetjes af. Is een plant giftig of heeft die een geneeskrachtige werking?”

Wat is er voor jou zo magisch aan het Westduinpark en Bosjes van Poot?
“De duinen zijn voor mij nostalgie. Mijn tante bracht mij de liefde voor de duinen bij. Ze overleed drie jaar geleden en ik heb het boek aan haar opgedragen. In mijn jeugd waren we altijd in de duinen. Het is heel vertrouwd; ik voel me er echt mee verbonden. Net als met de zee. Een gevoel van vrijheid en ruimte. Als kind zag je na een heuveltje plots de zee en dan gilde je: ‘Oh kijk de zee!’ Dat verveelt nooit. Nu nog steeds niet. En die bedwelmende geur van rimpelrozen die bij de duinen hoort. Wauw. Heerlijk.”


Welke soorten staan in jouw top-3? 
“Op één staat de driedistel. Dit is een waanzinnig bijzondere, bedreigde en zeldzame soort. Ik vond ze op slechts enkele plekken in het Westduinpark. Karel de Grote zou de geneeskrachtige werking van deze plant tegen de pest hebben ontdekt."

Driedistel


"Op twee staat de donkere ooievaarsbek, een van mijn meest verrassende vondsten. Alle bloemen zijn mooi, maar dit is een absolute schoonheid! In Nederland, en de duinen, is dit plantje zeer zeldzaam."

Donkere ooievaarsbek


"Op drie staat de weichselboom, ook een van mijn meest bijzondere ontdekkingen. Niet alleen vanwege de vindplek en de ongelooflijk sterk geur naar amandel , maar ook omdat deze boom zo zeldzaam is.”

Weichselboom


Wat is met stip op 1 jouw meest zeldzame vondst?
“Dat is wit hongerbloempje. Die is zeer zeldzaam in Nederland. Op waarneming.nl wordt dit plantje verborgen gehouden uit angst dat liefhebbers er in grote getale op af komen en ze het dan per ongeluk vertrappen. Daarom onthul ik de vindplaats niet.” 

Wit hongerbloempje


Je klinkt nu wel als een echte kenner!
“Ik wil mezelf zo niet neerzetten, maar in relatief korte periode heb ik wel heel veel geleerd. Dat deel ik graag met de rest van Den Haag.”

Wanneer kom je het liefst Westduinpark en Bosjes van Poot?
“Ik wandel vooral tussen de middag. Maar het liefst kom ik er bij slecht weer en vroeg in de ochtend, rond zes uur. Dan is het lekker rustig, zie je de zon opkomen, hoor je de vogels zingen en hoor je de zee op de achtergrond.”

En heb je nog een voorkeur voor een jaargetijde?
“Nee, elk seizoen is mooi. Het besneeuwde Westduinpark was een sprookje, in de lente bloeit het meest, in de zomer geniet ik van de gele bloemenvelden en met een herfst zie ik weer allerlei woekeraars, zoals de hop en heggenduizendknoop. Zelfs een storm en het wiegende helmgras zie ik graag.”

Meer weten?
Kijk eens op de website van Monica. Het boekje Bloeiend Westduinpark is voor 15 euro te bestellen via
info.bloeiendwestduinpark@gmail.com Vermeld daarbij je naam en adres.


Tip!
Geniet van de natuur. En doe dat vooral met je ogen. Het is in onze groengebieden niet toegestaan bloemen en planten te plukken.

[tekst: Merijn van Grieken/ Beelden: Monica Hoogduin/ portret Monica: Sandra Uittenbogaart]

Lees ook:
Extra aandacht voor beschermde natuur in het Westduinpark
Is ie het echt?! Mega zeldzame Kleine Kop-op-schotel in de duinen
Schotse Hooglanders terug op hun winterweide: de Haagse duinen

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen