Boswachter Mark blogtMark is boswachter van het Nationaal Park Hollandse Duinen en het Haagse Bos voor Staatsbosbeheer en neemt jou mee in zijn wereld.

Blog boswachter Mark: Een opmerkelijke lentegedachte

31-03-2022

De meteorologische lente begint op 1 maart en de astronomische op 20 maart als dag en nacht even lang zijn. Die afspraak is gemaakt in 1780. Handig voor ons om de wereld beter te begrijpen. Boswachter Mark deelt een opmerkelijke lentegedachte over liefde, verbinding en rijkdom in diversiteit.

Het is niet gek dat wetenschappers afspraken maken. Zo kunnen ze gegevens en jaren vergelijken en de wereld beter begrijpen. Vanuit het hokje van de meteorologische lente is het makkelijker rekenen en vergelijken. Dat je de werkelijkheid daarmee enig geweld aandoet staat dan niet in verhouding tot het verbeterde begrip van de wereld om ons heen.

In het biologieboek van mijn jongste dochter las ik dat voor de voortplanting een mannelijke zaadcel en een vrouwelijke eicel nodig zijn. Voortplanting is noodzakelijk om de soort te behouden. Deze opvattingen samen vormen het hokje van waaruit we het gedrag van dieren proberen te begrijpen.

Wereld is niet simpel
Helaas, de wereld is niet zo simpel. In het boek Zo doen vogels dat van Jennifer Ackerman lees ik dat 33 procent van de Laysansalbatrossen langdurige monogame relaties tussen vogels van dezelfde sekse kent. En dat dit voor 15 procent van de Californische meeuwen geldt.
En dit zijn lang niet de enige vogelsoorten bij zo’n 130 vogelsoorten is dit waargenomen, waaronder grauwe ganzen en koereigers. Dieren die zichzelf nooit zullen voortplanten. Maar, als deze zelfde-sekse relaties geen uitzonderingen zijn, dan zullen er andere redenen zijn om zulke relaties aan te gaan dan puur de seksuele daad om de soort in stand te houden.

Uit het vaste denkkader
We zullen om dit te onderzoeken uit vaste denkkaders moeten stappen. Voorlopig wijst onderzoek uit dat het niet om uit de hand gelopen oefenrelaties gaat waarbij na veel oefenen alsnog een andere-seksepartner geschikt wordt gevonden. Ideeën dat het de samenhang binnen groepen versterkt lijken op dit moment meer voor de hand te liggen.

Sterker nog, zelfde-sekse relaties blijken regelmatig in te springen om verweesde eieren en jongen op te voeden. Zo bleken Kermit en Jumbo, twee Humboldtpinguïns in een dierentuin in Engeland, bijzonder zorgzame ouders die meerdere aan hen toevertrouwde eieren uitbroedden en de jongen verzorgden tot volwassenheid. Niet alleen in dierentuinen gebeurt dit, onderzoek naar de Laysansalbatros wijst uit dat ook daar zelfde-sekseparen inspringen om jongen te verzorgen.


Diversiteit, verbinding, liefde
Het lijkt niet de sekse te zijn die ertoe doet, maar de verbinding tussen de individuele dieren en de samenhang in de groep. De verbinding? Of moet ik zeggen: gewoon de liefde? Die gedachte blijft maar bij me hangen. Diversiteit en verbinding zijn de sleutel tot robuuste natuur. Dan strekt een toekomstbestendige wereld blijkbaar veel verder dan een diversiteit aan soorten. En zijn de vaste denkkaders prima om elkaar te begrijpen maar doen ze onze wereld geweld aan als we ze gebruiken om te veroordelen.

Beter kijken we naar de rijkdom in diversiteit. Niet alleen in soorten maar ook in seksuele geaardheid en de verbindende liefde. En welk jaargetijde is nu mooier om daar mee te beginnen dan de lente?

Leestip! 
Zo doen vogels dat – door Jennifer Ackerman

Mark Kras is boswachter van het Nationaal Park Hollandse Duinen en het Haagse Bos voor Staatsbosbeheer. Hij twittert onder zijn naam @BoswachterMark. Dit blog verscheen ook op boswachtersblog.nl 

Foto: Thies Benning

 


Lees ook:
De andere blogs van boswachters Mark Kras 
De blogs Op pad met Martin van onze stadsecoloog

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen