Het is in mei en juni een bekend verschijnsel: bomen of struiken die zijn ingepakt in spinrag. “Dit rag geeft aan dat de boom of struik is overgenomen door rupsen. Het rag maken ze om zichzelf te beschermen tegen vogels, hun grootste vijand. Het is eigenlijk een heel mooi natuurfenomeen”, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn van gemeente Den Haag.
Nachtvlindertje
De spinselmot ofwel de stippelmot is een fanatieke versierder van bomen, maar is in tegenstelling tot de bastaardsatijn- of de eikenprocessierups onschuldig en niet gevaarlijk voor mens, struik en boom. “Dit nachtvlindertje legt eitjes in wilgenbomen en in struiken zoals de kardinaalsmuts en maakt dan dat spinsel”, zegt Martin.
De spinselmot of stippelmot. (Foto: Pixabay)
Stippelmotrupsen eten bladeren van bomen en struiken. “Eens in de zoveel tijd komt het voor dat de motten ergens heel veel eitjes achterlaten en waarvan de minirupsjes massaal de winter overleven. In het voorjaar is dan de boom in no-time ingepakt”, legt Martin uit.
Motten
Nadat de rupsen uitkomen vliegen de motten uit. “Veel motjes worden opgegeten door vleermuizen of vogels. Is een boom dit jaar ingepakt, wil dat niet zeggen dat ze volgend jaar weer naar dezelfde boom terugkeren. Ze zijn zo kaalgevreten dat het niet slim is om er weer eitjes op af te zetten. De overlevers zoeken een andere boom.”
Andere rupsen
Er bestaan nog meer rupsen. De bastaardsatijnrups komt voor in de duinen en kan jeuk veroorzaken, maar deze rups is nog niet gesignaleerd. En de eikenprocessierups is ook niet prettig, maar die komt in onze stad weinig voor. Dat komt omdat we relatief weinig eiken hebben in Den Haag.
Dit is de bastaardsatijnrups (Foto: Pixabay)
Wat kun je doen als je een nest van de bastaardsatijnrups ziet?
Vermijd contact. De brandharen van deze rups veroorzaken rode huiduitslag met bultjes en blaasjes en hevige jeuk. Raak ze daarom niet aan. Zie je een nest? Meld dit dan via het formulier Melding openbare ruimte of neem contact op met 14070. Door snel in actie te komen, kan een ziekte of plaag zich niet verspreiden.
(Hoofdfoto: Merijn van Grieken)
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden