Rond je huis-dier: de kruisspin

25-11-2024

Den Haag is het thuis van veel dieren. Om in onze stad wilde dieren te zien of te horen hoef je niet altijd diep de natuur in. Ze wonen soms gewoon dichtbij jouw huis. In de nieuwe rubriek Rond je huis-dier schrijft onze Haagse stadsecoloog Marcus Bouma in zijn eerste blog over de kruisspin.

Waar komen die kruisspinnen in de herfst toch ineens vandaan? Nou, die waren er eerder in het jaar ook, maar nu zijn ze volwassen en groter en spot je ze dus makkelijker. Iedereen heeft weleens een foto gezien of zelf gemaakt van een prachtig web dat door de ochtenddauw een stuk beter zichtbaar is dan in de middag. Dat web is een van de specialiteiten van de kruisspin en een van de redenen dat de kruisspin zo'n algemene verschijning is in onze natuur.

Een prachtig web dat door de ochtenddauw goed te zien is.

De kruisspin maakt een zeer stevig wielvormig web waar ook vrij grote prooien zoals vliegen en zelfs sprinkhanen in kunnen worden gevangen. Daar kan de spin wel een tijdje op teren. De kruisspin maakt haar web in struiken en lage takken van bomen. De webben hangen dus vaak op ooghoogte en daarom zien we er ook zoveel.

Met je gezicht in een web
Helaas betekent dat ook dat je wel eens, als je niet oppast, met je gezicht in een web loopt. Vervelend voor jezelf, maar voor de spin niet meteen een ramp. De kruisspin maakt vrijwel iedere dag een nieuw web. Een aardige klus. Maar goed, de rest van de dag doen ze eigenlijk verder niets dan wachten tot een diertje niet oplet, zich in het web stort en tot voedsel wordt gereduceerd.

Balans in het voedselweb
Kruisspinnen zorgen voor een balans in het voedselweb. De kruisspin draagt daarmee bij aan het onderdrukken van plagen en ziekten. Dat is fijn voor ons en daar hoeft ze maar weinig voor terug. Een plekje in het groen in de tuin is voldoende. Dus zorg in je tuin altijd voor een groene inrichting met soorten die oorspronkelijk in de buurt voorkomen. Denk in Den Haag bijvoorbeeld aan struiken als wilde liguster, meidoorn en sleedoorn.

Een zegening
De kruisspin is natuurlijk herkenbaar aan het kruis dat op het achterlijf te zien is. Dat kruis zou ze hebben gekregen als beloning voor het wegvangen van de vliegen die Jezus teisterden toen hij aan het kruis hing. De kruisspin zou een web hebben gemaakt in de doornenkroon. Een kruisspin in je tuin is dus eigenlijk een zegening!

In de herfst verkleuren veel van de kruisspinnen en soms verliezen ze hun kenmerkende witte kruis. Dat heeft te maken met het afscheiden van een stofje, guanine. Hierdoor verliezen ze de kruistekening en krijgen ze van die prachtige herfstkleuren. Daardoor zijn ze nog beter gecamoufleerd in deze tijd van het jaar. Een superstrategie om te overleven in die stadsjungle die wij ons ‘tuintje’ noemen!

Dit is de eerste blog van Marcus Bouma. Hij is stadsecoloog van gemeente Den Haag en weet niet alleen alles over planten en dieren, hij denkt mee ook over de 'groene' inrichting van onze stad. Hij wisselt zijn blog over dieren in de stad af met de blog van stadsecoloog Martin van den Hoorn.

(Foto: Merijn van Grieken)

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen