Herfst in de Japanse Tuin: van chirasi tot karikomi

17-10-2024

Ooit gehoord van chirasi of karikomi? Het zijn bijzondere manieren van snoeien die in de Japanse Tuin worden toegepast. Liefhebbers van de Japanse Tuin kunnen hun hart weer ophalen. De tuinploeg heeft hard gewerkt aan de herfstopening. Kom van 19 oktober tot en met 3 november 2024 langs

Herfstblad verwijderen, eikels rapen, onkruid wieden, wandelpaden begaanbaar maken, kroos uit vijver halen, bamboehekken repareren en het rode bruggetje verven. De Japanse Tuin is klaar voor de opening. Dit jaar is er ook flink gesnoeid. Dat was lange tijd niet meer zó grondig gedaan.

De Japanse Tuin is prachtig in de herfst.

Snoeitechnieken
Tuinman Levi werkt in de Japanse Tuin samen met boomexpert Arjan, af en toe met een Japanse tuinexpert
 Sone Masoa en vrijwilligers. Niet alleen de esdoorns zijn gesnoeid en zien er weer volgens Japanse ‘richtlijnen’ uit (niet te hoog, niet te vol), ook de coniferen en sierheesters zijn op speciale wijze onder handen genomen, namelijk via chirasi- en karikomi-snoeitechnieken.

Ambachtelijk snoeien
Chirasi is een ambachtelijke Japanse manier van snoeien, een soort uitdunnen met behoud van het karakter en de gelaagdheid van de boom. “Het is een heel precies priegelwerkje. Het gaat takje voor takje. Terwijl het snoeien van een Haagse straatboom in, pak ‘m beet, een uurtje is gepiept, kost het snoeien volgens de leer van chirasi wel een hele dag per boom”, zegt Levi.

Chirasi is een ambachtelijke Japanse manier van snoeien, een soort uitdunnen.

Goed evenwicht
Let als bezoeker maar eens extra op de coniferen. “Telkens kijk je van een afstandje naar de boom om te zien welke takken elkaar dwars zitten en weg kunnen. Het is zoeken naar evenwicht tussen behoud van takken en de ruimte en licht tussen de takken. Dat is belangrijk voor het mos; er mag niet te veel schaduw zijn, maar ook niet te veel zon”, zegt Levi over chirasi.

Voor het mos mag er niet te veel schaduw zijn, maar ook niet te veel zon schijnen. 

Karikomi-snoeitechniek
Ook de azalea’s zijn op Japanse wijze gesnoeid, volgens de karikomi-techniek. “Deze sierheesters snoeien we in strakke, afgeronde vormen. Je kunt het vergelijken met de manier waarop we een buxus scheren in een bolle of golvende vorm. Karikomi brengt rust, eenvoud en harmonie in de tuin”, weet Levi.

Rondom de vijver in het midden van de tuin ligt de focus op Japans tuinieren, daaromheen mag de natuur zijn gang gaan. “Niet alles hoeft volgens de Japanse boekjes, er zijn ook Hollandse invloeden, zoals het kaarsrechte laantje met zomereiken. Dat is totaal niet Japans. Ook de yucca, de palmlelie, heeft niets met Japan te maken. Dat maakt onze Japanse Tuin zo uniek”, zegt Levi.

Niet alles hoeft volgens de Japanse boekjes. Er zijn ook Hollandse invloeden, zoals het kaarsrechte laantje met zomereiken.

Gunbai gata lantaarn
Barones Daisy van Brienen, eigenaresse van Landgoed Clingendael, legde tussen 1903 en 1913 de Japanse Tuin aan met tuinornamenten die zij van haar reizen in Japan meenam. “Zo liet zij de gunbai gata verschepen. In deze unieke, zeldzame lantaarn is een oorlogswaaier (gunbai) te zien die werd gebruikt door Japanse veldheren”, vertelt Levi.

De Japanse kijk- en wandeltuin is het meest populaire park van Den Haag. Het is niet alleen de oudste en grootste Japanse Tuin van ons land, het werd in 2001 ook nog eens een Rijksmonument. Qua historische waarde, schoonheid en kwaliteit binnen Nederland, en zelfs Europa, kent onze Haagse Japanse Tuin geen gelijken.

Genieten van de herfstkleuren in de Japanse Tuin.

Openingstijden
De Japanse Tuin in Landgoed Clingendael is voor publiek geopend van zaterdag 19 oktober tot en met zondag 3 november 2024 van 10.00 tot 16.00 uur. Bij grote drukte kan de tuin (tijdelijk) gesloten worden. 
Vermijd dus de drukte en kom vroeg of wat later in de middag. 

Ingangen
Er zijn twee ingangen tot de tuin. De eerste toegang is via de brug te bereiken. De andere toegang is bereikbaar via het wandelpad door het rododendronbos.

Regels om de tuin te beschermen 
Omdat de Japanse Tuin heel kwetsbaar is, zijn er een paar regels om haar te beschermen:

  • Niet toegestaan zijn: honden, buggy’s en elektrisch aangedreven hulpmiddelen zoals een scootmobiel. 
  • Heb je een rolstoel? Er is een aparte ingang met een speciale, kortere route door de tuin.
  • Zijn er veel bezoekers? Dan moet je soms even wachten voor je de tuin in mag. Er mag een maximum aantal bezoekers in de tuin komen.
  • Bij slecht weer, bijvoorbeeld tijdens harde regenval, kan de tuin tijdelijk worden gesloten. 

Informatievideo’s
Bij de ingang van de brug is de introductievideo te zien met de beknopte geschiedenis van het ontstaan van de tuin. Er staan zeven borden met QR-codes die je via je mobiele telefoon kunt scannen. De video’s geven informatie over de mysterieuze zuil (orthostat), het lotusvat, het paviljoen, het eikenlaantje, de gunbai gata en de rode brug.

 

 

Hoofdfoto: Valerie Kuypers. De gunbai gata is unieke lantaarn is een oorlogswaaier (gunbai) te zien.
Foto's: Fleur Beemster| tekst: Merijn van Grieken

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen