Rozenconcours: Gouden Roos naar Duitse kweker

04-07-2024

Een rozenfeestje in een zonovergoten Westbroekpark. Op het 62ste Internationale Rozenconcours op 4 juli heeft de Duitse rozenkweker Kordes de Gouden Roos gewonnen. De jury vindt zijn oranje roos ‘Phoenix’ het allermooiste. Het publiek koos voor de oranje/gele roos van Jan Spek Rozen uit Boskoop.

Het Internationale Rozenconcours is zingend geopend door de Haagse burgemeester Jan van Zanen, samen met pianist Gregor Bak. Van Zanen is een groot rozenliefhebber en liep na de opening nog graag een rondje langs de 350 soorten rozen die nu op zijn mooist zijn. Ze staan in volle bloei.

Een internationale jury doet de allerlaatste keuring.

Een paar keer per jaar keurt een vakjury alle rozen op kleur, bloei- en groeiwijze. Op het Internationale Rozenconcours wordt de vakjury aangevuld met rozenkenners uit binnen- en buitenland. Deze internationale jury doet de allerlaatste keuring. De roos met het hoogste aantal punten wordt bekroond als ‘Gouden Roos van de stad ’s-Gravenhage’.

Op het Internationale Rozenconcours wordt de vakjury aangevuld met rozenkenners uit binnen- en buitenland.

Gouden Roos
En de meeste punten zijn dit jaar voor de Duitse rozenkweker Kordes. Met zijn Phoenix wint hij de Gouden Roos. De Phoenix heeft een mooie oranje kleur, staat al vanaf 2018 in het Westbroekpark en doet vanaf 2021 mee met de keuring voor de Gouden Roos. Kordes heeft veel verschillende soorten rozen in het Rosarium staan en valt met grote regelmaat in de prijzen. In 2022 nog won hij maar liefst in alle categorieën.

De Gouden Roos: De Phoenix van de Duitse rozenkweker Kordes. 

“Wij komen uit het noorden van Duitsland, waar we te maken hebben met vochtig weer. De rozen zijn gewend aan de weersomstandigheden van het afgelopen seizoen. Dus het weer in Nederland, lang nat, was ons gunstig gezind. Ook speelt mee dat we mogelijk een voorsprong hebben in kennis van het kweekproces. Nog voordat chemicaliën werden verboden, waren wij al gestopt met het gebruik ervan”, zegt Thomas Proll van Kordes trots.

De mannen van Kordes zijn blij met de Gouden Roos.


De Publiekroos
Ook de bezoekers van het Rosarium mogen stemmen op hun favoriete roos. Het publiek is het meest onder de indruk van de oranje roos, de Blend Flower Village van Nederlandse kweker Jan Spek Rozen uit Boskoop. De roos heeft een mooi verloop, een oranje hart naar een donker (bijna rode) rand. Deze roos is nieuw aangeplant en wordt de aankomende twee jaar gekeurd/beoordeeld en kan, als deze mooi blijft groeien en bloeien, vanaf 2026 meedoen aan de keuring voor de Gouden Roos.

De Publieksprijs: De Blend Flower Village van Nederlandse kweker Jan Spek Rozen uit Boskoop

Best geurende roos
De Geurprijs gaat naar witte, zacht zwoel ruikende roos Anastasia van de kweker NIRP International, uit Frankrijk. Dat gebeurt door een speciale commissie die op verschillende momenten op een dag keurt. Een roos in de ochtend ruikt anders dan in de middag.

De Geurprijs gaat naar Anastasia van kweker NIRP International, uit Frankrijk.

Dag van de Roos
Wil je zelf al deze mooie rozen zien? Kom naar het Rosarium in het Westbroekpark. De toegang is gratis. Op zondag 7 juli is de Dag van de Roos van 10.00 -16.00 uur. En dit kun je er verwachten: 

  • Marktkraam van de Haagse afdeling van Groei & Bloei
  • Marktkraampjes waarin verschillende groene Haagse belangenverenigingen aan de bezoekers laten zien wat zij betekenen voor het Haagse Groen
  • Verkoop van rozen 
  • Een imker die uitleg geeft en zelfgemaakte artikelen verkoopt
  • Beeldenrondwandeling
  • Begeleide wandeling om 12.00 en 14.00 uur met toelichting over het groen en de rozen
  • Verschillende kleinschalige muziekoptredens
  • Workshop voor kinderen om te schilderen
  • Dichters die in het park hun werken voordragen

De Dag van de Roos wordt georganiseerd in samenwerking met de Haagse afdeling van Groei & Bloei.

 
Op de Dag van de Roos op 7 juli kun je zelf de rozen zien.

Foto's: Martijn Beekman 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen