De roodborsttapuit: altijd samen
In februari en maart keert de roodborsttapuit vanuit Noord-Afrika terug naar ons land. Het mannetje valt op met zijn witte kraag, zwarte kop en rode buik. Het leuke is: als je de een ziet, is de ander niet ver weg. Mannetje en vrouwtje zijn altijd samen.
Je ziet ze in het duin boven in struiken zitten, waar ze een zangpost en een jaagpost hebben. Ze duiken omlaag, pakken een insect, vliegen weer terug en eten het beestje op. Je zou denken dat het nest ook in een struik zit, maar dat is juist op de grond verstopt. Het vrouwtje legt vier tot zes eieren per keer, van april tot in juli. Nadat de eitjes zijn gelegd, duurt het een maand voordat de jongen uitvliegen. In een goed jaar kunnen ze wel drie legsels hebben.
Nest op de grond
Dat betekent dat de roodborsttapuit ook drie keer per jaar een maandlang erg kwetsbaar is. Als je als bezoeker van het pad af gaat, kun je het nest zomaar vertrappen. En jouw loslopende hond kan, zonder dat je het merkt, zo snel de eitjes weghappen.
In Nederland leven zo’n 20.000 roodborsttapuiten, dat is niet heel veel. Ze doen het steeds slechter in agrarisch gebied en in de duinen nemen ze juist toe. In beschermd Natura 2000-gebied vinden veel soorten net als deze tapuit hun laatste toevluchtsoord.
Dus ben je in het duin, blijf op de paden en houd je hond aan de lijn. De roodborsttapuit kan dan rustig zijn jongen verzorgen. Kijk goed naar de struiktoppen of je een paartje kunt zien foerageren en geniet!
Den Haag is partner van Nationaal Park Hollandse Duinen. Samen met andere partners zoals Dunea en Staatsbosbeheer werken we samen om bezoekers bewust te maken van de bijzondere natuur in dit mooie gebied. Wil je meer weten over het Nationaal Park Hollandse Duinen? Kijk dan op www.nationaalparkhollandseduinen.nl
(Foto: Mark Kras)
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden