‘Elk Haags kind moet een keer in de duinen en op het strand zijn geweest’

03-06-2024

Kun je voorstellen dat je in een stad aan zee woont en je nooit in de duinen of op het strand komt? Bij Milieueducatie Den Haag kijken ze daar niet van op. Voor basisscholen organiseert ze speciale duin- en strandexcursies in het Westduinpark. Het Haagse Groen wandelt een ochtend met een klas mee.

Geen les in een lokaal vandaag, maar lekker naar buiten. De vogels zingen, de zon schijnt, het blauw staat aan de hemel. Een mooie dag om de natuur te ontdekken. Aan de rand van de duinen, aan het einde van de Savorin Lohmanlaan, stappen leerlingen van basisschool De Grote Beer uit Moerwijk de bus uit.

Op de ‘spotkaarten’ kruis je duinplanten en sporen aan als je ze hebt gezien.

“Hebben jullie er zin in?”, vraagt natuurgids Rob. De leerlingen vinden het leuk spannend. De anderhalf durende wandeling wordt een nieuwe ervaring. De meeste kinderen kennen dit stuk van Den Haag niet, weet meester Peter. Ook Milieueducatie van gemeente Den Haag merkt dat op tijdens de excursies.

“Zonde! Alle Haagse kinderen moeten minstens een keer in de duinen en op het strand zijn geweest. Het is uniek gebied in onze stad en van enorme waarde. Daarom vertellen we onder meer waarom de duinen bestaan, wat het belang ervan is, welke planten en dieren er voorkomen, zodat ze er later goed voor zullen zorgen”, zegt Brenda Poot van Milieueducatie Den Haag.

Welke planten komen in de duinen voor?

Kop van de ooievaar
Gids Rob deelt de ‘spotkaarten’ uit waarop leerlingen duinplanten en sporen kunnen aankruisen. “We gaan struinen in de duinen en gaan heel goed kijken. Een paar regels: Blijf op het pad, anders vertrap je planten en dieren. Praat niet te luid, want kleine beestjes hebben grote oren en… heb het naar je zin.”

Met uitgelaten leerlingen wandelt de gids een pad in, waarna hij bij een plantje stopt. “Weten jullie welk plantje dit is? Dit is een ooievaarsbek. Als die is uitgebloeid, lijkt het op de kop van een ooievaar, vandaar. Iets verderop, loop maar mee, zie je een dovenetel”, zegt Rob. “Maar meneer, verdooft die plant dan?”, vraagt een jongetje.

Op het hoogste punt van het Westduinpark kijk je uit over de duinen, de zee, het strand en de stad.

De groep loopt verder. Rob pakt een stuk gedroogde poep op en breekt ‘m door midden. “Iewww! Wat vies”, roepen kinderen. De Schotse Hooglanders in de duinen zorgen voor natuurlijke begrazing en via hun poep voor verspreiding van zaden.” In de poep kun je zien wat ze eten.”

Mooiste uitzicht
Via een stop bij een groot mierennest, wandelt de klas naar de Vulkaan, het hoogste punt van het Westduinpark met het ‘mooiste uitzicht over de stad, de zee en de duinen’. “Dit is echt mooi”, zucht Yigit (10). “Eigenlijk moet je al deze natuur beschermen. Sommige mensen gaan er niet goed mee om en gooien afval in de natuur. Daar snap ik niks van.”

De wandelroute van Milieueducatie eindigt op het strand.

6.800 plant- en diersoorten
De duinen zijn een van de rijkste natuurgebieden van ons land waar meer dan 6.800 soorten planten en dieren voorkomen. “En de duinen hebben nog meer functies: Ze beschermen ons tegen de zee en zorgen voor schoon drinkwater. En je kunt er wandelen en fietsen”, zegt Rob.

Milieueducatie Den Haag wil kinderen leren kijken. “Er is meer dan wat je ziet. Daarom laat ik een keutel zien, kijken we naar een mierennest en wijs ik planten aan. Als je waardering krijgt voor de natuur, ga je het ook beschermen. Ik denk dat weinig kinderen na vandaag nog een mier doodstampen. We planten een zaadje voor later”, zegt Rob.​​​​​​​

Nog even kliederen met water. 

Zeehonden en zout
De route eindigt op het strand. Rob vertelt over zeehonden en waarom de zee zout is, maar de leerlingen hebben oog voor een ding: de zee. Al snel staan ze met hun voeten in het water. Binnen no time haalt een van de jongens een nat pak. “Meester, ik wil hier vanmiddag na school terugkomen. Ik wil zwemmen!”​​​​​​​

Zorgen voor de natuur
Milieueducatie Den Haag ontwikkelde het lespakket ‘De Spotters’ om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de natuur in de duinen en op het strand. In mei en juni gaan zestien groepen vijf en zes van zeven basisscholen anderhalf uur op pad en doen ze verschillende onderzoeksopdrachten. Het educatieprogramma is een pilot dat in samenwerking met Nationaal Park Hollandse Duinen tot stand is gekomen. Milieueducatie richt zich met educatief materiaal op leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs en kinderen in de kinderopvang.

 
Gids Rob zit vol verhalen over onze duinen en het strand.

 

Foto's: Sander Foederer
Tekst: Merijn van Grieken 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen